181. Which one of the following statements is true ?

A Both light and sound waves in air are transverse
B The sound waves in air are longitudinal while the light waves are transverse
C Both light and sound waves in air are longitudinal
D Both light and sound waves can travel in vacuum
Answer :   The sound waves in air are longitudinal while the light waves are transverse
Discuss Question

182. The bulk modulus of a liquid of density $$8000\,kg\,{m^{ - 3}}$$   is $$2 \times {10^9}N{m^{ - 2}}.$$   The speed of sound in that liquid is (in $$m{s^{ - 1}}$$  )

A 200
B 250
C 100
D 500
Answer :   500
Discuss Question

183. Two sources are at a finite distance apart. They emit sounds of wavelength $$\lambda .$$ An observer situated between them on line joining approaches one source with speed $$u.$$ Then, the number of beat heard/second by observer will be

A $$\frac{{2\,u}}{\lambda }$$
B $$\frac{{u}}{\lambda }$$
C $$\frac{{2\,u}}{2\lambda }$$
D $$\frac{\lambda }{u}$$
Answer :   $$\frac{{2\,u}}{\lambda }$$
Discuss Question

184. An open pipe is in resonance in 2nd harmonic with frequency $${f_1}.$$ Now one end of the tube is closed and frequency is increased to $${f_2}$$ such that the resonance again occurs in $$n$$th harmonic. Choose the correct option

A $$n = 3,{f_2} = \frac{3}{4}{f_1}$$
B $$n = 3,{f_2} = \frac{5}{4}{f_1}$$
C $$n = 5,{f_2} = \frac{3}{4}{f_1}$$
D $$n = 5,{f_2} = \frac{5}{4}{f_1}$$
Answer :   $$n = 5,{f_2} = \frac{5}{4}{f_1}$$
Discuss Question

185. A uniform rope of length $$L$$ and mass $${m_1}$$ hangs vertically from a rigid support. A block of mass $${m_2}$$ is attached to the free end of the rope. A transverse pulse of wavelength $${\lambda _1}$$ is produced at the lower end of the rope. The wavelength of the pulse when it reaches the top of the rope is $${\lambda _2}$$ the ratio $$\frac{{{\lambda _2}}}{{{\lambda _1}}}$$ is

A $$\sqrt {\frac{{{m_1}}}{{{m_2}}}} $$
B $$\sqrt {\frac{{{m_1} + {m_2}}}{{{m_2}}}} $$
C $$\sqrt {\frac{{{m_2}}}{{{m_1}}}} $$
D $$\sqrt {\frac{{{m_1} + {m_2}}}{{{m_1}}}} $$
Answer :   $$\sqrt {\frac{{{m_1} + {m_2}}}{{{m_2}}}} $$
Discuss Question

186. The equation of a sound wave is given as $$y = 0.005\sin \left( {62.4\,x + 316\,t} \right).$$      The wavelength of this wave is

A 0.4 unit
B 0.3 unit
C 0.2 unit
D 0.1 unit
Answer :   0.1 unit
Discuss Question

187. A transverse wave propagating along $$x$$-axis is represented by
$$y\left( {x,t} \right) = 8\sin \left( {0.5\,\pi x - 4\,\pi t - \frac{\pi }{4}} \right),$$
where, $$x$$ is in metre and $$t$$ is in second. The speed of the wave is

A $$4\,\pi \,m/s$$
B $$0.5\,\pi \,m/s$$
C $$\frac{\pi }{4}\,m/s$$
D $$8\,m/s$$
Answer :   $$8\,m/s$$
Discuss Question

188. A star which is emitting radiation at a wavelength of $$5000\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$  is approaching the earth with a velocity of $$1.50 \times {10^6}m/s.$$   The change in wavelength of the radiation as received on the earth is

A $$0.25\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
B $$2.5\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
C $$25\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
D $$250\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
Answer :   $$25\,\mathop {\text{A}}\limits^ \circ $$
Discuss Question

189. A hospital uses an ultrasonic scanner to locate tumours in a tissue. The operating frequency of the scanner is $$4.2\,MHz.$$  The speed of sound in a tissue is $$1.7\,km/s.$$  The wavelength of sound in tissue is close to

A $$4 \times {10^{ - 4}}\,m$$
B $$8 \times {10^{ - 4}}\,m$$
C $$4 \times {10^{ - 3}}\,m$$
D $$8 \times {10^{ - 3}}\,m$$
Answer :   $$4 \times {10^{ - 4}}\,m$$
Discuss Question

190. A sonometer wire resonates with a given tuning fork forming standing waves with five antinodes between the two bridges when a mass of $$9\,kg$$  is suspended from the wire. When this mass is replaced by a mass $$M,$$ the wire resonates with the same tuning fork forming three antinodes for the same positions of the bridges. The value of $$M$$ is

A $$25\,kg$$
B $$5\,kg$$
C $$12.5\,kg$$
D $$\frac{1}{25}\,kg$$
Answer :   $$25\,kg$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section