71. If unit of length and force are increased $$4$$ times. The unit of energy

A is increased by 4 times
B is increased by 16 times
C is increased by 8 times
D remains unchanged
Answer :   is increased by 16 times
Discuss Question

72. The momentum of an electron in an orbit is $$\frac{h}{\lambda }$$ where $$h$$ is a constant and $$\lambda $$ is wavelength associated with it. The nuclear magneton of electron of charge $$e$$ and mass $${m_e}$$ is given as $${\mu _n} = \frac{{eh}}{{3672\pi {m_e}}}.$$    The dimensions of $${\mu _n}$$ are $$\left( {A \to {\text{current}}} \right)$$

A $$\left[ {M{L^2}A} \right]$$
B $$\left[ {M{L^3}A} \right]$$
C $$\left[ {{L^2}A} \right]$$
D $$\left[ {M{L^2}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {{L^2}A} \right]$$
Discuss Question

73. If dimensions of critical velocity $${v_c}$$ of a liquid flowing through a tube are expressed as $$\left[ {{\eta ^x}{\rho ^y}{r^z}} \right],$$   where $$\eta ,\rho $$  and $$r$$ are the coefficient of viscosity of liquid, density of liquid and radius of the tube respectively, then the values of $$x, y$$  and $$z$$ are given by

A $$1, -1, -1$$
B $$-1, -1, 1$$
C $$-1, -1, -1$$
D $$1, 1, 1$$
Answer :   $$1, -1, -1$$
Discuss Question

74. $$A,B,C$$  and $$D$$ are four different physical quantities having different dimensions. None of them is dimensionless. But we know that the equation $$AD = C\,\ln \,\left( {BD} \right)$$    holds true. Then which of the combination is not a meaningful quantity?

A $$\frac{C}{{BD}} - \frac{{A{D^2}}}{C}$$
B $${A^2} - {B^2}{C^2}$$
C $$\frac{A}{B} - C$$
D $$\frac{{\left( {A - C} \right)}}{D}$$
Answer :   $$\frac{{\left( {A - C} \right)}}{D}$$
Discuss Question

75. A student performs an experiment for determination of $$g\left( { = \frac{{4{\pi ^2}\ell }}{{{T^2}}}} \right).$$    The error in length $$\ell $$ is $$\Delta \ell $$  and in time $$T$$ is $$\Delta T$$ and $$n$$ is number of times the reading is taken. The measurement of $$g$$ is most accurate for-

A $$\Delta \ell = 5\,mm,\,\,\Delta T = 0.2\,sec,\,\,n = 10$$
B $$\Delta \ell = 5\,mm,\,\,\Delta T = 0.2\,sec,\,\,n = 20$$
C $$\Delta \ell = 5\,mm,\,\,\Delta T = 0.1\,sec,\,\,n = 10$$
D $$\Delta \ell = 1\,mm,\,\,\Delta T = 0.1\,sec,\,\,n = 50$$
Answer :   $$\Delta \ell = 1\,mm,\,\,\Delta T = 0.1\,sec,\,\,n = 50$$
Discuss Question

76. The dimensions of speed and velocity are

A $$\left[ {{L^2}T} \right],\left[ {L{T^{ - 1}}} \right]$$
B $$\left[ {L{T^{ - 1}}} \right],\left[ {L{T^{ - 2}}} \right]$$
C $$\left[ {LT} \right],\left[ {LT} \right]$$
D $$\left[ {L{T^{ - 1}}} \right],\left[ {L{T^{ - 1}}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {L{T^{ - 1}}} \right],\left[ {L{T^{ - 1}}} \right]$$
Discuss Question

77. A body of mass $$m= 3.513 \,kg$$    is moving along the x-axis with a speed of $$5.00\,m{s^{ - 1}}.$$   The magnitude of its momentum is recorded as-

A $$17.6\,kg\,m{s^{ - 1}}$$
B $$17.565\,kg\,m{s^{ - 1}}$$
C $$17.56\,kg\,m{s^{ - 1}}$$
D $$17.57\,kg\,m{s^{ - 1}}$$
Answer :   $$17.6\,kg\,m{s^{ - 1}}$$
Discuss Question

78. Dimensions of resistance in an electrical circuit, in terms of dimension of mass $$M,$$ of length $$L,$$ of time $$T$$ and of current $$I,$$ would be

A $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 3}}{I^{ - 1}}} \right]$$
B $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 2}}} \right]$$
C $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 1}}{I^{ - 1}}} \right]$$
D $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 3}}{I^{ - 2}}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 3}}{I^{ - 2}}} \right]$$
Discuss Question

79. Unit of specific resistance is

A $$ohm/{m^2}$$
B $$ohm\,{m^3}$$
C $$ohm - m$$
D $$ohm/m$$
Answer :   $$ohm - m$$
Discuss Question

80. The pressure on a square plate is measured by measuring the force on the plate and length of the sides of the plate by using the formula $$P = \frac{F}{{{\ell ^2}}}.$$   If the maximum errors in the measurement of force and length are $$6\% $$ and $$3\% $$ respectively, then the maximum error in the measurement of pressure is

A $$1\% $$
B $$2\% $$
C $$12\% $$
D $$10\% $$
Answer :   $$12\% $$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section