21. Intensity observed in an interference pattern is $$I = {I_0}{\sin ^2}\theta .$$   At $$\theta = {30^ \circ }$$  intensity $$I = 5 \pm 0.0020\,W/{m^2}.$$     Find percentage error in angle if $${I_0} = 20\,W/{m^2}.$$

A $$\frac{4}{\pi }\sqrt 3 \times {10^{ - 2}}\% $$
B $$\frac{2}{\pi }\sqrt 3 \times {10^{ - 2}}\% $$
C $$\frac{1}{\pi }\sqrt 3 \times {10^{ - 2}}\% $$
D $$\frac{3}{\pi }\sqrt 3 \times {10^{ - 2}}\% $$
Answer :   $$\frac{4}{\pi }\sqrt 3 \times {10^{ - 2}}\% $$
Discuss Question

22. The unit of the Stefan-Boltzmann's constant is

A $$\frac{W}{{{m^2}{K^4}}}$$
B $$\frac{W}{{{m^2}}}$$
C $$\frac{W}{{{m^2}K}}$$
D $$\frac{W}{{{m^2}{K^2}}}$$
Answer :   $$\frac{W}{{{m^2}{K^4}}}$$
Discuss Question

23. Suppose the kinetic energy of a body oscillating with amplitude $$A$$ and at a distance $$x$$ is given by
$$K = \frac{{Bx}}{{{x^2} + {A^2}}}$$
The dimensions of $$B$$ are the same as that of

A $$\frac{{{\text{work}}}}{{{\text{time}}}}$$
B $${\text{work}} \times {\text{distance}}$$
C $$\frac{{{\text{work}}}}{{{\text{distance}}}}$$
D $${\text{work}} \times {\text{time}}$$
Answer :   $${\text{work}} \times {\text{distance}}$$
Discuss Question

24. The dimensional formula for relative density is

A $$\left[ {M{L^{ - 3}}} \right]$$
B $$\left[ {{M^o}{L^{ - 3}}} \right]$$
C $$\left[ {{M^o}{L^o}{T^{ - 1}}} \right]$$
D $$\left[ {{M^o}{L^o}{T^o}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {{M^o}{L^o}{T^o}} \right]$$
Discuss Question

25. Which of the following is a dimensional constant?

A Refractive index
B Poisson’s ratio
C Relative density
D Gravitational constant
Answer :   Gravitational constant
Discuss Question

26. The density of a cube is measured by measuring its mass and length of its sides. If the maximum error in the measurement of mass and length are $$4\% $$  and $$3\% $$  respectively, the maximum error in the measurement of density will be

A $$7\% $$
B $$9\% $$
C $$12\% $$
D $$13\% $$
Answer :   $$13\% $$
Discuss Question

27. The unit of permittivity of free space, $${\varepsilon _0}$$ is

A coulomb/newton-metre
B $${\text{newton - metr}}{{\text{e}}^2}/{\text{coulom}}{{\text{b}}^2}$$
C $${\text{coulom}}{{\text{b}}^2}/{\text{newton - metr}}{{\text{e}}^2}$$
D $${\text{coulom}}{{\text{b}}^2}/{\left( {{\text{newton - metre}}} \right)^2}$$
Answer :   $${\text{coulom}}{{\text{b}}^2}/{\text{newton - metr}}{{\text{e}}^2}$$
Discuss Question

28. The following observations were taken for determining surface tension $$T$$ of water by capillary method:
Diameter of capillary, $$D = 1.25 \times {10^{ - 2}}m$$
Rise of water, $$h = 1.45 \times {10^{ - 2}}m$$
Using $$g = 9.80\,m/{s^2}$$   and the simplified relation $$T = \frac{{rgh}}{2} \times {10^3}N/m,$$     the possible error in surface tension is closest to-

A $$2.4\% $$
B $$10\% $$
C $$0.15\% $$
D $$1.5\% $$
Answer :   $$1.5\% $$
Discuss Question

29. A physical quantity $$A$$ is related to four observable quantities $$a, b, c$$  and $$d$$ as follows, $$A = \frac{{{a^2}{b^3}}}{{c\sqrt d }}$$   and the percentage errors of measurement in $$a, b, c$$  and dare $$1\% ,3\% ,2\% $$   and $$2\% $$ respectively. What is the percentage error in the quantity $$A$$?

A $$12\% $$
B $$7\% $$
C $$5\% $$
D $$14\% $$
Answer :   $$14\% $$
Discuss Question

30. Write the dimensions of $$a \times b$$  in the relation $$E = \frac{{b - {x^2}}}{{at}},$$    Where $$E$$ is the energy, $$x$$ is the displacement and $$t$$ is time

A $$M{L^2}T$$
B $${M^{ - 1}}{L^2}{T^1}$$
C $$M{L^2}{T^{ - 2}}$$
D $$ML{T^{ - 2}}$$
Answer :   $${M^{ - 1}}{L^2}{T^1}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section