31. If $$Z = {A^3},$$   then $$\frac{{\Delta Z}}{Z} = \_\_\_\_\_$$

A $$\frac{{\Delta {A^3}}}{A}$$
B $${\left( {\frac{{\Delta A}}{A}} \right)^3}$$
C $$3\left( {\frac{{\Delta A}}{A}} \right)$$
D $${\left( {\frac{{\Delta A}}{A}} \right)^{\frac{1}{3}}}$$
Answer :   $$3\left( {\frac{{\Delta A}}{A}} \right)$$
Discuss Question

32. If $$P,Q,R$$  are physical quantities, having different dimensions, which of the following combinations can never be a meaningful quantity?

A $$\frac{{\left( {P - Q} \right)}}{R}$$
B $$PQ - R$$
C $$\frac{{PQ}}{R}$$
D $$\frac{{\left( {PR - {Q^2}} \right)}}{R}$$
Answer :   $$\frac{{\left( {P - Q} \right)}}{R}$$
Discuss Question

33. A certain body weighs $$22.42\,g$$  and has a measured volume of $$4.7\,cc.$$  The possible error in the measurement of mass and volume are $$0.01\,g$$  and $$0.1\,cc.$$  Then, maximum error in the density will be

A $$22\% $$
B $$2\% $$
C $$0.2\% $$
D $$0.02\% $$
Answer :   $$2\% $$
Discuss Question

34. If $$x$$ and $$R$$ stands for distance. Then which of the following is dimensionally same as $$\int {\frac{{Rdx}}{{{x^2}}}} $$  ?

A $$R{x^2}$$
B $$2xR$$
C $$\frac{R}{x}$$
D $$ - \frac{{{R^2}}}{x}$$
Answer :   $$\frac{R}{x}$$
Discuss Question

35. A screw gauge gives the following reading when used to measure the diameter of a wire.
Main scale reading : $$0 \,mm$$
Circular scale reading : $$52$$ divisions
Given that 1 $$mm$$ on main scale corresponds to $$100$$ divisions of the circular scale. The diameter of wire from the above data is:

A $$0.052 \,cm$$
B $$0.026 \,cm$$
C $$0.005 \,cm$$
D $$0.52 \,cm$$
Answer :   $$0.052 \,cm$$
Discuss Question

36. The time dependence of physical quantity $$p$$ is given by $$p = {p_0}\exp \left( { - \alpha {t^2}} \right),$$    where $$\alpha $$ is a constant and $$t$$ is the time. The constant $$\alpha $$

A is dimensionless
B has dimensions $$\left[ {{T^{ - 2}}} \right]$$
C has dimensions $$\left[ {{T^2}} \right]$$
D has dimensions of $$p$$
Answer :   has dimensions $$\left[ {{T^{ - 2}}} \right]$$
Discuss Question

37. What are the dimensions of $$\frac{A}{B}$$ in the relation $$F = A\sqrt x + B{t^2},$$    where $$F$$ is the force, $$x$$ is the distance and $$t$$ is time?

A $$M{L^2}{T^{ - 2}}$$
B $${L^{ - \frac{1}{2}}}{T^2}$$
C $${L^{ - \frac{1}{2}}}{T^{ - 1}}$$
D $$L{T^{ - 2}}$$
Answer :   $${L^{ - \frac{1}{2}}}{T^2}$$
Discuss Question

38. The dimensional formula for angular momentum is

A $$\left[ {{M^0}{L^2}{T^{ - 2}}} \right]$$
B $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 1}}} \right]$$
C $$\left[ {ML{T^{ - 1}}} \right]$$
D $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 2}}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 1}}} \right]$$
Discuss Question

39. If velocity $$\left( V \right),$$  force $$\left( F \right)$$ and energy $$\left( E \right)$$ are taken as fundamental units, then dimensional formula for mass will be

A $${V^{ - 2}}{F^0}{E^3}$$
B $${V^0}F{E^2}$$
C $$V{F^{ - 2}}{E^0}$$
D $${V^{ - 2}}{F^0}E$$
Answer :   $${V^{ - 2}}{F^0}E$$
Discuss Question

40. The resistance of a metal is given by $$R = \frac{V}{I},$$  where $$V$$ is potential difference and $$I$$ is the current. In a circuit the potential difference across resistance is $$V = \left( {8 \pm 0.5} \right)V$$   and current in resistance, $$I = \left( {2 \pm 0.2} \right)A.$$    What is the value of resistance with its percentage error ?

A $$4\Omega \pm 16.25\% $$
B $$\left( {4 \pm 0.7} \right)\Omega $$
C $$4\Omega \pm 0.7\% $$
D $$4\Omega \pm 7\% $$
Answer :   $$4\Omega \pm 16.25\% $$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section