141. One ticket is selected at random from $$100$$  tickets numbered $$00,\,01,\,02,\, ....,\,98,\,99.$$      If $${x_1}$$ and $${x_2}$$ denotes the sum and product of the digits on the tickets, then $$P\left( {{x_1} = \frac{9}{{{x_2}}} = 0} \right)$$    is equal to :

A $$\frac{2}{{19}}$$
B $$\frac{{19}}{{100}}$$
C $$\frac{1}{{50}}$$
D none of these
Answer :   $$\frac{2}{{19}}$$
Discuss Question

142. Two aeroplanes $$I$$ and $$II$$ bomb a target in succession. The probabilities of $$I$$ and $$II$$ scoring a hit correctly are 0.3 and 0.2, respectively. The second plane will bomb only if the first misses the target. The probability that the target is hit by the second plane is

A 0.2
B 0.7
C 0.06
D 0.14
Answer :   0.14
Discuss Question

143. A point is selected at random from the interior of a circle. The probability that the point is closer to the centre than the boundary of the circle is :

A $$\frac{3}{4}$$
B $$\frac{1}{2}$$
C $$\frac{1}{4}$$
D none of these
Answer :   $$\frac{1}{4}$$
Discuss Question

144. Let $$A$$ and $$B$$ be two events such that $$P\left( {\overline {A \cup B} } \right) = \frac{1}{6},P\left( {A \cap B} \right) = \frac{1}{4}$$       and $$P\left( {\overline A } \right) = \frac{1}{4},$$   where $$\overline A $$ stand for complement of event $$A.$$ Then events $$A$$ and $$B$$ are

A equally likely and mutually exclusive
B equally likely but not independent
C independent but not equally likely
D mutually exclusive and independent
Answer :   independent but not equally likely
Discuss Question

145. If mean and variance of a Binomial variate $$X$$ are $$2$$ and $$1$$ respectively, then the probability that $$X$$ takes a value greater than $$1$$ is :

A $$\frac{2}{3}$$
B $$\frac{4}{5}$$
C $$\frac{7}{8}$$
D $$\frac{{11}}{{16}}$$
Answer :   $$\frac{{11}}{{16}}$$
Discuss Question

146. If the integers $$m$$ and $$n$$ are chosen at random from 1 to 100, then the probability that a number of the form $${7^m} + {7^n}$$  is divisible by 5 equals

A $$\frac{1}{4}$$
B $$\frac{1}{7}$$
C $$\frac{1}{8}$$
D $$\frac{1}{49}$$
Answer :   $$\frac{1}{4}$$
Discuss Question

147. Let $$A,\,B,\,C$$   be three events. If the probability of occurring exactly one event out of $$A$$ and $$B$$ is $$1 - a,$$  out of $$B$$ and $$C$$ and $$A$$ is $$1 - a$$  and that of occurring three events simultaneously is $${a^2},$$  then the probability that at least one out of $$A,\,B,\,C$$   will occur is :

A $$\frac{1}{2}$$
B Greater than $$\frac{1}{2}$$
C Less than $$\frac{1}{2}$$
D Greater than $$\frac{3}{4}$$
Answer :   Greater than $$\frac{1}{2}$$
Discuss Question

148. A random variable has the following probability distribution
$$x\,:$$ 0 1 2 3 4 5 6 7
$$p\left( x \right)$$ 0 $$2p$$ $$2p$$ $$3p$$ $${p^2}$$ $$2{p^2}$$ $$7{p^2}$$ $$2p$$

The value of $$p$$ is :

A $$\frac{1}{{10}}$$
B $$ - 1$$
C $$\frac{3}{{10}}$$
D none
Answer :   $$\frac{1}{{10}}$$
Discuss Question

149. Five horses are in a race. Mr. $$A$$ selects two of the horses at random and bets on them. The probability that Mr. $$A$$ selected the winning horse is

A $$\frac{2}{5}$$
B $$\frac{4}{5}$$
C $$\frac{3}{5}$$
D $$\frac{1}{5}$$
Answer :   $$\frac{2}{5}$$
Discuss Question

150. Two distinct numbers are selected at random from the first twelve natural numbers. The probability that the sum will be divisible by $$3$$ is :

A $$\frac{1}{3}$$
B $$\frac{{23}}{{66}}$$
C $$\frac{1}{2}$$
D none of these
Answer :   $$\frac{1}{3}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section