171. A motor cycle starts from rest and accelerates along a straight path at $$2\,m/{s^2}.$$  At the starting point of the motor cycle there is a stationary electric siren. How far has the motor cycle gone when the driver hears the frequency of the siren at $$94\% $$  of its value when the motor cycle was at rest? (Speed of sound = $$330\,m{s^{ - 1}}$$  )

A $$98\,m$$
B $$147\,m$$
C $$196\,m$$
D $$49\,m$$
Answer :   $$98\,m$$
Discuss Question

172. A train is moving on a straight track with speed $$20\,m{s^{ - 1}}.$$  It is blowing its whistle at the frequency of $$1000\,Hz.$$   The percentage change in the frequency heard by a person standing near the track as the train passes him is (speed of sound = $$320\,m{s^{ - 1}}$$  ) close to:

A $$18\% $$
B $$24\% $$
C $$6\% $$
D $$12\% $$
Answer :   $$12\% $$
Discuss Question

173. In the experiment to determine the speed of sound using a resonance column,

A prongs of the tuning fork are kept in a vertical plane
B prongs of the tuning fork are kept in a horizontal plane
C in one of the two resonances observed, the length of the resonating air column is close to the wavelength of sound in air
D in one of the two resonances observed, the length of the resonating air column is close to half of the wavelength of sound in air
Answer :   prongs of the tuning fork are kept in a vertical plane
Discuss Question

174. A source of sound attached to the bob of a simple pendulum execute $$SHM.$$  The difference between the apparent frequency of sound as received by an observer during its approach and recession at the mean position of the $$SHM$$  motion is $$2\% $$  of the natural frequency of the source. The velocity of the source at the mean position is (velocity of sound in the air is $$340\,m/s$$  )
[Assume velocity of sound source << velocity of sound in air]

A $$1.4\,m/s$$
B $$3.4\,m/s$$
C $$1.7\,m/s$$
D $$2.1\,m/s$$
Answer :   $$3.4\,m/s$$
Discuss Question

175. The transverse displacement $$y (x, t)$$  of a wave on a string is given by $$y\left( {x,t} \right) = {e^{ - \left( {a{x^2} + b{t^2} + 2\sqrt {\left. {ab} \right)} xt} \right)}}.$$      This represents $$a$$:

A wave moving in $$- x$$  direction with speed $$\sqrt {\frac{b}{a}} $$
B standing wave of frequency $${\sqrt b }$$
C standing wave of frequency $$\frac{1}{{\sqrt b }}$$
D wave moving in $$+ x$$  direction speed $$\sqrt {\frac{a}{b}} $$
Answer :   wave moving in $$- x$$  direction with speed $$\sqrt {\frac{b}{a}} $$
Discuss Question

176. Equation of progressive wave is given by
$$y = 4\sin \left[ {\pi \left( {\frac{t}{5} - \frac{x}{9}} \right) + \frac{\pi }{6}} \right]$$
Then, which of the following is correct ?

A $$v = 5\,cm$$
B $$\lambda = 18\,cm$$
C $$a = 0.04\,cm$$
D $$f = 50\,Hz$$
Answer :   $$\lambda = 18\,cm$$
Discuss Question

177. A wave enters to water from air. In air frequency, wavelength, intensity and velocity are $${n_1},{\lambda _1},{I_1}$$  and $${v_1}$$ respectively. In water the corresponding quantities are $${n_2},{\lambda _2},{I_2}$$  and $${v_2}$$ respectively, then

A $${I_1} = {I_2}$$
B $${n_1} = {n_2}$$
C $${v_1} = {v_2}$$
D $${\lambda _1} = {\lambda _2}$$
Answer :   $${n_1} = {n_2}$$
Discuss Question

178. When a sound wave of frequency $$300\,Hz$$  passes through a medium, the maximum displacement of a particle of the medium is $$0.1\,cm.$$  The maximum velocity of the particle is equal to

A $$60\,\pi cm{s^{ - 1}}$$
B $$30\,\pi cm{s^{ - 1}}$$
C $$30\,cm{s^{ - 1}}$$
D $$60\,cm{s^{ - 1}}$$
Answer :   $$60\,\pi cm{s^{ - 1}}$$
Discuss Question

179. The second overtone of an open organ pipe has the same frequency as the first overtone of a closed pipe $$L$$ metre long. The length of the open pipe will be

A $$L$$
B $$2L$$
C $$\frac{L}{2}$$
D $$4L$$
Answer :   $$2L$$
Discuss Question

180. Tube $$A$$ has both ends open while tube $$B$$ has one end closed, otherwise they are identical. The ratio of fundamental frequency of tube $$A$$ and $$B$$ is

A $$1 : 2$$
B $$1 : 4$$
C $$2 : 1$$
D $$4 : 1$$
Answer :   $$2 : 1$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section