131. A natural number $$x$$ is chosen at random from the first $$100$$  natural numbers. Then the probability, for the equation $$x + \frac{{100}}{x} > 50$$    is :

A $$\frac{1}{{20}}$$
B $$\frac{{11}}{{20}}$$
C $$\frac{1}{3}$$
D $$\frac{3}{{20}}$$
Answer :   $$\frac{{11}}{{20}}$$
Discuss Question

132. An ordinary dice is rolled a certain number of times. The probability of getting an odd number $$2$$ times is equal to the probability of getting an even number $$3$$ times. Then the probability of getting an odd number an odd number of times is :

A $$\frac{1}{{32}}$$
B $$\frac{5}{{16}}$$
C $$\frac{1}{2}$$
D none of these
Answer :   $$\frac{1}{2}$$
Discuss Question

133. Two numbers are successively drawn from the set $$U = \left\{ {1,\,2,\,3,\,4,\,5,\,6,\,7,\,8} \right\},$$      the second being drawn without replacing the first. The number of elementary events in the sample is :

A $$64$$
B $$56$$
C $$32$$
D $$14$$
Answer :   $$56$$
Discuss Question

134. What is the number of outcomes when a coin is tossed and then a die is rolled only in case a head is shown on the coin ?

A $$6$$
B $$7$$
C $$8$$
D none of these
Answer :   $$7$$
Discuss Question

135. $$4$$ five-rupee coins, $$3$$ two-rupee coins and $$2$$ one-rupee coins are stacked together in a column at random. The probability that the coins of the same denomination are consecutive is :

A $$\frac{{13}}{{9!}}$$
B $$\frac{1}{{210}}$$
C $$\frac{1}{{35}}$$
D none of these
Answer :   $$\frac{1}{{210}}$$
Discuss Question

136. A certain type of missile hits the target with probability $$p = 0.3.$$   What is the least number of missiles should be fired so that there is at least an $$80\% $$  probability that the target is hit ?

A $$5$$
B $$6$$
C $$7$$
D none of the above
Answer :   $$5$$
Discuss Question

137. A student appears for tests I, II and III. The student is successful if he passes either in tests I and II or tests I and IV. The probabilities of the student passing in tests I, II, III are $$p,\,q$$  and $$\frac{1}{2}$$ respectively. The probability that the student is successful is $$\frac{1}{2}$$ then the relation between $$p$$ and $$q$$ is given by :

A $$pq + p = 1$$
B $${p^2} + q = 1$$
C $$pq - 1 = p$$
D none of these
Answer :   $$pq + p = 1$$
Discuss Question

138. A bag contains $$n + 1$$  coins. It is known that one of these coins shows heads on both sides, whereas the other coins are fair. One coin is selected at random and tossed. If the probability that toss results in heads is $$\frac{7}{{12}},$$  then the value of $$n$$ is :

A $$3$$
B $$4$$
C $$5$$
D none of these
Answer :   $$5$$
Discuss Question

139. Abhay speaks the truth only $$60\% .$$  Hasan rolls a die blindfolded and asks Abhay to tell him if the outcome is a ‘prime’. Abhay says, “YES”. What is the probability that the outcome is really ‘prime’ ?

A $$0.5$$
B $$0.75$$
C $$0.6$$
D none of these
Answer :   $$0.6$$
Discuss Question

140. Three identical dice are rolled. The probability that the same number will appear on each of them is

A $$\frac{1}{6}$$
B $$\frac{1}{36}$$
C $$\frac{1}{18}$$
D $$\frac{3}{28}$$
Answer :   $$\frac{1}{36}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section