151. String 1 is connected with string 2. The mass per unit length in string 1 is $${\mu _1}$$ and the mass per unit length in string 2 is $${4\,\mu _1}.$$  The tension in the strings is $$T.$$ A travelling wave is coming from the left. What fraction of the energy in the incident wave goes into string 2 ?
Waves mcq question image

A $$\frac{1}{8}$$
B $$\frac{4}{9}$$
C $$\frac{2}{3}$$
D $$\frac{8}{9}$$
Answer :   $$\frac{8}{9}$$
Discuss Question

152. A person speaking normally produces a sound intensity of $$40\,dB$$  at a distance of $$1\,m.$$  If the threshold intensity for reasonable audibility is $$20\,dB,$$  the maximum distance at which he can be heard clearly is

A $$4\,m$$
B $$5\,m$$
C $$10\,m$$
D $$20\,m$$
Answer :   $$10\,m$$
Discuss Question

153. Consider the three waves $${z_1},{z_2}$$  and $${z_3}$$ as
$${z_1} = A\sin \left( {kx - \omega t} \right);{z_2} = A\sin \left( {kx + \omega t} \right)\,\,{z_3} = A\sin \left( {ky - \omega t} \right)$$
Which of the following represents $$a$$ standing wave?

A $${z_1} + {z_2}$$
B $${z_2} + {z_3}$$
C $${z_3} + {z_1}$$
D $${z_1} + {z_2} + {z_3}$$
Answer :   $${z_1} + {z_2}$$
Discuss Question

154. A tuning fork of frequency $$512\,Hz$$  makes $$4$$ beat/s with the vibrating string of a piano. The beat frequency decreases to $$2$$ beat/s when the tension in the piano string is slightly increased. The frequency of the piano string before increasing the tension was

A $$510\,Hz$$
B $$514\,Hz$$
C $$516\,Hz$$
D $$508\,Hz$$
Answer :   $$508\,Hz$$
Discuss Question

155. Velocity of sound waves in air is $$330\,m/s.$$  For a particular sound wave in air, path difference of $$40\,cm$$  is equivalent to phase difference of $$1.6\,\pi .$$  The frequency of this wave is

A $$165\,Hz$$
B $$150\,Hz$$
C $$660\,Hz$$
D $$330\,Hz$$
Answer :   $$660\,Hz$$
Discuss Question

156. A police car moving at $$22\,m/s,$$  chases a motorcyclist. The policeman sounds his horn at $$176\,Hz,$$  while both of them move towards a stationary siren of frequency $$165\,Hz.$$  The speed of the motorcycle, if it is given that he does not observe any beats is
Waves mcq question image

A $$33\,m/s$$
B $$22\,m/s$$
C zero
D $$11\,m/s$$
Answer :   $$22\,m/s$$
Discuss Question

157. A police car with a siren of frequency $$8\,kHz$$  is moving with uniform velocity $$36\,km/hr$$   towards a tall building which reflects the sound waves. The speed of sound in air is $$320\,m/s.$$  The frequency of the siren heard by the car driver is

A $$8.50\,kHz$$
B $$8.25\,kHz$$
C $$7.75\,kHz$$
D $$7.50\,kHz$$
Answer :   $$8.50\,kHz$$
Discuss Question

158. The fundamental frequency of a closed organ pipe of length $$20\,cm$$  is equal to the second overtone of an organ pipe open at both the ends. The length of organ pipe open at both the ends is

A $$80\,cm$$
B $$100\,cm$$
C $$120\,cm$$
D $$1400\,cm$$
Answer :   $$120\,cm$$
Discuss Question

159. A cylindrical tube open at both ends, has a fundamental frequency $$'f'$$ in air. The tube is dipped vertically in air. The tube is dipped vertically in water so that half of it is in water. The fundamental frequency of the air column in now

A $$\frac{f}{2}$$
B $$\frac{3\,f}{4}$$
C $$f$$
D $$2\,f$$
Answer :   $$f$$
Discuss Question

160. Two trains move towards each other with the same speed. The speed of sound is $$340\,m/s.$$  If the height of the tone of the whistle of one of them heard on the other changes $$\frac{9}{8}$$ times, then the speed of each train should be

A $$20\,m/s$$
B $$2\,m/s$$
C $$200\,m/s$$
D $$2000\,m/s$$
Answer :   $$20\,m/s$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section