71. A car is moving towards a high cliff. The car driver sounds a horn of frequency $$f.$$ The reflected sound heard by the driver has a frequency $$2\,f.$$  If $$v$$ be the velocity of sound, then the velocity of the car, in the same velocity units, will be

A $$\frac{v}{{\sqrt 2 }}$$
B $$\frac{v}{3}$$
C $$\frac{v}{4}$$
D $$\frac{v}{2}$$
Answer :   $$\frac{v}{3}$$
Discuss Question

72. Which one of the following is a simple harmonic motion ?

A Ball bouncing between two rigid vertical walls
B Particle moving in a circle with uniform speed
C Wave moving through a string fixed at both ends
D Earth spinning about its own axis
Answer :   Wave moving through a string fixed at both ends
Discuss Question

73. A plane progressive simple harmonic sound wave of angular frequency $$680\,rad/s$$   moves with speed $$340\,m/s$$   in the direction which makes equal angle with each $$x, y$$  and $$z$$-axis. The phase difference $$\left( {{\phi _1} - {\phi _2}} \right)$$  between the oscillations of the particle in the medium located at the positions $$\left( {\sqrt 3 ,\sqrt 3 ,\sqrt 3 } \right)$$   and $$\left( {2\sqrt 3 ,2\sqrt 3 ,2\sqrt 3 } \right)$$    is (assume $$\cos \theta > 0$$  )

A 2 radian
B 3 radian
C 4 radian
D 6 radian
Answer :   6 radian
Discuss Question

74. The velocity of sound in hydrogen is $$1224\,m/s.$$   Its velocity in a mixture of hydrogen and oxygen containing 4 parts by volume of hydrogen and 1 part oxygen is

A $$1224\,m/s$$
B $$612\,m/s$$
C $$2448\,m/s$$
D $$306\,m/s$$
Answer :   $$612\,m/s$$
Discuss Question

75. A sound absorber attenuates the sound level by $$20\,dB.$$  The intensity decreases by a factor of

A 100
B 1000
C 10000
D 10
Answer :   100
Discuss Question

76. Velocity of sound waves in air is $$330\,m/s.$$  For a particular sound wave in air, a path difference of $$40\,cm$$  is equivalent to phase difference of $$1.6\,\pi .$$  The frequency of this wave is

A $$165\,Hz$$
B $$150\,Hz$$
C $$660\,Hz$$
D $$330\,Hz$$
Answer :   $$660\,Hz$$
Discuss Question

77. The speed of a wave in a medium is $$760\,m/s.$$  If 3600 waves are passing through a point in the medium in $$2\,\min,$$  then their wavelength is

A $$13.8\,m$$
B $$25.3\,m$$
C $$41.5\,m$$
D $$57.2\,m$$
Answer :   $$25.3\,m$$
Discuss Question

78. Two trains move towards each other with the same speed. The speed of sound is $$340\,m/s.$$  If the height of the tone of the whistle of one of them heard on the other changes $$\frac{9}{8}$$ times, then the speed of each train should be

A $$20\,m/s$$
B $$2\,m/s$$
C $$200\,m/s$$
D $$2000\,m/s$$
Answer :   $$20\,m/s$$
Discuss Question

79. A whistle revolves in a circle with angular velocity $$\omega = 20\,rad/s$$   using a string of length $$50\,cm.$$  If the actual frequency of sound from the whistle is $$385\,Hz,$$  then the minimum frequency heard by the observer far away from the centre is (velocity of sound $$v = 340\,m/s$$  )

A $$385\,Hz$$
B $$374\,Hz$$
C $$394\,Hz$$
D $$333\,Hz$$
Answer :   $$374\,Hz$$
Discuss Question

80. A uniform string of length $$20\,m$$  is suspended from a rigid support. A short wave pulse is introduced at its lowest end. It starts moving up the string. The time taken to reach the supports is :
$$\left( {{\text{take }}g = 10\,m{s^{ - 2}}} \right)$$

A $$2\sqrt 2\, s$$
B $$\sqrt 2 \,s$$
C $$2p\sqrt 2\, s$$
D $$2\,s$$
Answer :   $$2\sqrt 2\, s$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section