101. Of the following quantities, which one has dimensions different from the remaining three?

A Energy per unit volume
B Force per unit area
C Product of voltage and charge per unit volume
D Angular momentum
Answer :   Angular momentum
Discuss Question

102. Which two of the following five physical parameters have the same dimensions?
(i) Energy density
(ii) Refractive index
(iii) Dielectric constant
(iv) Young’s modulus
(v) Magnetic field

A (ii) and (iv)
B (iii) and (v)
C (i) and (iv)
D (i) and (v)
Answer :   (i) and (iv)
Discuss Question

103. If the dimensions of a physical quantity are given by $${M^a}{L^b}{T^c},$$   then the physical quantity will be

A velocity if $$a = 1,b = 0,c = - 1$$
B acceleration if $$a = 1,b = 1,c = - 2$$
C force if $$a = 0,b = - 1,c = - 2$$
D pressure if $$a = 1,b = - 1,c = - 2$$
Answer :   pressure if $$a = 1,b = - 1,c = - 2$$
Discuss Question

104. A person measures the depth of a well by measuring the time interval between dropping a stone and receiving the sound of impact with the bottom of the well. The error in his measurement of time is $$\delta T = 0.01$$  seconds and he measures the depth of the well to be $$L= 20$$  meters. Take the acceleration due to gravity $$g = 10\,m{s^{ - 2}}$$   and the velocity of sound is $$300\,m{s^{ - 1}}.$$   Then the fractional error in the measurement, $$\frac{{\delta L}}{L},$$  is closest to-

A $$0.2\% $$
B $$1\% $$
C $$3\% $$
D $$5\% $$
Answer :   $$1\% $$
Discuss Question

105. Let $$Q$$ denote the charge on the plate of a capacitor of capacitance $$C.$$ The dimensional formula for $$\frac{{{Q^2}}}{C}$$  is

A $$\left[ {{L^2}{M^2}T} \right]$$
B $$\left[ {LM{T^2}} \right]$$
C $$\left[ {{L^2}M{T^{ - 2}}} \right]$$
D $$\left[ {{L^2}{M^2}{T^2}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {{L^2}M{T^{ - 2}}} \right]$$
Discuss Question

106. Which one of the following represents the correct dimensions of the coefficient of viscosity?

A $$\left[ {M{L^{ - 1}}{T^{ - 1}}} \right]$$
B $$\left[ {ML{T^{ - 1}}} \right]$$
C $$\left[ {M{L^{ - 1}}{T^{ - 2}}} \right]$$
D $$\left[ {M{L^{ - 2}}{T^{ - 2}}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {M{L^{ - 1}}{T^{ - 1}}} \right]$$
Discuss Question

107. The unit of the coefficient of viscosity in S.I. system is

A $$m/kg - s$$
B $$m - s/k{g^2}$$
C $$kg/m - {s^2}$$
D $$kg/m - s$$
Answer :   $$kg/m - s$$
Discuss Question

108. If energy $$\left( E \right),$$  velocity $$\left( v \right)$$ and time $$\left( T \right)$$ are chosen as the fundamental quantities, the dimensional formula of surface tension will be

A $$\left[ {E{v^{ - 2}}{T^{ - 1}}} \right]$$
B $$\left[ {E{v^{ - 1}}{T^{ - 2}}} \right]$$
C $$\left[ {E{v^{ - 2}}{T^{ - 2}}} \right]$$
D $$\left[ {{E^{ - 2}}{v^{ - 1}}{T^{ - 3}}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {E{v^{ - 2}}{T^{ - 2}}} \right]$$
Discuss Question

109. Two quantities $$A$$ and $$B$$ have same dimensions which mathematical operation given below is physically meaningful?

A $$\frac{A}{B}$$
B $$A + {B^2}$$
C $${A^2} - B$$
D $$A = {B^2}$$
Answer :   $$\frac{A}{B}$$
Discuss Question

110. The density of a solid ball is to be determined in an experiment. The diameter of the ball is measured with a screw gauge, whose pitch is $$0.5 \,mm$$  and there are $$50$$ divisions on the circular scale. The reading on the main scale is $$2.5 \,mm$$  and that on the circular scale is $$20$$ divisions. If the measured mass of the ball has a relative error of $$2\% ,$$   the relative percentage error in the density is-

A $$0.9\% $$
B $$2.4\% $$
C $$3.1\% $$
D $$4.2\% $$
Answer :   $$3.1\% $$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section