81. In a screw gauge, the zero of mainscale coincides with fifth division of circular scale in figure $$\left( {\text{i}} \right)$$. The circular division of screw gauge are $$50.$$  It moves $$0.5 \,mm$$   on main scale in one rotation. The diameter of the ball in figure $$\left( {\text{ii}} \right)$$ is-
Unit and Measurement mcq question image

A 2.25 $$mm$$
B 2.20 $$mm$$
C 1.20 $$mm$$
D 1.25 $$mm$$
Answer :   1.20 $$mm$$
Discuss Question

82. The resistance $$R$$ of a wire is given by the relation $$R = \frac{{\rho \ell }}{{\pi {r^2}}}.$$   Percentage error in the measurement of $$\rho ,\ell $$  and $$r$$ is $$1\% ,2\% $$  and $$3\% $$ respectively. Then the percentage error in the measurement of $$R$$ is

A 6
B 9
C 8
D 10
Answer :   9
Discuss Question

83. Which one of the following represents the correct dimensions of the coefficient of viscosity?

A $$M{L^{ - 1}}{T^{ - 1}}$$
B $$ML{T^{ - 1}}$$
C $$M{L^{ - 1}}{T^{ - 2}}$$
D $$M{L^{ - 2}}{T^{ - 2}}$$
Answer :   $$M{L^{ - 1}}{T^{ - 1}}$$
Discuss Question

84. The refractive index of water measured by the relation $$\mu = \frac{{{\text{real depth}}}}{{{\text{apparent depth}}}}$$    is found to have values of 1.34, 1.38, 1.32 and 1.36; the mean value of refractive index with percentage error is

A $$1.35 \pm 1.48\% $$
B $$1.35 \pm 0\% $$
C $$1.36 \pm 6\% $$
D $$1.36 \pm 0\% $$
Answer :   $$1.35 \pm 1.48\% $$
Discuss Question

85. Two full turns of the circular scale of a screw gauge cover a distance of $$1 \,mm$$  on its main scale. The total number of divisions on the circular scale is $$50.$$  Further, it is found that the screw gauge has a zero error of $$- 0.03 \,mm.$$   While measuring the diameter of a thin wire, a student notes the main scale reading of $$3 \,mm$$  and the number of circular scale divisions in line with the main scale as $$35.$$ The diameter of the wire is-

A $$3.32 \,mm$$
B $$3.73 \,mm$$
C $$3.67 \,mm$$
D $$3.38 \,mm$$
Answer :   $$3.38 \,mm$$
Discuss Question

86. The frequency $$\left( f \right)$$ of a wire oscillating with a length $$\ell ,$$ in $$p$$ loops, under a tension $$T$$ is given by $$f = \frac{p}{{2\ell }}\sqrt {\frac{T}{\mu }} $$   where $$\mu = $$  linear density of the wire. If the error made in determining length, tension and linear density be $$1\% , - 2\% $$   and $$4\% ,$$ then find the percentage error in the calculated frequency.

A $$ - 4\% $$
B $$ - 2\% $$
C $$ - 1\% $$
D $$ - 5\% $$
Answer :   $$ - 4\% $$
Discuss Question

87. The period of a body under SHM is represented by $$T = {P^a}{D^b}{S^c};$$   where $$P$$ is pressure, $$D$$ is density and $$S$$ is surface tension. The value of $$a,b$$  and $$c$$ are.

A $$ - \frac{3}{2},\frac{1}{2},1$$
B $$ - 1, - 2,3$$
C $$\frac{1}{2}, - \frac{3}{2},\frac{1}{2}$$
D $$1,2,\frac{1}{3}$$
Answer :   $$ - \frac{3}{2},\frac{1}{2},1$$
Discuss Question

88. A pair of physical quantities having same dimensional formula is

A force and torque
B work and energy
C force and impulse
D linear momentum and angular momentum
Answer :   work and energy
Discuss Question

89. In an experiment, four quantities $$a,b,c$$  and $$d$$ are measured with percentage error $${\text{1% , 2% , 3% }}$$  and $${\text{4% }}$$ respectively. Quantity $$P$$ is calculated $$P = \frac{{{a^3}{b^2}}}{{cd}}\% .$$   Error in $$P$$ is

A $$14\% $$
B $$10\% $$
C $$7\% $$
D $$4\% $$
Answer :   $$14\% $$
Discuss Question

90. $$E,m,J$$  and $$G$$ denote energy, mass, angular momentum and gravitational constant respectively, then the unit of $$\frac{{E{J^2}}}{{{m^5}{G^2}}}$$  is

A newton
B metre
C kilogram
D unitless
Answer :   unitless
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section