101. A train has just completed a $$U$$-curve in a track which is a semicircle. The engine at the forward end of the semicircular part of the track while the last carriage is at the rear end of the semicircular track. The driver blows a whistle of frequency $$200\,Hz.$$  Velocity of sound is $$340\,m/s.$$  Then the apparent frequency as observed by a passenger in the middle of a train when the speed of the train is $$30\,m/s$$  is
Waves mcq question image

A $$209\,Hz$$
B $$288\,Hz$$
C $$200\,Hz$$
D $$181\,Hz$$
Answer :   $$200\,Hz$$
Discuss Question

102. Two monatomic ideal gases 1 and 2 of molecular masses $${{m_1}}$$ and $${{m_2}}$$ respectively are enclosed in separate containers kept at the same temperature. The ratio of the speed of sound in gas 1 to that in gas 2 is given by

A $$\sqrt {\frac{{{m_1}}}{{{m_2}}}} $$
B $$\sqrt {\frac{{{m_2}}}{{{m_1}}}} $$
C $${\frac{{{m_1}}}{{{m_2}}}}$$
D $${\frac{{{m_2}}}{{{m_1}}}}$$
Answer :   $$\sqrt {\frac{{{m_2}}}{{{m_1}}}} $$
Discuss Question

103. A wave in a string has an amplitude of $$2\,cm.$$  The wave travels in the positive direction of $$x$$-axis with a speed of $$128\,m{s^{ - 1}}$$  and it is noted that 5 complete waves fit in $$4\,m$$  length of the string. The equation describing the wave is

A $$y = \left( {0.02} \right)m\sin \left( {7.85\,x + 1005\,t} \right)$$
B $$y = \left( {0.02} \right)m\sin \left( {15.7\,x - 2010\,t} \right)$$
C $$y = \left( {0.02} \right)m\sin \left( {15.7\,x + 2010\,t} \right)$$
D $$y = \left( {0.02} \right)m\sin \left( {7.85\,x - 1005\,t} \right)$$
Answer :   $$y = \left( {0.02} \right)m\sin \left( {7.85\,x - 1005\,t} \right)$$
Discuss Question

104. A string is stretched between fixed points separated by $$75.0\,cm.$$  It is observed to have resonant frequencies of $$420\,Hz$$  and $$315\,Hz.$$  There are no other resonant frequencies between these two. Then, the lowest resonant frequency for this string is

A $$105\,Hz$$
B $$1.05\,Hz$$
C $$1050\,Hz$$
D $$10.5\,Hz$$
Answer :   $$105\,Hz$$
Discuss Question

105. The wave described by
$$y = 0.25\sin \left( {10\,\pi x - 2\,\pi t} \right),$$
where, $$x$$ and $$y$$ are in metre and $$t$$ in second, is a wave travelling along the

A negative $$x$$-direction with frequency $$1\,Hz$$
B positive $$x$$-direction with frequency $$\pi \,Hz$$  and wavelength $$\lambda = 0.2\,m$$
C positive $$x$$-direction with frequency $$1\,Hz$$  and wavelength $$\lambda = 0.2\,m$$
D negative $$x$$-direction with amplitude $$0.25\,m$$  and wavelength $$\lambda = 0.2\,m$$
Answer :   positive $$x$$-direction with frequency $$1\,Hz$$  and wavelength $$\lambda = 0.2\,m$$
Discuss Question

106. For production of beats the two sources must have

A different frequencies and same amplitude
B different frequencies
C different frequencies, same amplitude and same phase
D different frequencies and same phase
Answer :   different frequencies
Discuss Question

107. The amplitude of a wave disturbance propagating in the positive $$x$$-direction is given by $$y = \frac{1}{{1 + {x^2}}}$$   at $$t = 0$$  and $$y = \frac{1}{{2 + {x^2} - 2x}}$$    at $$t = 2s,$$  where $$x$$ and $$y$$ are in meter. Assuming that the shape of the wave disturbance does not change during the propagation, the speed of the wave is

A $$0.5\,m/s$$
B $$1\,m/s$$
C $$1.5\,m/s$$
D $$2\,m/s$$
Answer :   $$0.5\,m/s$$
Discuss Question

108. The number of possible natural oscillations of air column in a pipe closed at one end of length $$85\,cm$$  whose frequencies lie below $$1250\,Hz$$  are
(velocity of sound $$ = 340\,m{s^{ - 1}}$$  )

A 4
B 5
C 7
D 6
Answer :   6
Discuss Question

109. A sound source emits frequency of $$180\,Hz$$  when moving towards a rigid wall with speed $$5\,m/s$$  and an observer is moving away from wall with speed $$5\,m/s.$$  Both source and observer moves on a straight line which is perpendicular to the wall. The number of beats per second heard by the observer will be [Speed of sound $$= 355\,m/s$$  ]

A 5 beats/s
B 10 beats/s
C 6 beats/s
D 8 beats/s
Answer :   5 beats/s
Discuss Question

110. The displacement $$y$$ of a wave travelling in the $$x$$ - direction is given by $$y = {10^{ - 4}}\sin \left( {600\,t - 2x + \frac{\pi }{3}} \right)$$      metres where $$x$$ is expressed in metres and $$t$$ in seconds. The speed of the wave-motion, in $$m{s^{ - 1}},$$  is

A 300
B 600
C 1200
D 200
Answer :   300
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section