131. In a vernier callipers $$N$$ divisions of vernier scale coincide with $$N - 1$$  divisions of main scale (in which length of one division is $$1\,mm$$ ). The least count of the instrument should be

A $$N$$
B $$N-1$$
C $$\frac{1}{{10N}}$$
D $$\frac{1}{{\left( {N - 1} \right)}}$$
Answer :   $$\frac{1}{{10N}}$$
Discuss Question

132. Dimensionally wavelength is equivalent to

A $$\frac{{E\sqrt {LC} }}{B}$$
B $$\frac{E}{{B\sqrt {LC} }}$$
C $$\frac{{B\sqrt {LC} }}{E}$$
D $$\frac{B}{{E\sqrt {LC} }}$$
Answer :   $$\frac{{E\sqrt {LC} }}{B}$$
Discuss Question

133. The current voltage relation of a diode is given by $$I = \left( {{e^{1000V/T}} - 1} \right)mA,$$     where the applied voltage $$V$$ is in volts and the temperature $$T$$ is in degree kelvin. If a student makes an error measuring $$ \pm 0.01\,V$$  while measuring the current of $$5\,mA$$  at $$300\,K,$$  what will b the error in the value of current in $$mA$$ ?

A $$0.2\,mA$$
B $$0.02\,mA$$
C $$0.5\,mA$$
D $$0.05\,mA$$
Answer :   $$0.2\,mA$$
Discuss Question

134. Distance travelled by a particle at any instant $$'t'$$ can be represented as $$S = A\left( {t + B} \right) + C{t^2}.$$     The dimensions of $$B$$ are

A $$\left[ {{M^0}{L^1}{T^{ - 1}}} \right]$$
B $$\left[ {{M^0}{L^0}{T^1}} \right]$$
C $$\left[ {{M^0}{L^{ - 1}}{T^{ - 2}}} \right]$$
D $$\left[ {{M^0}{L^2}{T^{ - 2}}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {{M^0}{L^0}{T^1}} \right]$$
Discuss Question

135. Dimension of $$\frac{1}{{{\mu _0}{\varepsilon _0}}},$$  where symbols have their usual meaning, are-

A $$\left[ {{L^{ - 1}}T} \right]$$
B $$\left[ {{L^{ - 2}}{T^2}} \right]$$
C $$\left[ {{L^2}{T^{ - 2}}} \right]$$
D $$\left[ {L{T^{ - 1}}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {{L^2}{T^{ - 2}}} \right]$$
Discuss Question

136. In equation, $$r = {m^2}\sin \pi t,$$   where $$t$$ represents time. If the unit of $$m$$ is $$N,$$ then the unit of $$r$$ is

A $$N$$
B $${N^2}$$
C $$Ns$$
D $${N^2}s$$
Answer :   $${N^2}$$
Discuss Question

137. The pitch and the number of circular scale divisions in a screw gauge with least count $$0.02\,mm$$   are respectively

A $$1\,mm$$  and 100
B $$0.5\,mm$$  and 50
C $$1\,mm$$  and 50
D $$0.5\,mm$$  and 100
Answer :   $$0.5\,mm$$  and 100
Discuss Question

138. Which of the following statements is/are correct?
1. 345.726 has six significant figures.
2. 0.004289 has seven significant figures.
3. 125000 has three significant figures.
4. 9.0042 has five significant figures.

A 1 only
B 2 only
C 1, 3 and 4
D 2, 3 and 4
Answer :   1, 3 and 4
Discuss Question

139. The period of oscillation of a simple pendulum is $$T = 2\pi \sqrt {\frac{L}{g}} .$$   Measured value of $$L$$ is $$20.0 \,cm$$  known to $$1 \,mm$$   accuracy and time for $$100$$ oscillations of the pendulum is found to be $$90s$$  using a wrist watch of $$1s$$ resolution. The accuracy in the determination of $$g$$ is-

A $$1\% $$
B $$5\% $$
C $$2\% $$
D $$3\% $$
Answer :   $$3\% $$
Discuss Question

140. If $$x = at + b{t^2},$$   where $$x$$ is the distance travelled by the body in kilometer while $$t$$ is the time in second, then the unit of $$b$$ is

A $$km/s$$
B $$km - s$$
C $$km/{s^2}$$
D $$km - {s^2}$$
Answer :   $$km/{s^2}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section