121. The dimensions of coefficient of self inductance are

A $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 2}}{A^{ - 2}}} \right]$$
B $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 2}}{A^{ - 1}}} \right]$$
C $$\left[ {ML{T^{ - 2}}{A^{ - 2}}} \right]$$
D $$\left[ {ML{T^{ - 2}}{A^{ - 1}}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 2}}{A^{ - 2}}} \right]$$
Discuss Question

122. The moment of inertia of a body rotating about a given axis is $$6.0\,kg\,{m^2}$$   in the SI system. What is the value of the moment of inertia in a system of units in which the unit of length is $$5\,cm$$  and the unit of mass is $$10\,g$$ ?

A $$2.4 \times {10^3}$$
B $$2.4 \times {10^5}$$
C $$6.0 \times {10^3}$$
D $$6.0 \times {10^5}$$
Answer :   $$2.4 \times {10^5}$$
Discuss Question

123. The velocity $$v$$ of a particle at time $$t$$ is given by $$v = at + \frac{b}{{t + c}},$$    where $$a,b$$  and $$c$$ are constants. The dimensions of $$a,b$$  and $$c$$ are respectively

A $$\left[ {L{T^{ - 2}}} \right],\left[ L \right]\,{\text{and}}\,\left[ T \right]$$
B $$\left[ {{L^2}} \right],\left[ T \right]\,{\text{and}}\,\left[ {L{T^2}} \right]$$
C $$\left[ {L{T^2}} \right],\left[ {LT} \right]\,{\text{and}}\,\left[ L \right]$$
D $$\left[ L \right],\left[ {LT} \right]\,{\text{and}}\,\left[ {{T^2}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {L{T^{ - 2}}} \right],\left[ L \right]\,{\text{and}}\,\left[ T \right]$$
Discuss Question

124. A physical quantity $$\zeta $$ is calculated using the formula $$\zeta = \frac{{\frac{1}{{10}}x{y^2}}}{{{z^{\frac{1}{3}}}}},$$   where $$x,y$$  and $$z$$ are experimentally measured quantities. If the fractional error in the measurement of $$x,y$$  and $$z$$ are $$2\% ,1\% $$  and $$3\% $$ respectively, then the fractional error in $$\zeta $$ will be

A $$0.5\% $$
B $$5\% $$
C $$6\% $$
D $$7\% $$
Answer :   $$5\% $$
Discuss Question

125. The dimensions of the quantity $$\vec E \times \vec B$$  where $${\vec E}$$ represents the electric field and $${\vec B}$$ the magnetic field may be given as:

A $$\left[ {M{T^3}} \right]$$
B $$\left[ {{M^2}L{T^{ - 5}}{A^{ - 2}}} \right]$$
C $$\left[ {{M^2}{L^{ - 3}}{T^2}{A^{ - 1}}} \right]$$
D $$\left[ {ML{T^{ - 2}}{A^{ - 2}}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {{M^2}L{T^{ - 5}}{A^{ - 2}}} \right]$$
Discuss Question

126. The value of Planck’s constant in SI unit is

A $$6.63 \times {10^{ - 31}}J - s$$
B $$6.63 \times {10^{ - 30}}kg - m/s$$
C $$6.63 \times {10^{ - 32}}kg - {m^2}$$
D $$6.63 \times {10^{ - 34}}J - s$$
Answer :   $$6.63 \times {10^{ - 34}}J - s$$
Discuss Question

127. The physical quantity that has no dimensions is

A strain
B angular velocity
C angular momentum
D linear momentum
Answer :   strain
Discuss Question

128. The division of energy by time is $$X.$$ The dimensional formula of $$X$$ is same as that of

A momentum
B power
C torque
D electric field
Answer :   power
Discuss Question

129. If $$L = 2.331\,cm,\,B = 2.1\,cm,$$      then $$L + B = $$

A $$4.4\,cm$$
B $$4\,cm$$
C $$4.43\,cm$$
D $$4.431\,cm$$
Answer :   $$4.4\,cm$$
Discuss Question

130. With the usual notations, the following equation $${S_t} = u + \frac{1}{2}a\left( {2t - 1} \right)$$     is

A only numerically correct
B only dimensionally correct
C both numerically and dimensionally correct
D neither numerically nor dimensionally correct
Answer :   only numerically correct
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section