51. If the function $$y = \frac{{ax + b}}{{\left( {x - 1} \right)\left( {x - 4} \right)}}$$     has turning point at $$P\left( {2,\, - 1} \right),$$   then :

A $$a = b = 1$$
B $$a = b = 0$$
C $$a = 1,\,b = 0$$
D $$a = b = 2$$
Answer :   $$a = 1,\,b = 0$$
Discuss Question

52. If the curves $${y^2} = 6x,\,9{x^2} + b{y^2} = 16$$      intersect each other at right angles, then the value of $$b$$ is :

A $$\frac{7}{2}$$
B 4
C $$\frac{9}{2}$$
D 6
Answer :   $$\frac{9}{2}$$
Discuss Question

53. The tangent to the curve $$y = {e^x}$$  drawn at the point $$\left( {c,{e^e}} \right)$$  intersects the line joining the points $$\left( {c - 1,{e^{c - 1}}} \right)$$   and $$\left( {c + 1,{e^{c + 1}}} \right)$$

A on the left of $$x = c$$
B on the right $$x = c$$
C at no point
D at all points
Answer :   on the left of $$x = c$$
Discuss Question

54. Let the function $$f\left( x \right)$$  be defined as below.
\[f\left( x \right) = \left\{ \begin{array}{l} {\sin ^{ - 1}}\lambda + {x^2},\,0 < x < 1\\ 2x,\,x \ge 1 \end{array} \right.\]
$$f\left( x \right)$$  can have a minimum at $$x=1$$  if the value of $$\lambda $$ is :

A 1
B $$-1$$
C 0
D none of these
Answer :   none of these
Discuss Question

55. Let $$f\left( x \right) = {x^3} - 6{x^2} + 12x - 3.$$     Then at $$x = 2,\,f\left( x \right)$$   has :

A a maximum
B a minimum
C both a maximum and a minimum
D neither a maximum nor a minimum
Answer :   neither a maximum nor a minimum
Discuss Question

56. What is the product of two parts of 20, such that the product of one part and the cube of the other is maximum ?

A 75
B 91
C 84
D 96
Answer :   75
Discuss Question

57. If $$f\left( x \right) = x\,\ell n\,x,$$    then $$f\left( x \right)$$  attains minimum value at which one of the following points ?

A $$x = {e^{ - 2}}$$
B $$x = e$$
C $$x = {e^{ - 1}}$$
D $$x = 2{e^{ - 1}}$$
Answer :   $$x = {e^{ - 1}}$$
Discuss Question

58. If $$q$$ denotes the acute angle between the curves, $$y = 10 - {x^2}$$   and $$y = 2 + {x^2}$$   at a point of their intersection, then $$\left| {\tan \theta } \right|$$  is equal to:

A $$\frac{4}{9}$$
B $$\frac{8}{{15}}$$
C $$\frac{7}{{17}}$$
D $$\frac{8}{{17}}$$
Answer :   $$\frac{8}{{15}}$$
Discuss Question

59. Consider the two curves $${C_1}:{y^2} = 4x,\,{C_2}:{x^2} + {y^2} - 6x + 1 = 0.$$       Then,

A $${C_1}\,{\text{and}}\,{C_2}$$   touch each other only at one point.
B $${C_1}\,{\text{and}}\,{C_2}$$   touch each other exactly at two points
C $${C_1}\,{\text{and}}\,{C_2}$$   intersect (but do not touch) at exactly two points
D $${C_1}\,{\text{and}}\,{C_2}$$   neither intersect nor touch each other
Answer :   $${C_1}\,{\text{and}}\,{C_2}$$   touch each other exactly at two points
Discuss Question

60. If the sub-normal at any point on $$y = {a^{1 - n}}{x^n}$$   is of constant length, then the value of $$n$$ is :

A $$\frac{1}{4}$$
B $$1$$
C $$\frac{1}{3}$$
D $$\frac{1}{2}$$
Answer :   $$\frac{1}{2}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section