91. When a string is divided into three segments of lengths $${l_1},{l_2}$$  and $${l_3},$$ the fundamental frequencies of these three segments are $${\nu _1},{\nu _2}$$  and $${\nu _3}$$ respectively. The original fundamental frequency $$\left( \nu \right)$$ of the string is

A $$\sqrt \nu = \sqrt {{\nu _1}} + \sqrt {{\nu _2}} + \sqrt {{\nu _3}} $$
B $$\nu = {\nu _1} + {\nu _2} + {\nu _3}$$
C $$\frac{1}{\nu } = \frac{1}{{{\nu _1}}} + \frac{1}{{{\nu _2}}} + \frac{1}{{{\nu _3}}}$$
D $$\frac{1}{{\sqrt \nu }} = \frac{1}{{\sqrt {{\nu _1}} }} + \frac{1}{{\sqrt {{\nu _2}} }} + \frac{1}{{\sqrt {{\nu _3}} }}$$
Answer :   $$\frac{1}{\nu } = \frac{1}{{{\nu _1}}} + \frac{1}{{{\nu _2}}} + \frac{1}{{{\nu _3}}}$$
Discuss Question

92. Two sources of sound placed closed to each other, are emitting progressive waves given by $${y_1} = 4\sin 600\,\pi t$$    and $${y_2} = 5\sin 608\,\pi t$$
An observer located near these two sources of sound will hear

A 4 beat/s with intensity ratio $$25 : 16$$  between waxing and waning
B 8 beat/s with intensity ratio $$25 : 16$$  between waxing and waning
C 8 beat/s with intensity ratio $$81 : 1$$  between waxing and waning
D 4 beat/s with intensity ratio $$81 : 1$$  between waxing and waning
Answer :   4 beat/s with intensity ratio $$81 : 1$$  between waxing and waning
Discuss Question

93. At $$t = 0,$$  the shape of a travelling pulse is given by
$$y\left( {x,0} \right) = \frac{{4 \times {{10}^{ - 3}}}}{{8 - {{\left( x \right)}^2}}}$$
where $$x$$ and $$y$$ are in metres. The wave function for the travelling pulse if the velocity of propagation is $$5\,m/s$$  in the $$x$$ direction is given by

A $$y\left( {x,t} \right) = \frac{{4 \times {{10}^{ - 3}}}}{{8 - \left( {{x^2} - 5t} \right)}}$$
B $$y\left( {x,t} \right) = \frac{{4 \times {{10}^{ - 3}}}}{{8 - {{\left( {x - 5t} \right)}^2}}}$$
C $$y\left( {x,t} \right) = \frac{{4 \times {{10}^{ - 3}}}}{{8 - {{\left( {x + 5t} \right)}^2}}}$$
D $$y\left( {x,t} \right) = \frac{{4 \times {{10}^{ - 3}}}}{{8 - \left( {{x^2} + 5t} \right)}}$$
Answer :   $$y\left( {x,t} \right) = \frac{{4 \times {{10}^{ - 3}}}}{{8 - {{\left( {x - 5t} \right)}^2}}}$$
Discuss Question

94. When temperature increases, the frequency of a tuning fork

A increases
B decreases
C remain same
D increases or decreases depending on the material
Answer :   decreases
Discuss Question

95. If $${n_1},{n_2}$$  and $${n_3}$$ are the fundamental frequencies of three segments into which a string is divided, then the original fundamental frequency $$n$$ of the string is given by

A $$\frac{1}{n} = \frac{1}{{{n_1}}} + \frac{1}{{{n_2}}} + \frac{1}{{{n_3}}}$$
B $$\frac{1}{{\sqrt n }} = \frac{1}{{\sqrt {{n_1}} }} + \frac{1}{{\sqrt {{n_2}} }} + \frac{1}{{\sqrt {{n_3}} }}$$
C $$\sqrt n = \sqrt {{n_1}} + \sqrt {{n_2}} + \sqrt {{n_3}} $$
D $$n = {n_1} + {n_2} + {n_3}$$
Answer :   $$\frac{1}{n} = \frac{1}{{{n_1}}} + \frac{1}{{{n_2}}} + \frac{1}{{{n_3}}}$$
Discuss Question

96. The fundamental frequency of a closed organ pipe of length $$20\,cm$$  is equal to the second overtone of an organ pipe open at both the ends. The length of organ pipe open at both the ends is

A $$100\,cm$$
B $$120\,cm$$
C $$140\,cm$$
D $$80\,cm$$
Answer :   $$120\,cm$$
Discuss Question

97. A closed organ pipe (closed at one end) is excited to support the third overtone. It is found that air in the pipe has

A three nodes and three antinodes
B three nodes and four antinodes
C four nodes and three antinodes
D four nodes and four antinodes
Answer :   four nodes and four antinodes
Discuss Question

98. Two periodic waves of intensities $${I_1}$$ and $${I_2}$$ pass through a region at the same time in the same direction. The sum of the maximum and minimum intensities is

A $${I_1} + {I_2}$$
B $${\left( {\sqrt {{I_1}} + \sqrt {{I_2}} } \right)^2}$$
C $${\left( {\sqrt {{I_1}} - \sqrt {{I_2}} } \right)^2}$$
D $$2\left( {{I_1} + {I_2}} \right)$$
Answer :   $$2\left( {{I_1} + {I_2}} \right)$$
Discuss Question

99. The time of reverberation of a room $$A$$ is $$1\,s.$$ What will be the time (in second) of reverberation of a room, having all the dimensions double of those of room $$A$$?

A $$2$$
B $$4$$
C $$\frac{1}{2}$$
D $$1$$
Answer :   $$2$$
Discuss Question

100. Two waves are approaching each other with a velocity of $$20\,m/s$$  and frequency $$n.$$ The dist nodes is

A $$\frac{{20}}{n}$$
B $$\frac{{10}}{n}$$
C $$\frac{{5}}{n}$$
D $$\frac{n}{{10}}$$
Answer :   $$\frac{{10}}{n}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section