151. A coin is tossed $$n$$ times. The probability of getting at least one head is greater than that of getting at least two tails by $$\frac{5}{{32}}.$$ Then $$n$$ is :

A $$5$$
B $$10$$
C $$15$$
D none of these
Answer :   $$5$$
Discuss Question

152. In four schools $${B_1},\,{B_2},\,{B_3},\,{B_4}$$    the percentage of girls students is $$12,\,20,\,13,\,17$$    respectively. From a school selected at random, one student is picked up at random and it is found that the student is a girl. The probability that the school selected is $${B_2},$$  is :

A $$\frac{6}{{31}}$$
B $$\frac{{10}}{{31}}$$
C $$\frac{{13}}{{62}}$$
D $$\frac{{17}}{{62}}$$
Answer :   $$\frac{{10}}{{31}}$$
Discuss Question

153. From a group of $$10$$  persons consisting of $$5$$ lawyers, $$3$$ doctors and $$2$$ engineers, four persons are selected at random. The probability that the selection contains at least one of each category is :

A $$\frac{1}{2}$$
B $$\frac{1}{3}$$
C $$\frac{2}{3}$$
D none of these
Answer :   $$\frac{1}{2}$$
Discuss Question

154. A computer producing factory has only two plants $${T_1}$$ and $${T_2}.$$ Plant $${T_1}$$ produces 20% and plant $${T_2}$$ produces 80% of the total computers produced. 7% of computers produced in the factory turn out to be defective. It is known that $$P$$ (computer turns out to be defective given that it is produced in plant $${T_1}$$)
= 10$$P$$ (computer turns out to be defective given that it is produced in plant $${T_2}$$),
where $$P(E)$$  denotes the probability of an event $$E.$$ A computer produced in the factory is randomly selected and it does not turn out to be defective. Then the probability that it is produced in plant $${T_2}$$ is

A $$\frac{{36}}{{73}}$$
B $$\frac{{47}}{{79}}$$
C $$\frac{{78}}{{93}}$$
D $$\frac{{75}}{{83}}$$
Answer :   $$\frac{{78}}{{93}}$$
Discuss Question

155. If 12 identical balls are to be placed in 3 identical boxes, then the probability that one of the boxes contains exactly 3 balls is:

A $$220{\left( {\frac{1}{3}} \right)^{12}}$$
B $$22{\left( {\frac{1}{3}} \right)^{11}}$$
C $$\frac{{55}}{3}{\left( {\frac{2}{3}} \right)^{11}}$$
D $$55{\left( {\frac{2}{3}} \right)^{10}}$$
Answer :   $$\frac{{55}}{3}{\left( {\frac{2}{3}} \right)^{11}}$$
Discuss Question

156. Two cards are drawn at random from a pack of $$52$$  cards. The probability of getting at least a spade and an ace is :

A $$\frac{1}{{34}}$$
B $$\frac{8}{{221}}$$
C $$\frac{1}{{26}}$$
D $$\frac{2}{{51}}$$
Answer :   $$\frac{1}{{26}}$$
Discuss Question

157. It has been found that if $$A$$ and $$B$$ play a game $$12$$  times, $$A$$ wins $$6$$ times, $$B$$ wins $$4$$ times and they draw twice. $$A$$ and $$B$$ take part in a series of $$3$$ games. The probability that they win alternately, is :

A $$\frac{5}{{12}}$$
B $$\frac{5}{{36}}$$
C $$\frac{{19}}{{27}}$$
D $$\frac{5}{{27}}$$
Answer :   $$\frac{5}{{36}}$$
Discuss Question

158. If the integers $$m$$ and $$n$$ are chosen at random between $$1$$ and $$100$$  then the probability that a number of the form $${7^m} + {7^n}$$   is divisible by $$5$$ is :

A $$\frac{1}{5}$$
B $$\frac{1}{7}$$
C $$\frac{1}{4}$$
D $$\frac{1}{{49}}$$
Answer :   $$\frac{1}{5}$$
Discuss Question

159. A bag contains $$50$$  tickets numbered $$1,\,2,\,3,\,.....,\,50$$    of which five are drawn at random and arranged in ascending order of magnitude $$\left( {{x_1} < {x_2} < {x_3} < {x_4} < {x_5}} \right).$$      The probability that $${x_3} = 30$$   is :

A $$\frac{{{}^{20}{C_2}}}{{{}^{50}{C_5}}}$$
B $$\frac{{{}^2{C_2}}}{{{}^{50}{C_5}}}$$
C $$\frac{{{}^{20}{C_2} \times {}^{29}{C_2}}}{{{}^{50}{C_5}}}$$
D none of these
Answer :   $$\frac{{{}^{20}{C_2} \times {}^{29}{C_2}}}{{{}^{50}{C_5}}}$$
Discuss Question

160. A bag contains an assortment of blue and red balls. If two balls are drawn at random, the probability of drawing two red balls is five times the probability of drawing two blue balls. Furthermore, the probability of drawing one ball of each color is six times the probability of drawing two blue balls. The number of red and blue balls in the bag is :

A $$6,\,3$$
B $$3,\,6$$
C $$2,\,7$$
D none of these
Answer :   $$6,\,3$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section