61. If the error in the measurement of radius of a sphere is $$2\% ,$$  then the error in the determination of volume of the sphere will be

A $$4\% $$
B $$6\% $$
C $$8\% $$
D $$2\% $$
Answer :   $$6\% $$
Discuss Question

62. Students $$I, \,II$$  and $$III$$ perform an experiment for measuring the acceleration due to gravity $$\left( g \right)$$ using a simple pendulum. They use different lengths of the pendulum and/or record time for different number of oscillations. The observations are shown in the table.
Least count for length $$= 0.1\,cm$$
Least count for time $$= 0.1\,s$$
Unit and Measurement mcq question image
Student Length of the pendulum (cm) No. of oscillations (n) Total time for (n) oscillations (s) Time period (s)
I 64.0 8 128.0 16.0
II 64.0 4 64.0 16.0
III 20.0 4 36.0 9.0

If $${E_I},\,{E_{II}}{\text{ and }}{E_{III}}$$   are the percentage errors in g, i.e., $$\left( {\frac{{\Delta g}}{g} \times 100} \right)$$   for students $$I,II{\text{ and }}III,$$   respectively, then-

A $${E_I} = 0$$
B $${E_I}\,{\text{is minimum}}$$
C $${E_I} = {E_{II}}$$
D $${E_{II}}\,{\text{is maximum}}$$
Answer :   $${E_I}\,{\text{is minimum}}$$
Discuss Question

63. Which of the following represents incorrect unit?

A $${\text{Pressure}} = N/{m^2}$$
B $${\text{Surface}}\,{\text{tension}} = N/m$$
C $${\text{Energy}} = kg - m/\sec$$
D $$\frac{{{\text{Stress}}}}{{{\text{Strain}}}} = N/{m^2}$$
Answer :   $${\text{Energy}} = kg - m/\sec$$
Discuss Question

64. In a new system of units, the fundamental quantities mass, length and time are replaced by acceleration $$'a',$$ density $$'\rho '$$ and frequency $$'f'.$$ The dimensional formula for force in this system is

A $$\left[ {\rho {a^4}f} \right]$$
B $$\left[ {\rho {a^4}{f^{ - 6}}} \right]$$
C $$\left[ {{\rho ^{ - 1}}{a^{ - 4}}{f^6}} \right]$$
D $$\left[ {{\rho ^{ - 1}}{a^{ - 4}}{f^{ - 1}}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {\rho {a^4}{f^{ - 6}}} \right]$$
Discuss Question

65. A physical quantity of the dimensions of length that can be formed out of $$c, G$$  and $$\frac{{{e^2}}}{{4\pi {\varepsilon _0}}}$$  is [$$c$$ is velocity of light, $$G$$ is universal constant of gravitation and $$e$$ is charge]

A $$\frac{1}{{{c^2}}}{\left[ {G\frac{{{e^2}}}{{4\pi {\varepsilon _0}}}} \right]^{\frac{1}{2}}}$$
B $${c^2}{\left[ {G\frac{{{e^2}}}{{4\pi {\varepsilon _0}}}} \right]^{\frac{1}{2}}}$$
C $$\frac{1}{{{c^2}}}{\left[ {\frac{{{e^2}}}{{G\,4\pi {\varepsilon _0}}}} \right]^{\frac{1}{2}}}$$
D $$\frac{1}{c}G\frac{{{e^2}}}{{4\pi {\varepsilon _0}}}$$
Answer :   $$\frac{1}{{{c^2}}}{\left[ {G\frac{{{e^2}}}{{4\pi {\varepsilon _0}}}} \right]^{\frac{1}{2}}}$$
Discuss Question

66. Number of significant figures in expression $$\frac{{4.327\,g}}{{2.51\,c{m^3}}}$$   is

A 2
B 4
C 3
D 5
Answer :   3
Discuss Question

67. What is the correct number of significant figures in 0.0003026?

A Four
B Seven
C Eight
D Six
Answer :   Four
Discuss Question

68. Young's modulus of steel is $$1.9 \times {10^{11}}N/{m^2}.$$     When expressed in CGS units of $$dyne/c{m^2},$$   it will be equal to $$\left( {1\,N = {{10}^5}dyne,1\,{m^2} = {{10}^4}c{m^2}} \right)$$

A $$1.9 \times {10^{10}}$$
B $$1.9 \times {10^{11}}$$
C $$1.9 \times {10^{12}}$$
D $$1.9 \times {10^{13}}$$
Answer :   $$1.9 \times {10^{12}}$$
Discuss Question

69. A cube has a side of length $$1.2 \times {10^{ - 2}}m$$  . Calculate its volume.

A $$1.7 \times {10^{ - 6}}{m^3}$$
B $$1.73 \times {10^{ - 6}}{m^3}$$
C $$1.70 \times {10^{ - 6}}{m^3}$$
D $$1.732 \times {10^{ - 6}}{m^3}$$
Answer :   $$1.7 \times {10^{ - 6}}{m^3}$$
Discuss Question

70. A quantity $$X$$ is given by $${\varepsilon _0}L\frac{{\Delta V}}{{\Delta t}}$$  where $${ \in _0}$$ is the permittivity of the free space, $$L$$ is a length, $${\Delta V}$$  is a potential difference and $${\Delta t}$$  is a time interval. The dimensional formula for $$X$$ is the same as that of

A resistance
B charge
C voltage
D current
Answer :   current
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section