171. A box contains 15 green and 10 yellow balls. If 10 balls are randomly drawn, one-by-one, with replacement, then the variance of the number of green balls drawn is:

A $$\frac{{6}}{25}$$
B $$\frac{{12}}{5}$$
C 6
D 4
Answer :   $$\frac{{12}}{5}$$
Discuss Question

172. A bag contains 4 red and 6 black balls. A ball is drawn at random from the bag, its colour is observed and this ball along with two additional balls of the same colour are returned to the bag. If now a ball is drawn at random from the bag, then the probability that this drawn ball is red, is:

A $$\frac{2}{5}$$
B $$\frac{1}{5}$$
C $$\frac{3}{4}$$
D $$\frac{3}{10}$$
Answer :   $$\frac{2}{5}$$
Discuss Question

173. What is the probability of getting a "FULL HOUSE" in five cards drawn in a poker game from a standard pack of $$52$$ -cards ?
[A "FULL HOUSE" consists of $$3$$ cards of the same kind (eg, $$3$$ Kings) and $$2$$ cards of another kind (eg, $$2$$ Aces)]

A $$\frac{6}{{4165}}$$
B $$\frac{4}{{4165}}$$
C $$\frac{3}{{4165}}$$
D none of these
Answer :   $$\frac{6}{{4165}}$$
Discuss Question

174. A fair coin is tossed repeatedly. The probability of getting a result in the fifth toss different from those obtained in the first four tosses is :

A $$\frac{1}{2}$$
B $$\frac{1}{{32}}$$
C $$\frac{{31}}{{32}}$$
D $$\frac{1}{{16}}$$
Answer :   $$\frac{1}{{16}}$$
Discuss Question

175. $$A$$ and $$B$$ are two independent witnesses (i.e. there is no collision between them) in a case. The probability that $$A$$ will speak the truth is $$x$$ and the probability that $$B$$ will speak the truth is $$y.\, A$$  and $$B$$ agree in a certain statement. The probability that the statement is true is :

A $$\frac{{x - y}}{{x + y}}$$
B $$\frac{{xy}}{{1 + x + y + xy}}$$
C $$\frac{{x - y}}{{1 - x - y + 2xy}}$$
D $$\frac{{xy}}{{1 - x - y + 2xy}}$$
Answer :   $$\frac{{xy}}{{1 - x - y + 2xy}}$$
Discuss Question

176. At a telephone enquiry system the number of phone cells regarding relevant enquiry follow Poisson distribution with an average of 5 phone calls during 10 minute time intervals. The probability that there is at the most one phone call during a 10 - minute time period is

A $$\frac{6}{{{5^e}}}$$
B $$\frac{5}{{{6}}}$$
C $$\frac{6}{{{55}}}$$
D $$\frac{6}{{{e^5}}}$$
Answer :   $$\frac{6}{{{e^5}}}$$
Discuss Question

177. $$A$$ is one of $$6$$ horses entered for a race, and is to be ridden by one of two jockeys $$B$$ and $$C$$. It is $$2$$ to $$1$$ that $$B$$ rides $$A$$, in which case all the horses are equally likely to win. If $$C$$ rides $$A$$, his chance of winning is trebled. What are the odds against winning of $$A\,?$$

A $$5:13$$
B $$5:18$$
C $$13:5$$
D none of these
Answer :   $$13:5$$
Discuss Question

178. An aircraft has three engines $$A,\,B$$  and $$C$$. The aircraft crashes if all the three engines fail. The probabilities of failure are $$0.03,\,0.02$$   and $$0.05$$  for engines $$A,\,B$$  and $$C$$ respectively. What is the probability that the aircraft will not crash ?

A $$0.00003$$
B $$0.90$$
C $$0.99997$$
D $$0.90307$$
Answer :   $$0.99997$$
Discuss Question

179. For the three events $$A, B$$  and $$C, P$$  (exactly one of the events $$A$$ or $$B$$ occurs) = $$P$$ (exactly one of the two events $$B$$ or $$C$$ occurs) = $$P$$ (exactly one of the events $$C$$ or $$A$$ occurs) = $$p$$ and $$P$$ (all the three events occur simultaneously) = $${p^2},$$  where 0 < $$p$$ < $$\frac{1}{2}.$$ Then the probability of at least one of the three events $$A, B$$  and $$C$$ occurring is

A $$\frac{{3p + 2{p^2}}}{2}$$
B $$\frac{{p + 3{p^2}}}{4}$$
C $$\frac{{p + 3{p^2}}}{2}$$
D $$\frac{{3p + 2{p^2}}}{4}$$
Answer :   $$\frac{{3p + 2{p^2}}}{2}$$
Discuss Question

180. One hundred identical coins, each with probability, $$p,$$ of showing up heads are tossed once. If 0 < $$p$$ < 1 and the probabilitity of heads showing on 50 coins is equal to that of heads showing on 51 coins, then the value of $$p$$ is

A $$\frac{1}{2}$$
B $$\frac{49}{101}$$
C $$\frac{50}{101}$$
D $$\frac{51}{101}$$
Answer :   $$\frac{51}{101}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section