131. What is the effect of humidity on sound waves when humidity increases?

A Speed of sound waves is more
B Speed of sound waves is less
C Speed of sound waves remains same
D Speed of sound waves becomes zero
Answer :   Speed of sound waves is more
Discuss Question

132. Three sound waves of equal amplitudes have frequencies $$\left( {v - 1} \right),v,\left( {v + 1} \right).$$    They superpose to give beats. The number of beats produced per second will be :

A 3
B 2
C 1
D 4
Answer :   2
Discuss Question

133. In a sinusoidal wave, the time required for a particular point, to move from maximum displacement to zero displacement is $$0.170\,s.$$  The frequency of the wave is

A $$1.47\,Hz$$
B $$0.36\,Hz$$
C $$0.73\,Hz$$
D $$2.94\,Hz$$
Answer :   $$1.47\,Hz$$
Discuss Question

134. From a wave equation
$$y = 0.5\sin \frac{{2\,\pi }}{{3.2}}\left( {64\,t - x} \right),$$
the frequency of the wave is

A $$5\,Hz$$
B $$15\,Hz$$
C $$20\,Hz$$
D $$25\,Hz$$
Answer :   $$20\,Hz$$
Discuss Question

135. If $${n_1},{n_2}$$  and $${n_3}$$ are the fundamental frequencies of three segments into which a string is divided, then the original fundamental frequency $$n$$ of the string is given by

A $$\frac{1}{n} = \frac{1}{{{n_1}}} + \frac{1}{{{n_2}}} + \frac{1}{{{n_3}}}$$
B $$\frac{1}{{\sqrt n }} = \frac{1}{{\sqrt {{n_1}} }} + \frac{1}{{\sqrt {{n_2}} }} + \frac{1}{{\sqrt {{n_3}} }}$$
C $$\sqrt n = \sqrt {{n_1}} + \sqrt {{n_2}} + \sqrt {{n_3}} $$
D $$n = {n_1} + {n_2} + {n_3}$$
Answer :   $$\frac{1}{n} = \frac{1}{{{n_1}}} + \frac{1}{{{n_2}}} + \frac{1}{{{n_3}}}$$
Discuss Question

136. In a resonance tube with tuning fork of frequency $$512\,Hz,$$  first resonance occurs at water level equal to $$30.3\,cm$$  and second resonance occurs at $$63.7\,cm.$$  The maximum possible error in the speed of sound is

A $$51.2\,cm/s$$
B $$102.4\,cm/s$$
C $$204.8\,cm/s$$
D $$153.6\,cm/s$$
Answer :   $$204.8\,cm/s$$
Discuss Question

137. The equation of a wave on a string of linear mass density $$0.04\,kg\,{m^{ - 1}}$$   is given by
$$y = 0.02\left( m \right)\sin \left[ {2\pi \left( {\frac{t}{{0.04\left( s \right)}} - \frac{x}{{0.50\left( m \right)}}} \right)} \right]$$
The tension in the string is

A $$4.0\,N$$
B $$12.5\,N$$
C $$0.5\,N$$
D $$6.25\,N$$
Answer :   $$6.25\,N$$
Discuss Question

138. A pipe of length $${\ell _1},$$ closed at one end is kept in a chamber of gas of density $${\rho _1}.$$ A second pipe open at both ends is placed in a second chamber of gas of density $${\rho _2}.$$ The compressibility of both the gases is equal. Calculate the length of the second pipe if frequency of first overtone in both the cases is equal

A $$\frac{4}{3}{\ell _1}\sqrt {\frac{{{\rho _2}}}{{{\rho _1}}}} $$
B $$\frac{4}{3}{\ell _1}\sqrt {\frac{{{\rho _1}}}{{{\rho _2}}}} $$
C $${\ell _1}\sqrt {\frac{{{\rho _2}}}{{{\rho _1}}}} $$
D $${\ell _1}\sqrt {\frac{{{\rho _1}}}{{{\rho _2}}}} $$
Answer :   $$\frac{4}{3}{\ell _1}\sqrt {\frac{{{\rho _1}}}{{{\rho _2}}}} $$
Discuss Question

139. The extension in a string, obeying Hooke’s law, is $$x.$$ The speed of sound in the stretched string is $$v.$$ If the extension in the string is increased to $$1.5x,$$  the speed of sound will be

A $$1.22\,v$$
B $$0.61\,v$$
C $$1.50\,v$$
D $$0.75\,v$$
Answer :   $$1.22\,v$$
Discuss Question

140. A source of sound $$S$$ emitting waves of frequency $$100\,Hz$$  and an observer $$O$$ are located at some distance from each other. The source is moving with a speed of $$19.4\,m{s^{ - 1}}$$  at an angle of $${60^ \circ }$$ with the source observer line as shown in the figure. The observer is at rest. The apparent frequency observed by the observer is (velocity of sound in air $$330\,m{s^{ - 1}}$$  )
Waves mcq question image

A $$103\,Hz$$
B $$106\,Hz$$
C $$97\,Hz$$
D $$100\,Hz$$
Answer :   $$103\,Hz$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section