11. Out of the following pair, which one does NOT have identical dimensions is-

A impulse and momentum
B angular momentum and planck’s constant
C work and torque
D moment of inertia and moment of a force (towards north-west)
Answer :   moment of inertia and moment of a force (towards north-west)
Discuss Question

12. The force $$F$$ on a sphere of radius $$r$$ moving in a medium with velocity $$v$$ is given by $$F = 6\pi \eta rv.$$   The dimensions of $$\eta $$ are

A $$\left[ {M{L^-3}} \right]$$
B $$\left[ {ML{T^{ - 2}}} \right]$$
C $$\left[ {M{T^{ - 1}}} \right]$$
D $$\left[ {M{L^{ - 1}}{T^{ - 1}}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {M{L^{ - 1}}{T^{ - 1}}} \right]$$
Discuss Question

13. The speed of light in vacuum, $$c,$$ depends on two fundamental constants, the permeability of free space, $${\mu _0}$$ and the permittivity of free space, $${\varepsilon _0}.$$ The speed of light is given by $$c = \frac{1}{{\sqrt {{\mu _0}{\varepsilon _0}} }}.$$   The units of $${\varepsilon _0}$$ are $${N^{ - 1}}{C^2}{m^{ - 2}}.$$   The units for $${\mu _0}$$ are

A $$k{g^{ - 1}}{m^{ - 1}}{C^2}$$
B $$kg\,m{C^{ - 2}}$$
C $$kg\,m{s^{ - 4}}{C^{ - 2}}$$
D $$k{g^{ - 1}}{s^{ - 3}}{C^{ - 2}}$$
Answer :   $$kg\,m{C^{ - 2}}$$
Discuss Question

14. The diameter of a cylinder is measured using a Vernier callipers with no zero error. It is found that the zero of the Vernier scale lies between $$5.10 \,cm$$  and $$5.15 \,cm$$  of the main scale. The Vernier scale has $$50$$ divisions equivalent to $$2.45 \,cm.$$  The $${24^{th}}$$ division of the Vernier scale exactly coincides with one of the main scale divisions. The diameter of the cylinder is-

A $$5.112 \,cm$$
B $$5.124 \,cm$$
C $$5.136 \,cm$$
D $$5.148 \,cm$$
Answer :   $$5.124 \,cm$$
Discuss Question

15. A spectrometer gives the following reading when used to measure the angle of a prism.
Main scale reading: $$58.5 \,degree$$
Vernier scale reading: $$09 \,divisions$$
Given that $$1 \,division$$   on main scale corresponds to $$0.5 \,degree.$$   Total divisions on the Vernier scale is $$30$$ and match with $$29 \,divisions$$   of the main scale. The angle of the prism from the above data-

A $$58.59 \,degree$$
B $$58.77 \,degree$$
C $$58.65 \,degree$$
D $$59 \,degree$$
Answer :   $$58.65 \,degree$$
Discuss Question

16. A Vernier calipers has $$1 \,mm$$  marks on the main scale. It has $$20$$ equal divisions on the Vernier scale which match with $$16$$ main scale divisions. For this Vernier calipers, the least count is-

A $$0.02 \,mm$$
B $$0.05 \,mm$$
C $$0.1 \,mm$$
D $$0.2 \,mm$$
Answer :   $$0.2 \,mm$$
Discuss Question

17. The dimensional formula for permeability of free space, $${\mu _0}$$ is

A $$\left[ {ML{T^{ - 2}}{A^{ - 2}}} \right]$$
B $$\left[ {M{L^{ - 1}}{T^2}{A^{ - 2}}} \right]$$
C $$\left[ {M{L^{ - 1}}{T^{ - 2}}{A^2}} \right]$$
D $$\left[ {ML{T^{ - 2}}{A^{ - 1}}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {ML{T^{ - 2}}{A^{ - 2}}} \right]$$
Discuss Question

18. The dimension of magnetic field in $$M, L, T$$  and $$C$$ (coulomb) is given as-

A $$ML{T^{ - 1}}{C^{ - 1}}$$
B $$M{T^2}{C^{ - 2}}$$
C $$M{T^{ - 1}}{C^{ - 1}}$$
D $$M{T^{ - 2}}{C^{ - 1}}$$
Answer :   $$M{T^{ - 1}}{C^{ - 1}}$$
Discuss Question

19. Which one of the following is not measured in units of energy ?

A $${\text{Couple}} \times {\text{angle}}$$
B $${\text{Moment of inertia}} \times {\left( {{\text{angular velocity}}} \right)^2}$$
C $${\text{Force}} \times {\text{distance}}$$
D $${\text{Impulse}} \times {\text{time}}$$
Answer :   $${\text{Impulse}} \times {\text{time}}$$
Discuss Question

20. The length of a cylinder is measured with a metre rod having least count $$0.1\,cm.$$  Its diameter is measured with vernier callipers having least count $$0.01\,cm.$$  Given that length is $$5.0\,cm$$  and radius is $$2.00\,cm.$$  The percentage error in the calculated value of the volume will be:

A $$11\% $$
B $$2\% $$
C $$3\% $$
D $$4\% $$
Answer :   $$3\% $$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section