41. The heat generated in a circuit is given by $$Q = {I^2}Rt,$$   where $$I$$ is current, $$R$$ is resistance and $$t$$ is time. If the percentage errors in measuring $$I,R$$  and $$t$$ are $$2\% ,1\% $$   and $$1\% $$ respectively, then the maximum error in measuring heat will be

A $$2\% $$
B $$3\% $$
C $$4\% $$
D $$6\% $$
Answer :   $$6\% $$
Discuss Question

42. The values of kinetic energy $$K$$ and potential energy $$U$$ are measured as follows :
$$K = 100.0 \pm 2.0\,J,U = 200.0 \pm 1.0\,J.$$        Then the percentage error in the measurement of mechanical energy is -

A $$2.5\% $$
B $$1\% $$
C $$0.5\% $$
D $$1.5\% $$
Answer :   $$1\% $$
Discuss Question

43. A physical quantity $$x$$ depends on quantities $$y$$ and $$z$$ as follows : $$x = Ay + B\tan Cz,$$    where $$A,B$$  and $$C$$ are constants. Which of the following do not have the same dimensions :

A $$x$$ and $$B$$
B $$C$$ and $${z^{ - 1}}$$
C $$y$$ and $$\frac{B}{A}$$
D $$x$$ and $$A$$
Answer :   $$x$$ and $$A$$
Discuss Question

44. The percentage errors in the measurement of mass and speed are $$2\% $$ and $$3\% $$ respectively. The error in kinetic energy obtained by measuring mass and speed, will be

A $$12\% $$
B $$10\% $$
C $$8\% $$
D $$2\% $$
Answer :   $$8\% $$
Discuss Question

45. A thin copper wire of length $$l$$ metre increases in length by $$2\% $$ when heated through $${10^ \circ }C.$$  What is the percentage increase in area when a square copper sheet of length $$l$$ metre is heated through $${10^ \circ }C$$ ?

A $$4\% $$
B $$8\% $$
C $$16\% $$
D None of these
Answer :   $$4\% $$
Discuss Question

46. Area of a square is $$\left( {100 \pm 2} \right){m^2}.$$   Its side is

A $$\left( {10 \pm 1} \right)m$$
B $$\left( {10 \pm 0.1} \right)m$$
C $$\left( {10 \pm \sqrt 2 } \right)m$$
D $$10 \pm \sqrt 2 \% $$
Answer :   $$\left( {10 \pm 1} \right)m$$
Discuss Question

47. Identify the pair whose dimensions are equal-

A torque and work
B stress and energy
C force and stress
D force and work
Answer :   torque and work
Discuss Question

48. If $$p$$ represents radiation pressure, $$c$$ represents speed of light and $$S$$ represents radiation energy striking unit area per $$\sec.$$ The non-zero integers $$x, y, z$$  such that $${p^x}{S^y}{c^z}$$  is dimensionless are

A $$x = 1,y = 1,z = 1$$
B $$x = - 1,y = 1,z = 1$$
C $$x = 1,y = - 1,z = 1$$
D $$x = 1,y = 1,z = - 1$$
Answer :   $$x = 1,y = - 1,z = 1$$
Discuss Question

49. The solar constant is defined as the energy incident per unit area per second. The dimensional formula for solar constant is

A $$\left[ {{M^0}{L^0}{T^0}} \right]$$
B $$\left[ {ML{T^{ - 2}}} \right]$$
C $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 2}}} \right]$$
D $$\left[ {M{L^0}{T^{ - 3}}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {M{L^0}{T^{ - 3}}} \right]$$
Discuss Question

50. The density of a material in the shape of a cube is determined by measuring three sides of the cube and its mass. If the relative errors in measuring the mass and length are respectively $$1.5\% $$ and $$1\% $$, the maximum error in determining the density is-

A $$2.5\% $$
B $$3.5\% $$
C $$4.5\% $$
D $$6\% $$
Answer :   $$4.5\% $$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section