81. A vehicle, with a horn of frequency $$n$$ is moving with a velocity of $$30\,m/s$$  in a direction perpendicular to the straight line joining the observer and the vehicle. The observer perceives the sound to have a frequency $$n + {n_1}.$$  Then (If the sound velocity in air is $$300\,m/s$$  )

A $${n_1} = 10\,n$$
B $${n_1} = 0$$
C $${n_1} = 0.1\,n$$
D $${n_1} = - 0.1\,n$$
Answer :   $${n_1} = 0$$
Discuss Question

82. Equations of two progressive waves are given by $${y_1} = a\sin \left( {\omega t + {\phi _1}} \right)$$    and $${y_2} = a\sin \left( {\omega t + {\phi _2}} \right).$$    If amplitude and time period of resultant wave are same as that of both the waves, then $$\left( {{\phi _1} - {\phi _2}} \right)$$   is

A $$\frac{\pi }{3}$$
B $$\frac{{2\,\pi }}{3}$$
C $$\frac{\pi }{6}$$
D $$\frac{\pi }{4}$$
Answer :   $$\frac{{2\,\pi }}{3}$$
Discuss Question

83. The extension in a string, obeying Hooke’s law, is $$x.$$ The speed of sound in the stretched string is $$v.$$ If the extension in the string is increased to $$1.5\,x,$$  the speed of sound will be

A $$1.22\,v$$
B $$0.61\,v$$
C $$1.50\,v$$
D $$0.75\,v$$
Answer :   $$1.22\,v$$
Discuss Question

84. An observer moves towards a stationary source of sound with a speed $$\frac{1}{5}th$$  of the speed of sound. The wavelength and frequency of the source emitted are $$\lambda $$ and $$f$$ respectively. The apparent frequency and wavelength recorded by the observer are respectively

A $$f,1.2\,\lambda $$
B $$0.8\,f,0.8\,\lambda $$
C $$1.2\,f,1.2\,\lambda $$
D $$1.2\,f,\lambda $$
Answer :   $$1.2\,f,\lambda $$
Discuss Question

85. A wave disturbance in a medium is described by $$y\left( {x,t} \right) = 0.02\cos \left( {50\,\pi t + \frac{\pi }{2}} \right)\cos \left( {10\,\pi x} \right)$$        where $$x$$ and $$y$$ are in metre and $$t$$ is in second

A A node occurs at $$x = 0.15\,m$$
B An antinode occurs at $$x = 0.3\,m$$
C The speed wave is $$5\,m{s^{ - 1}}$$
D The wave length is $$0.3\,m$$
Answer :   The speed wave is $$5\,m{s^{ - 1}}$$
Discuss Question

86. The wavelength of two waves are $$50$$ and $$51\,cm$$  respectively. If the temperature of the room is $${20^ \circ }C$$  then what will be the number of beats produced per second by these waves, when the speed of sound at $${0^ \circ }C$$  is $$332\,m/s$$  ?

A 24
B 14
C 10
D none of these
Answer :   14
Discuss Question

87. A tuning fork arrangement (pair) produces $$4\,beats/\sec$$   with one fork of frequency $$288\,cps.$$  A little wax is placed on the unknown fork and it then produces $$2\,beats/\sec.$$   The frequency of the unknown fork is

A $$286\,cps$$
B $$292\,cps$$
C $$294\,cps$$
D $$288\,cps$$
Answer :   $$292\,cps$$
Discuss Question

88. A wave of frequency $$100\,Hz$$  is sent along a string towards a fixed end. When this wave travels back after reflection, a node is formed at a distance of $$10\,cm$$  from the fixed end of the string. The speed of incident (and reflected) wave are

A $$5\,m/s$$
B $$10\,m/s$$
C $$20\,m/s$$
D $$40\,m/s$$
Answer :   $$20\,m/s$$
Discuss Question

89. A siren placed at a railway platform is emitting sound of frequency $$5\,kHz.$$  A passenger sitting in a moving train $$A$$ records a frequency of $$5.5\,kHz$$   while the train approaches the siren. During his return journey in a different train $$B$$ he records a frequency of $$6.0\,kHz$$   while approaching the same siren. The ratio of the velocity of train $$B$$ to that train $$A$$ is

A $$\frac{242}{252}$$
B 2
C $$\frac{5}{6}$$
D $$\frac{11}{6}$$
Answer :   2
Discuss Question

90. A siren emitting a sound of frequency $$800\,Hz$$  moves away from an observer towards a cliff at a speed of $$15\,m{s^{ - 1}}.$$  Then, the frequency of sound that the observer hears in the echo reflected from the cliff is
(Take, velocity of sound in air $$ = 330\,m{s^{ - 1}}$$  )

A $$800\,Hz$$
B $$838\,Hz$$
C $$885\,Hz$$
D $$765\,Hz$$
Answer :   $$838\,Hz$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section