61. If $$f\left( x \right) = k{x^3} - 9{x^2} + 9x + 3$$       is monotonically increasing in every interval, then which one of the following is correct ?

A $$k < 3$$
B $$k \leqslant 3$$
C $$k > 3$$
D $$k \geqslant 3$$
Answer :   $$k > 3$$
Discuss Question

62. Let $$f\left( x \right) = {x^3} + 3{x^2} + 3x + 2.$$       Then, at $$x = - 1$$

A $$f\left( x \right)$$  has a maximum
B $$f\left( x \right)$$  has a minimum
C $$f'\left( x \right)$$  has a maximum
D $$f'\left( x \right)$$  has a minimum
Answer :   $$f'\left( x \right)$$  has a minimum
Discuss Question

63. $$x$$ and $$y$$ are the sides of two squares such that $$y = x - {x^2}.$$   The rate of change of the area of the second square with respect to that of the first square is :

A $$2\left( {1 - {x^2}} \right)x$$
B $$2{x^2} - 3x + 1$$
C $$2\left( {2{x^2} - 3x + 1} \right)$$
D none of these
Answer :   $$2{x^2} - 3x + 1$$
Discuss Question

64. How many tangents are parallel to $$x$$-axis for the curve $$y = {x^2} - 4x + 3\,?$$

A $$1$$
B $$2$$
C $$3$$
D No tangent is parallel to $$x$$-axis
Answer :   $$1$$
Discuss Question

65. The number of solutions of the equation $$3\,\tan \,x + {x^3} = 2$$    in $$\left( {0,\,\frac{\pi }{4}} \right)$$  is :

A 1
B 2
C 3
D infinite
Answer :   1
Discuss Question

66. A rod $$AB$$  of length $$16\,cm.$$  rests between the wall $$AD$$   and a smooth peg, $$1\,cm$$  from the wall and makes an angle $$\theta $$ with the horizontal. The value of $$\theta $$ for which the height of $$G,$$ the mid point of the rod above the peg is minimum, is :

A $${15^ \circ }$$
B $${30^ \circ }$$
C $${60^ \circ }$$
D $${75^ \circ }$$
Answer :   $${60^ \circ }$$
Discuss Question

67. Two cyclists start from the junction of two perpendicular roads, their velocities being $$3v$$  metres/minute and $$4v$$  metres/minute. The rate at which the two cyclists are separating is :

A $$\frac{7}{2}v\,{\text{m/min}}$$
B $$5v\,{\text{m/min}}$$
C $$v\,{\text{m/min}}$$
D none of these
Answer :   $$5v\,{\text{m/min}}$$
Discuss Question

68. The number of tangents to the curve $${x^{\frac{3}{2}}} + {y^{\frac{3}{2}}} = {a^{\frac{3}{2}}},$$    where the tangents are equally inclined to the axes, is :

A 2
B 1
C 0
D 4
Answer :   1
Discuss Question

69. The global minimum value of $$f\left( x \right) = {x^4} - {x^2} - 2x + 6$$      is :

A 6
B 8
C 4
D nonexistent
Answer :   4
Discuss Question

70. Let $$f:R \to R$$   be a continuous function defined by $$f(x) = \frac{1}{{{e^x} + 2{e^{ - x}}}}$$
Statement -1 : $$f\left( c \right) = \frac{1}{3},$$   for some $$c \in R.$$
Statement -2 : $$0 < f\left( x \right) \leqslant \frac{1}{{2\sqrt 2 }},$$    for all $$x \in R$$

A Statement -1 is true, Statement -2 is true ; Statement -2 is not a correct explanation for Statement -1.
B Statement -1 is true, Statement -2 is false.
C Statement -1 is false, Statement -2 is true.
D Statement - 1 is true, Statement 2 is true ; Statement -2 is a correct explanation for Statement -1.
Answer :   Statement - 1 is true, Statement 2 is true ; Statement -2 is a correct explanation for Statement -1.
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section