91. In a certain system of units, $$1$$ unit of time is $$5\,\sec,$$  $$1$$ unit of mass is $$20\,kg$$  and $$1$$ unit of length is $$10\,m.$$  In this system, one unit of power will correspond to-

A $$16\,watts$$
B $$\frac{1}{{16}}\,watts$$
C $$25\,watts$$
D $$\frac{1}{{25}}\,watts$$
Answer :   $$\frac{1}{{16}}\,watts$$
Discuss Question

92. Which of the following set have different dimensions?

A Pressure, Young’s modulus, Stress
B EMF, Potential difference, Electric potential
C Heat, Work done, Energy
D Dipole moment, Electric flux, Electric field
Answer :   Dipole moment, Electric flux, Electric field
Discuss Question

93. The thrust developed by a rocket-motor is given by $$F = mv + A\left( {{P_1} - {P_2}} \right)$$     where $$m$$ is the mass of the gas ejected per unit time, $$v$$ is velocity of the gas, $$A$$ is area of cross-section of the nozzle, $${{P_1}}$$ and $${{P_2}}$$ are the pressures of the exhaust gas and surrounding atmosphere. The formula is dimensionally

A correct
B wrong
C sometimes wrong, sometimes correct
D Data is not adequate
Answer :   correct
Discuss Question

94. Which of the following is a dimensional constant?

A Refractive index
B Dielectric constant
C Relative density
D Gravitational constant
Answer :   Gravitational constant
Discuss Question

95. The ratio of the dimensions of Planck’s constant and that of the moment of inertia is the dimensions of

A time
B frequency
C angular momentum
D velocity
Answer :   frequency
Discuss Question

96. If $$v = \frac{a}{t} + b{t^3}$$   where $$v = $$  velocity and $$t$$ is time The dimensional formula of $$a$$ and $$b$$ are

A $$\left[ T \right],\left[ {{T^{ - 3}}} \right]$$
B $$\left[ L \right],\left[ {L{T^{ - 4}}} \right]$$
C $$\left[ {{T^{ - 3}}} \right],\left[ T \right]$$
D $$\left[ {L{T^{ - 4}}} \right],\left[ L \right]$$
Answer :   $$\left[ L \right],\left[ {L{T^{ - 4}}} \right]$$
Discuss Question

97. Dimensional formula of self-inductance is

A $$\left[ {ML{T^{ - 2}}{A^{ - 2}}} \right]$$
B $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 1}}{A^{ - 2}}} \right]$$
C $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 2}}{A^{ - 2}}} \right]$$
D $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 2}}{A^{ - 1}}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 2}}{A^{ - 2}}} \right]$$
Discuss Question

98. A student performs an experiment to determine the Young's modulus of a wire, exactly $$2\, m$$  long, by Searle's method. In a particular reading, the student measures the extension in the length of the wire to be $$0.8 \,mm$$  with an uncertainty of $$ \pm 0.05\,mm$$   at a load of exactly $$1.0 \,kg.$$   The student also measures the diameter of the wire to be $$0.4 \,mm$$  with an uncertainty of $$ \pm 0.01\,mm.$$  Take $$g = 9.8\,m/{s^2}$$   (exact). The Young's modulus obtained from the reading is-

A $$\left( {2.0 \pm 0.3} \right) \times {10^{11}}N/{m^2}$$
B $$\left( {2.0 \pm 0.2} \right) \times {10^{11}}N/{m^2}$$
C $$\left( {2.0 \pm 0.1} \right) \times {10^{11}}N/{m^2}$$
D $$\left( {2.0 \pm 0.05} \right) \times {10^{11}}N/{m^2}$$
Answer :   $$\left( {2.0 \pm 0.2} \right) \times {10^{11}}N/{m^2}$$
Discuss Question

99. The physical quantities not having same dimensions are-

A torque and work
B momentum and planck’s constant
C stress and young’s modulus
D speed and $${\left( {{\mu _0}{\varepsilon _0}} \right)^{ - \frac{1}{2}}}$$
Answer :   momentum and planck’s constant
Discuss Question

100. In an experiment the angles are required to be measured using an instrument, $$29$$ divisions of the main scale exactly coincide with the $$30$$ divisions of the Vernier scale. If the smallest division of the main scale is half a degree $$\left( { = {{0.5}^ \circ }} \right),$$   then the least count of the instrument is-

A Half minute
B One degree
C Half degree
D One minute
Answer :   One minute
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section