141. Assuming that the mass $$m$$ of the largest stone that can be moved by a flowing river depends upon the velocity $$v$$ of the water, its density $$\rho $$ and the acceleration due to gravity $$g.$$ Then m is directly proportional to :

A $${v^3}$$
B $${v^4}$$
C $${v^5}$$
D $${v^6}$$
Answer :   $${v^6}$$
Discuss Question

142. According to Newton, the viscous force acting between liquid layers of area $$A$$ and velocity gradient $$\frac{{\Delta v}}{{\Delta z}}$$ is given by $$F = - \eta A\frac{{dv}}{{dz}},$$   where $$\eta $$ is constant called

A $$\left[ {M{L^{ - 2}}{T^{ - 2}}} \right]$$
B $$\left[ {{M^0}{L^0}{T^0}} \right]$$
C $$\left[ {M{L^2}{T^{ - 2}}} \right]$$
D $$\left[ {M{L^{ - 1}}{T^{ - 1}}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {M{L^{ - 1}}{T^{ - 1}}} \right]$$
Discuss Question

143. The density of a sphere is measured by measuring its mass and diameter. If, it is known that the maximum percentage errors in the measurement are $$2\% $$ and $$3\% ,$$  then find the maximum percentage error in the measurement of density?

A $$15\% $$
B $$18\% $$
C $$9\% $$
D $$11\% $$
Answer :   $$11\% $$
Discuss Question

144. The dimension of $$\left( {\frac{1}{2}} \right){\varepsilon _0}{E^2}$$  ($${\varepsilon _0}$$ : permittivity of free space, $$E$$ electric field)

A $$ML{T^{ - 1}}$$
B $$M{L^2}{T^{ - 2}}$$
C $$M{L^{ - 1}}{T^{ - 2}}$$
D $$M{L^2}{T^{ - 1}}$$
Answer :   $$M{L^{ - 1}}{T^{ - 2}}$$
Discuss Question

145. In an experiment four quantities $$a,b,c$$  and $$d$$ are measured with percentage error $$1\% ,2\% ,3\% $$   and $$4\% $$ respectively. Quantity $$P$$ is calculated as follows
$$P = \frac{{{a^3}{b^2}}}{{cd}}\% $$    error in $$P$$ is

A $$10\% $$
B $$7\% $$
C $$4\% $$
D $$14\% $$
Answer :   $$14\% $$
Discuss Question

146. If force $$\left( F \right),$$ velocity $$\left( V \right)$$ and time $$\left( T \right)$$ are taken as fundamental units, then the dimensions of mass are

A $$\left[ {Fv{T^{ - 1}}} \right]$$
B $$\left[ {Fv{T^{ - 2}}} \right]$$
C $$\left[ {F{v^{ - 1}}{T^{ - 1}}} \right]$$
D $$\left[ {F{v^{ - 1}}T} \right]$$
Answer :   $$\left[ {F{v^{ - 1}}T} \right]$$
Discuss Question

147. If $$C$$ and $$R$$ denote capacitance and resistance respectively, then the dimensional formula of $$CR$$  is

A $$\left[ {{M^0}{L^0}T} \right]$$
B $$\left[ {{M^0}{L^0}{T^0}} \right]$$
C $$\left[ {{M^0}{L^0}{T^{ - 1}}} \right]$$
D Not expressible in terms of $$\left[ {MLT} \right]$$
Answer :   $$\left[ {{M^0}{L^0}T} \right]$$
Discuss Question

148. When two quantities are divided, the relative error in the result is given by

A the product of the relative error in the individual quantities
B the quotient of the relative error in the individual quantities
C the difference of the relative error in the individual quantities
D the sum of the relative error individual quantities
Answer :   the sum of the relative error individual quantities
Discuss Question

149. Which one of the following represents the correct dimensions of the gravitational constant?

A $$\left[ {{M^{ - 1}}{L^3}{T^{ - 2}}} \right]$$
B $$\left[ {ML{T^{ - 1}}} \right]$$
C $$\left[ {M{L^{ - 1}}{T^{ - 2}}} \right]$$
D $$\left[ {M{L^{ - 2}}{T^{ - 2}}} \right]$$
Answer :   $$\left[ {{M^{ - 1}}{L^3}{T^{ - 2}}} \right]$$
Discuss Question

150. In the determination of Young’s modulus $$\left( {Y = \frac{{4MLg}}{{\pi l{d^2}}}} \right)$$   by using Searle’s method, a wire of length $$L = 2 \,m$$   and diameter $$d=0.5 \,mm$$   is used. For a load $$M= 2.5 \,kg,$$   an extension $$l = 0.25\,mm$$   in the length of the wire is observed. Quantities $$d$$ and $$l$$ are measured using a screw gauge and a micrometer, respectively. They have the same pitch of $$0.5 \,mm.$$  The number of divisions on their circular scale is $$100.$$  The contributions to the maximum probable error of the $$Y$$ measurement-

A due to the errors in the measurements of $$d$$ and $$l$$ are the same.
B due to the error in the measurement of d is twice that due to the error in the measurement of $$l.$$
C due to the error in the measurement of $$l$$ is twice that due to the error in the measurement of $$d.$$
D due to the error in the measurement of $$d$$ is four times that due to the error in the measurement of $$l.$$
Answer :   due to the errors in the measurements of $$d$$ and $$l$$ are the same.
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section