241. $$A,\,B$$  and $$C$$ are contesting the election for the post of secretary of a club which does not allow ladies to become members. The probabilities of $$A,\,B$$  and $$C$$ winning the election are $$\frac{1}{3},\,\frac{2}{9}$$  and $$\frac{4}{9}$$ respectively. The probabilities of introducing the clause of admitting lady members to the club by $$A,\,B,$$  and $$C$$ are $$0.6,\,0.7$$   and $$0.5$$  respectively. The probability that ladies will be taken as members in the club after the election is :

A $$\frac{{26}}{{45}}$$
B $$\frac{5}{9}$$
C $$\frac{{19}}{{45}}$$
D none of these
Answer :   $$\frac{{26}}{{45}}$$
Discuss Question

242. There are four machines and it is known that exactly two of them are faulty. They are tested, one by one, in a random order till both the faulty machines are identified. Then the probability that only two tests are needed is :

A $$\frac{1}{3}$$
B $$\frac{1}{6}$$
C $$\frac{1}{2}$$
D $$\frac{1}{4}$$
Answer :   $$\frac{1}{3}$$
Discuss Question

243. Let $$A$$ and $$B$$ be two events such that $$P\left( {A \cap B} \right) = \frac{1}{3},\,P\left( {A \cup B} \right) = \frac{5}{6}$$       and $$P\left( {\overline A } \right) = \frac{1}{2}.$$   Then :

A $$A,\,B$$  are independent
B $$A,\,B$$  are mutually exclusive
C $$P\left( A \right) = P\left( B \right)$$
D $$P\left( B \right) \leqslant P\left( A \right)$$
Answer :   $$A,\,B$$  are independent
Discuss Question

244. If the letters of the word $$ATTEMPT$$    are written down at random, the chance that all $$Ts$$  are consecutive is :

A $$\frac{1}{{42}}$$
B $$\frac{6}{7}$$
C $$\frac{1}{7}$$
D none of these
Answer :   $$\frac{1}{7}$$
Discuss Question

245. It is given that the events $$A$$ and $$B$$ are such that $$P\left( A \right) = \frac{1}{4},P\left( {\frac{A}{B}} \right) = \frac{1}{2}$$     and $$P\left( {\frac{B}{A}} \right) = \frac{2}{3}.$$   Then $$P(B)$$  is

A $$\frac{1}{6}$$
B $$\frac{1}{3}$$
C $$\frac{2}{3}$$
D $$\frac{1}{2}$$
Answer :   $$\frac{1}{3}$$
Discuss Question

246. Let $${E^c}$$ denote the complement of an event $$E.$$ Let $$E, F, G$$  be pairwise independent events with $$P\left( G \right) > 0$$   and $$P\left( {E \cap F \cap G} \right) = 0.$$    Then $$P\left( {{E^c} \cap \frac{{{F^c}}}{G}} \right)$$   equals

A $$P\left( {{E^c}} \right) + P\left( {{F^c}} \right)$$
B $$P\left( {{E^c}} \right) - P\left( {{F^c}} \right)$$
C $$P\left( {{E^c}} \right) - P\left( {{F}} \right)$$
D $$P\left( {{E}} \right) - P\left( {{F^c}} \right)$$
Answer :   $$P\left( {{E^c}} \right) - P\left( {{F}} \right)$$
Discuss Question

247. If an integer $$q$$ be chosen at random in the interval $$ - 10 \leqslant q \leqslant 10,$$    then the probability that the roots of the equation $${x^2} + qx + \frac{{3q}}{4} + 1 = 0$$     are real is :

A $$\frac{2}{3}$$
B $$\frac{{15}}{{21}}$$
C $$\frac{{16}}{{21}}$$
D $$\frac{{17}}{{21}}$$
Answer :   $$\frac{{17}}{{21}}$$
Discuss Question

248. $$6$$ coins are tossed together $$64$$  times. If throwing a head is considered as a success then the expected frequency of at least $$3$$ successes is :

A $$64$$
B $$21$$
C $$32$$
D $$42$$
Answer :   $$42$$
Discuss Question

249. Three different numbers are selected at random from the set $$A = \left\{ {1,\,2,\,3,.....,10} \right\}.$$      The probability that the product of two of the numbers is equal to the third is :

A $$\frac{3}{4}$$
B $$\frac{1}{{40}}$$
C $$\frac{1}{8}$$
D none of these
Answer :   $$\frac{1}{{40}}$$
Discuss Question

250. An urn contains nine balls of which three are red, four are blue and two are green. Three balls are drawn at random without replacement from the urn. The probability that the three balls have different colours is

A $$\frac{2}{{7}}$$
B $$\frac{1}{{21}}$$
C $$\frac{2}{{23}}$$
D $$\frac{1}{{3}}$$
Answer :   $$\frac{2}{{7}}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section