111. An equation is given as $$\left( {p + \frac{a}{{{V^2}}}} \right) = b\frac{\theta }{V},$$    where $$p =$$  pressure, $$V =$$  volume and $$\theta =$$  absolute temperature. If $$a$$ and $$b$$ are constants, then dimensions of $$a$$ will be

A $$\left[ {M{L^5}{T^{ - 2}}} \right]$$
B $$\left[ {{M^{ - 1}}{L^5}{T^2}} \right]$$
C $$\left[ {M{L^{ - 5}}{T^{ - 1}}} \right]$$
D $$\left[ {M{L^5}T} \right]$$
Answer :   $$\left[ {M{L^5}{T^{ - 2}}} \right]$$
Discuss Question

112. The dimensional formula of pressure is

A $$\left[ {ML{T^2}} \right]$$
B $$\left[ {M{L^{ - 1}}{T^2}} \right]$$
C $$\left[ {M{L^{ - 1}}{T^{ - 2}}} \right]$$
D $$\left[ {ML{T^{ - 2}}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {M{L^{ - 1}}{T^{ - 2}}} \right]$$
Discuss Question

113. Turpentine oil is flowing through a tube of length $$l$$ and radius $$r.$$ The pressure difference between the two ends of the tube is $$p.$$ The viscosity of oil is given by
$$\eta = \frac{{p\left( {{r^2} - {x^2}} \right)}}{{4vl}}$$
where, $$v$$ is the velocity of oil at distance $$x$$ from the axis of the tube. The dimensions of $$\eta $$ are

A $$\left[ {{M^0}{L^0}{T^0}} \right]$$
B $$\left[ {ML{T^{ - 1}}} \right]$$
C $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 2}}} \right]$$
D $$\left[ {M{L^{ - 1}}{T^{ - 1}}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {M{L^{ - 1}}{T^{ - 1}}} \right]$$
Discuss Question

114. In the eqn. $$\left( {P + \frac{a}{{{V^2}}}} \right)\left( {V - b} \right) = {\text{constant}},$$       the unit of $$a$$ is

A $$dyne \times c{m^5}$$
B $$dyne \times c{m^4}$$
C $$dyne/c{m^3}$$
D $$dyne \times c{m^2}$$
Answer :   $$dyne \times c{m^4}$$
Discuss Question

115. When a small sphere moves at low speed through a fluid, the viscous force $$F,$$ opposing the motion is experimentally found to depend upon the radius $$r,$$ the velocity $$v$$ of the sphere and the viscosity $$\eta $$ of the fluid. Expression for force is

A $$4\pi \eta r{v^2}$$
B $$4\pi \eta {r^2}v$$
C $$2\pi \eta {r^2}v$$
D $$6\pi \eta rv$$
Answer :   $$6\pi \eta rv$$
Discuss Question

116. The value of resistance is $$10.845\,\Omega $$   and the value of current is $$3.23\,A.$$  The potential difference is $$35.02935\,volt.$$   Its value in significant number would be

A $$35\,V$$
B $$35.0\,V$$
C $$35.03\,V$$
D $$35.029\,V$$
Answer :   $$35.0\,V$$
Discuss Question

117. Dimensions of ‘resistance’ are same as (where $$h$$ is Planck’s constant and $$e$$ is charge)

A $$\frac{h}{e}$$
B $$\frac{{{h^2}}}{e}$$
C $$\frac{h}{{{e^2}}}$$
D $$\frac{{{h^2}}}{{{e^2}}}$$
Answer :   $$\frac{h}{{{e^2}}}$$
Discuss Question

118. In the equation $$P = \frac{{RT}}{{V - b}}{e^{\frac{{aV}}{{RT}}}}$$
$$V = $$  volume, $$P = $$  pressure, $$R = $$  universal gas constant, and $$T = $$  temperature
The dimensional formula of $$a$$ is same as that of

A $$V$$
B $$P$$
C $$T$$
D $$R$$
Answer :   $$P$$
Discuss Question

119. The dimensions of $$\frac{1}{2}{\varepsilon _0}{E^2},$$   where $${\varepsilon _0}$$ is permittivity of free space and $$E$$ is electric field, are

A $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 2}}} \right]$$
B $$\left[ {M{L^{ - 1}}{T^{ - 2}}} \right]$$
C $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 1}}} \right]$$
D $$\left[ {ML{T^{ - 1}}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {M{L^{ - 1}}{T^{ - 2}}} \right]$$
Discuss Question

120. A student measured the length of a rod and wrote it as $$3.50 \,cm.$$   Which instrument did he use to measure it?

A A meter scale.
B A Vernier calliper where the $$10$$ divisions in Vernier scale matches with $$9$$ division in main scale and main scale has $$10$$ divisions in $$1 \,cm.$$
C A screw gauge having $$100$$ divisions in the circular scale and pitch as $$1 \,mm.$$
D A screw gauge having $$50$$ divisions in the circular scale and pitch as $$1 \,mm.$$
Answer :   A Vernier calliper where the $$10$$ divisions in Vernier scale matches with $$9$$ division in main scale and main scale has $$10$$ divisions in $$1 \,cm.$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section