191. Two vibrating tuning forks produce progressive waves given by
$${y_1} = 4\sin 500\,\pi t$$    and $${y_2} = 2\sin 506\,\pi t.$$
Number of beat produced per minute is

A 360
B 180
C 3
D 60
Answer :   180
Discuss Question

192. A standing wave is represented by $$y = a\sin \left( {100\,t} \right)\cos \left( {0.01} \right)x,$$      where $$y$$ and $$a$$ are in millimetre, $$t$$ in second and $$x$$ is in metre. Velocity of wave is

A $${10^4}\,m/s$$
B $$1\,m/s$$
C $${10^{ - 4}}\,m/s$$
D None of these
Answer :   $${10^4}\,m/s$$
Discuss Question

193. The wave described by $$y = 0.25\sin \left( {10\pi x - 2\pi t} \right),$$     where $$x$$ and $$y$$ are in meters and $$t$$ in seconds, is a wave travelling along the :

A $$- ve$$  $$x$$ direction with frequency $$1\,Hz.$$
B $$+ve$$  $$x$$ direction with frequency $$\pi \,Hz$$  and wavelength $$\lambda = 0.2\,m.$$
C $$+ve$$  $$x$$ direction with frequency $$1\,Hz$$  and wavelength $$\lambda = 0.2\,m$$
D $$-ve$$  $$x$$ direction with amplitude $$0.25\,m$$  and wavelength $$\lambda = 0.2\,m$$
Answer :   $$+ve$$  $$x$$ direction with frequency $$1\,Hz$$  and wavelength $$\lambda = 0.2\,m$$
Discuss Question

194. Two strings $$A$$ and $$B$$ have lengths $${l_A}$$ and $${l_B}$$ and carry masses $${M_A}$$ and $${M_B}$$ at their lower ends, the upper ends being supported by rigid supports. If $${n_A}$$ and $${n_B}$$ are the frequencies of their vibrations and $${n_A} = 2\,{n_B},$$   then

A $${l_A} = 4{l_B},$$  regardless of masses
B $${l_B} = 4{l_A},$$  regardless of masses
C $${M_A} = 2{M_B},{l_A} = 2{l_B}$$
D $${M_B} = 2{M_A},{l_B} = 2{l_A}$$
Answer :   $${l_B} = 4{l_A},$$  regardless of masses
Discuss Question

195. The equation of a wave on a string of linear mass density $$0.04\,kg\,{m^{ - 1}}$$   is given by $$y = 0.02\left( m \right)\sin \left[ {2\,\pi \left( {\frac{t}{{0.04\left( s \right)}} - \frac{x}{{0.50\left( m \right)}}} \right)} \right].$$         The tension in the string is

A $$4.0\,N$$
B $$12.5\,N$$
C $$0.5\,N$$
D $$6.25\,N$$
Answer :   $$6.25\,N$$
Discuss Question

196. Of the following, the equation of plane progressive wave is

A $$y = r\sin \omega t$$
B $$y = r\sin \left( {\omega t - kx} \right)$$
C $$y = \frac{a}{{\sqrt r }}\sin \left( {\omega t - kx} \right)$$
D $$y = \frac{a}{r}\sin \left( {\omega t - kr} \right)$$
Answer :   $$y = r\sin \left( {\omega t - kx} \right)$$
Discuss Question

197. Sound waves travel at $$350\,m/s$$   through a warm air and at $$3500\,m/s$$   through brass. The wavelength of a $$700\,Hz$$   acoustic wave as it enters brass from warm air

A increases by a factor 20
B increases by a factor 10
C decreases by a factor 20
D decreases by a factor 10
Answer :   increases by a factor 10
Discuss Question

198. With the propagation of a longitudinal wave through a material medium, the quantities transmitted in the propagation direction are

A energy, momentum and mass
B energy
C energy and mass
D energy and linear momentum
Answer :   energy
Discuss Question

199. A tuning fork of known frequency $$256\,Hz$$  makes 5 beats per second with the vibrating string of a piano. The beat frequency decreases to 2 beats per second when the tension in the piano string is slightly increased. The frequency of the piano string before increasing the tension was

A $$256 + 2\, Hz$$
B $$256 - 2 \,Hz$$
C $$256 - 5 \,Hz$$
D $$256 + 5 \,Hz$$
Answer :   $$256 - 5 \,Hz$$
Discuss Question

200. If we study the vibration of a pipe open at both ends, which of the following statements is not true?

A Open end will be antinode
B Odd harmonics of the fundamental frequency will be generated
C All harmonics of the fundamental frequency will be generated
D Pressure change will be maximum at both ends
Answer :   Pressure change will be maximum at both ends
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section