51. The pitch of the screw gauge is $$0.5\,mm.$$  Its circular scale contains $$50$$ divisions. The least count of the screw gauge is

A $$0.001\,mm$$
B $$0.01\,mm$$
C $$0.02\,mm$$
D $$0.025\,mm$$
Answer :   $$0.01\,mm$$
Discuss Question

52. A physical quantity of the dimensions of length that can be formed out of $$c,G$$  and $$\frac{{{e^2}}}{{4\pi {\varepsilon _0}}}$$ is [$$c$$ is velocity of light, $$G$$ is universal constant of gravitation and $$e$$ is charge]

A $${c^2}{\left[ {G\frac{{{e^2}}}{{4\pi {\varepsilon _0}}}} \right]^{\frac{1}{2}}}$$
B $$\frac{1}{{{c^2}}}{\left[ {\frac{{{e^2}}}{{G4\pi {\varepsilon _0}}}} \right]^{\frac{1}{2}}}$$
C $$\frac{1}{c}G\frac{{{e^2}}}{{4\pi {\varepsilon _0}}}$$
D $$\frac{1}{{{c^2}}}{\left[ {G\frac{{{e^2}}}{{4\pi {\varepsilon _0}}}} \right]^{\frac{1}{2}}}$$
Answer :   $$\frac{1}{{{c^2}}}{\left[ {G\frac{{{e^2}}}{{4\pi {\varepsilon _0}}}} \right]^{\frac{1}{2}}}$$
Discuss Question

53. In a simple pendulum experiment, the maximum percentage error in the measurement of length is $$2\% $$ and that in the observation of the time- period is $$3\% .$$  Then the maximum percentage error in determination of the acceleration due to gravity $$g$$ is

A $$5\% $$
B $$6\% $$
C $$1\% $$
D $$8\% $$
Answer :   $$8\% $$
Discuss Question

54. The frequency of vibration $$f$$ of a mass $$m$$ suspended from a spring of spring constant $$k$$ is given by a relation of the type $$f = C{m^x}{k^y},$$   where $$C$$ is a dimensionless constant. The values of $$x$$ and $$y$$ are

A $$x = \frac{1}{2},y = \frac{1}{2}$$
B $$x = - \frac{1}{2},y = - \frac{1}{2}$$
C $$x = \frac{1}{2},y = - \frac{1}{2}$$
D $$x = - \frac{1}{2},y = \frac{1}{2}$$
Answer :   $$x = - \frac{1}{2},y = \frac{1}{2}$$
Discuss Question

55. Which of the following quantities has not been expressed in proper unit?

A torque, newton metre
B stress, newton $${\text{metr}}{{\text{e}}^{ - 2}}$$
C modulus of elasticity, newton $${\text{metr}}{{\text{e}}^{ - 2}}$$
D surface tension, newton $${\text{metr}}{{\text{e}}^{ - 2}}$$
Answer :   surface tension, newton $${\text{metr}}{{\text{e}}^{ - 2}}$$
Discuss Question

56. The dimensional formula of torque is

A $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 2}}} \right]$$
B $$\left[ {ML{T^{ - 2}}} \right]$$
C $$\left[ {M{L^{ - 1}}{T^{ - 2}}} \right]$$
D $$\left[ {M{L^{ - 2}}{T^{ - 2}}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 2}}} \right]$$
Discuss Question

57. In a particular system, the unit of length, mass and time are chosen to be $$10\,cm,\,10\,g$$   and $$0.1\,s$$  respectively. The unit of force in this system will be equivalent to

A $$0.1\,N$$
B $$1\,N$$
C $$10\,N$$
D $$100\,N$$
Answer :   $$0.1\,N$$
Discuss Question

58. Error in the measurement of radius of a sphere is $$1\% .$$  Then error in the measurement of volume is

A $$1\% $$
B $$5\% $$
C $$3\% $$
D $$8\% $$
Answer :   $$3\% $$
Discuss Question

59. The ratio of the dimensions of Planck’s constant and that of the moment of inertia is the dimension of

A frequency
B velocity
C angular momentum
D time
Answer :   frequency
Discuss Question

60. The electric field is given by $$\vec E = \frac{A}{{{x^3}}}\hat i + By\hat j + C{z^2}\hat k.$$      The SI units of $$A,B$$  and $$C$$ are respectively: [where $$x,y$$  and $$z$$ are in $$m$$ ]

A $$\frac{{N - {m^3}}}{C},\frac{V}{{{m^2}}},\frac{N}{{{m^2} - C}}$$
B $$V - {m^2},\frac{V}{m},\frac{N}{{{m^2} - C}}$$
C $$\frac{V}{{{m^2}}},\frac{V}{m},\frac{{N - C}}{{{m^2}}}$$
D $$\frac{V}{m},\frac{{N - {m^3}}}{C},\frac{{N - C}}{m}$$
Answer :   $$\frac{{N - {m^3}}}{C},\frac{V}{{{m^2}}},\frac{N}{{{m^2} - C}}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section