91. The normal to the curve $$y\left( {x - 2} \right)\left( {x - 3} \right) = x + 6$$      at the point where the curve intersects the $$y$$ -axis passes through the point:

A $$\left( {\frac{1}{2},\frac{1}{3}} \right)$$
B $$\left( { - \frac{1}{2}, - \frac{1}{2}} \right)$$
C $$\left( {\frac{1}{2},\frac{1}{2}} \right)$$
D $$\left( {\frac{1}{2}, - \frac{1}{3}} \right)$$
Answer :   $$\left( {\frac{1}{2},\frac{1}{2}} \right)$$
Discuss Question

92. In a $$\Delta ABC,\,\angle B = {90^ \circ }$$    and $$b+a=4.$$   The area of the triangle is the maximum when $$\angle C$$  is :

A $$\frac{\pi }{4}$$
B $$\frac{\pi }{6}$$
C $$\frac{\pi }{3}$$
D none of these
Answer :   $$\frac{\pi }{3}$$
Discuss Question

93. The radius of a circle is uniformly increasing at the rate of $$3\,cm/s.$$  What is the rate of increase in area, when the radius is $$10\,cm\,?$$

A $$6\pi \,c{m^2}/s$$
B $$10\pi \,c{m^2}/s$$
C $$30\pi \,c{m^2}/s$$
D $$60\pi \,c{m^2}/s$$
Answer :   $$60\pi \,c{m^2}/s$$
Discuss Question

94. The range of the function $$f\left( x \right) = 2\sqrt {x - 2} + \sqrt {4 - x} $$       is :

A $$\left( {\sqrt 2 ,\,\sqrt {10} } \right)$$
B $$\left[ {\sqrt 2 ,\,\sqrt {10} } \right)$$
C $$\left( {\sqrt 2 ,\,\sqrt {10} } \right]$$
D $$\left[ {\sqrt 2 ,\,\sqrt {10} } \right]$$
Answer :   $$\left[ {\sqrt 2 ,\,\sqrt {10} } \right]$$
Discuss Question

95. The eccentricity of an ellipse whose centre is at the origin is $$\frac{1}{2}.$$ If one of its directices is $$x = - 4$$   then the equation of the normal to it at $$\left( {1,\frac{3}{2}} \right)$$   is:

A $$x + 2y = 4$$
B $$2y - x = 2$$
C $$4x - 2y = 1$$
D $$4x + 2y = 7$$
Answer :   $$4x - 2y = 1$$
Discuss Question

96. Let $$f\left( x \right) = {e^x}\sin \,x$$    be the equation of a curve. If at $$x = a,\,0 \leqslant a \leqslant 2\pi ,$$     the slope of the tangent is the maximum then the value of $$a$$ is :

A $$\frac{\pi }{2}$$
B $$\frac{{3\pi }}{2}$$
C $$\pi $$
D $$\frac{\pi }{4}$$
Answer :   $$\frac{\pi }{2}$$
Discuss Question

97. If the tangent to the curve, $$y = {x^3} + ax - b$$    at the point (1, -5) is perpendicular to the line, $$ - x + y + 4 = 0, $$    then which one of the following points lies on the curve?

A (-2, 1)
B (-2, 2)
C (2, -1)
D (2, -2)
Answer :   (2, -2)
Discuss Question

98. Suppose the cubic $${x^3} - px + q$$   has three distinct real roots where $$p > 0$$  and $$q > 0.$$   Then which one of the following holds?

A The cubic has minima at $$\sqrt {\frac{p}{3}} $$ and maxima at $$ - \sqrt {\frac{p}{3}} $$
B The cubic has minima at $$ - \sqrt {\frac{p}{3}} $$ and maxima at $$\sqrt {\frac{p}{3}} $$
C The cubic has minima at both $$\sqrt {\frac{p}{3}} $$ and $$ - \sqrt {\frac{p}{3}} $$
D The cubic has maxima at both $$\sqrt {\frac{p}{3}} $$ and $$ - \sqrt {\frac{p}{3}} $$
Answer :   The cubic has minima at $$\sqrt {\frac{p}{3}} $$ and maxima at $$ - \sqrt {\frac{p}{3}} $$
Discuss Question

99. Let $$f\left( x \right) = {x^2} + \frac{1}{{{x^2}}}$$    and $$g\left( x \right) = x - \frac{1}{x},\,x \in R - \left\{ { - 1,0,1} \right\}.$$       If $$h\left( x \right) = \frac{{f\left( x \right)}}{{g\left( x \right)}},\,$$   then the local minimum value of $$h\left( x \right)$$  is:

A -3
B $$ - 2\sqrt 2 $$
C $$2\sqrt 2 $$
D 3
Answer :   $$2\sqrt 2 $$
Discuss Question

100. Let $$f\left( x \right)$$  be a function defined as below:
\[f\left( x \right) = \left\{ \begin{array}{l} \sin \left( {{x^2} - 3x} \right),\,x \le 0\\ 6x + 5{x^2},\,x > 0 \end{array} \right.\]
Then at $$x = 0,\,f\left( x \right)$$

A has a local maximum
B has a local minimum
C is discontinuous
D none of these
Answer :   has a local minimum
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section