31. If $$A > 0,\,B > 0$$    and $$A + B = \frac{\pi }{3},$$   then the maximum value of $$\tan \,A\,\tan \,B$$   is :

A $$\frac{1}{{\sqrt 3 }}$$
B $$\frac{1}{3}$$
C $$3$$
D $$\sqrt 3 $$
Answer :   $$\frac{1}{3}$$
Discuss Question

32. The shortest distance between line $$y - x = 1$$   and curve $$x = {y^2}$$  is

A $$\frac{{3\sqrt 2 }}{8}$$
B $$\frac{8}{{3\sqrt 2 }}$$
C $$\frac{4}{{\sqrt 3 }}$$
D $$\frac{{\sqrt 3 }}{4}$$
Answer :   $$\frac{{3\sqrt 2 }}{8}$$
Discuss Question

33. If $$f$$ and $$g$$ are two increasing functions such that $$fog$$  is defined, then which one of the following is correct ?

A $$fog$$  is always an increasing function
B $$fog$$  is always a decreasing function
C $$fog$$  is neither an increasing nor a decreasing function
D None of the above
Answer :   $$fog$$  is always an increasing function
Discuss Question

34. What is the interval in which the function $$f\left( x \right) = \sqrt {9 - {x^2}} $$    is increasing ? $$\left( {f\left( x \right) > 0} \right)$$

A $$0 < x < 3$$
B $$ - 3 < x < 0$$
C $$0 < x < 9$$
D $$ - 3 < x < 3$$
Answer :   $$ - 3 < x < 0$$
Discuss Question

35. If $$\theta + \phi = \frac{\pi }{3}$$   then $$\sin \,\theta .\sin \,\phi $$   has a maximum value at $$\theta = ?$$ 

A $$\frac{\pi }{6}$$
B $$\frac{2\pi }{3}$$
C $$\frac{\pi }{4}$$
D none of these
Answer :   $$\frac{\pi }{6}$$
Discuss Question

36. If $$OT$$  is the perpendicular drawn from the origin to the tangent at any point $$t$$ to the curve $$x = a\,{\cos ^3}t,\,y = a\,{\sin ^3}t,$$     then $$OT$$  is equal to :

A $$a\,\sin \,2t$$
B $$\frac{a}{2}\sin \,2t$$
C $$2a\,\sin \,2t$$
D $$2a$$
Answer :   $$\frac{a}{2}\sin \,2t$$
Discuss Question

37. Let $$f\left( x \right) = x\left| x \right|\,{\text{and}}\,g\left( x \right) = \sin x.$$
Statement-1 : $$gof$$  is differentiable at $$x = 0$$   and its derivative is continuous at that point.
Statement-2 : $$gof$$  is twice differentiable at $$x = 0.$$

A Statement-1 is true, Statement-2 is true;
Statement-2 is not a correct explanation for Statement-1.
B Statement-1 is true, Statement-2 is false.
C Statement-1 is false, Statement-2 is true.
D Statement-1 is true, Statement-2 is true;
Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
Answer :   Statement-1 is true, Statement-2 is false.
Discuss Question

38. $$P\left( {2,\,2} \right)$$  and $$Q\left( {\frac{1}{2},\, - 1} \right)$$   are two points on the parabola $${y^2} = 2x.$$   The coordinates of the point $$R$$ on the parabola, where the tangent to the curve is parallel to the chord $$PQ,$$  is :

A $$\left( {\frac{5}{4},\,\sqrt {\frac{5}{2}} } \right)$$
B $$\left( {2,\, - 1} \right)$$
C $$\left( {\frac{1}{8},\,\frac{1}{2}} \right)$$
D none of these
Answer :   $$\left( {\frac{1}{8},\,\frac{1}{2}} \right)$$
Discuss Question

39. If $$\lambda ,\,\mu $$  be real numbers such that $${x^3} - \lambda {x^2} + \mu x - 6 = 0$$     has its roots real and positive then the minimum value of $$\mu $$ is :

A $$3 \times \root 3 \of {36} $$
B 11
C 0
D none of these
Answer :   $$3 \times \root 3 \of {36} $$
Discuss Question

40. The cost of running a bus from $$A$$ to $$B,$$ is $$Rs.\left( {av + \frac{b}{v}} \right)$$   where $$v\,km/h$$   is the average speed of the bus. When the bus travels at $$30\,km/h,$$   the cost comes out to be $$Rs.75$$  while at $$40\,km/h,$$   it is $$Rs.65.$$  Then the most economical speed (in $$km/h$$  ) of the bus is :

A $$45$$
B $$50$$
C $$60$$
D $$40$$
Answer :   $$60$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section