161. In a standing wave formed as a result of reflection from a surface, the ratio of the amplitude at an antinode to that at node is $$x.$$ The fraction of energy that is reflected is

A $${\left[ {\frac{{x - 1}}{x}} \right]^2}$$
B $${\left[ {\frac{x}{{x + 1}}} \right]^2}$$
C $${\left[ {\frac{{x - 1}}{{x + 1}}} \right]^2}$$
D $${\left[ {\frac{1}{x}} \right]^2}$$
Answer :   $${\left[ {\frac{{x - 1}}{{x + 1}}} \right]^2}$$
Discuss Question

162. When two sound waves travel in the same direction in a medium, the displacements of a particle located at $$'x'$$ at time $$'t'$$ is given by :
$$\eqalign{ & {y_1} = 0.05\,\cos \left( {0.50\,\pi x - 100\,\pi t} \right) \cr & {y_2} = 0.05\,\cos \left( {0.46\,\pi x - 92\,\pi t} \right) \cr} $$
where $${y_1},{y_2}$$  and $$x$$ are in meters and $$t$$ in seconds.
The speed of sound in the medium is :

A $$92\,m/s$$
B $$200\,m/s$$
C $$100\,m/s$$
D $$332\,m/s$$
Answer :   $$200\,m/s$$
Discuss Question

163. The frequency of sinusoidal wave, $$0.40\cos \left( {2000t + 0.80} \right)$$     would be

A $$1000\,\pi \,Hz$$
B $$2000\,Hz$$
C $$20\,Hz$$
D $$\frac{{1000}}{\pi }\,Hz$$
Answer :   $$\frac{{1000}}{\pi }\,Hz$$
Discuss Question

164. A train moves towards a stationary observer with speed $$34\,m/s.$$  The train sounds a whistle and its frequency registered by the observer is $${{f_1}}.$$ If the train's speed is reduced to $$17\,m/s,$$  the frequency registered is $${{f_2}}.$$ If the speed of sound is $$340\,m/s,$$  then the ratio $$\frac{{{f_1}}}{{{f_2}}}$$ is

A $$\frac{{18}}{{19}}$$
B $$\frac{{1}}{{2}}$$
C $$2$$
D $$\frac{{19}}{{18}}$$
Answer :   $$\frac{{19}}{{18}}$$
Discuss Question

165. A whistle producing sound waves of frequencies $$9500\,Hz$$   and above is approaching a stationary person with speed $$v$$ $$m{s^{ - 1}}.$$  The velocity of sound in air is $$300\,m{s^{ - 1}}.$$  If the person can hear frequencies upto a maximum of $$10,000\,Hz,$$   the maximum value of $$v$$ upto which he can hear whistle is

A $$15\sqrt 2 \,m{s^{ - 1}}$$
B $$\frac{{15}}{{\sqrt 2 }}\,m{s^{ - 1}}$$
C $$15\,m{s^{ - 1}}$$
D $$30\,m{s^{ - 1}}$$
Answer :   $$15\,m{s^{ - 1}}$$
Discuss Question

166. Two identical piano wires kept under the same tension $$T$$ have a fundamental frequency of $$600\,Hz.$$  The fractional increase in the tension of one of the wires which will lead to occurrence of 6 beats/s when both the wires oscillate together would be

A 0.02
B 0.03
C 0.04
D 0.01
Answer :   0.02
Discuss Question

167. In the figure shown a source of sound of frequency $$510\,Hz$$  moves with constant velocity $${v_s} = 20\,m/s$$   in the direction shown. The wind is blowing at a constant velocity $${v_w} = 20\,m/s$$   towards an observer who is at rest at point $$B.$$ Corresponding to the sound emitted by the source at initial position $$A,$$ the frequency detected by the observer is equal to (speed of sound relative to air $$= 330\,m/s$$  )
Waves mcq question image

A $$510\,Hz$$
B $$500\,Hz$$
C $$525\,Hz$$
D $$550\,Hz$$
Answer :   $$525\,Hz$$
Discuss Question

168. A uniform rope of length $$L$$ and mass $${m_1}$$ hangs vertically from a rigid support. A block of mass $${m_2}$$ is attached to the free end of the rope. A transverse pulse of wavelength $${\lambda _1}$$ is produced at the lower end of the rope. The wavelength of the pulse when it reaches the top of the rope is $${\lambda _2}.$$ The ration $$\frac{{{\lambda _2}}}{{{\lambda _1}}}$$

A $$\sqrt {\frac{{{m_1} + {m_2}}}{{{m_2}}}} $$
B $$\sqrt {\frac{{{m_2}}}{{{m_1}}}} $$
C $$\sqrt {\frac{{{m_1} + {m_2}}}{{{m_1}}}} $$
D $$\sqrt {\frac{{{m_1}}}{{{m_2}}}} $$
Answer :   $$\sqrt {\frac{{{m_1} + {m_2}}}{{{m_2}}}} $$
Discuss Question

169. A transverse wave is represented by $$y = A\sin \left( {\omega t - kx} \right).$$    For what value of the wavelength is the wave velocity equal to the maximum particle velocity?

A $$\frac{{\pi A}}{2}$$
B $${\pi A}$$
C $$2\,{\pi A}$$
D $$A$$
Answer :   $$2\,{\pi A}$$
Discuss Question

170. A tuning fork arrangement (pair) produces 4 beats/sec with one fork of frequency $$288\,cps.$$  A little wax is placed on the unknown fork and it then produces 2 beats/sec. The frequency of the unknown fork is

A $$286\, cps$$
B $$292\, cps$$
C $$294\, cps$$
D $$288\, cps$$
Answer :   $$292\, cps$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section