311. Three elephants $$A,B$$  and $$C$$ are moving along a straight line with constant speed in same direction as shown in figure. Speed of $$A$$ is $$5\,m/s$$  and speed of $$C$$ is $$10\,m/s.$$  Initially separation between $$A$$ and $$B$$ is $$'d'$$ and between $$B$$ and $$C$$ is also $$d.$$ When $$'B'$$ catches $$'C'$$ separation between $$A$$ and $$C$$ becomes $$3d.$$ Then the speed of $$B$$ will be
Kinematics mcq question image

A $$7.5\,m/s$$
B $$15\,m/s$$
C $$20\,m/s$$
D $$5\,m/s$$
Answer :   $$15\,m/s$$
Discuss Question

312. A particle moves along a circle of radius $$\left( {\frac{{20}}{\pi }} \right)m$$   with constant tangential acceleration. If the velocity of the particle is $$80\,m/s$$  at the end of the second revolution after motion has begin, the tangential acceleration is

A $$160\,\pi \,m/{s^2}$$
B $$40\,m/{s^2}$$
C $$40\,\pi \,m/{s^2}$$
D $$640\,\pi \,m/{s^2}$$
Answer :   $$40\,m/{s^2}$$
Discuss Question

313. The displacement of a particle as a function of time is shown in figure. It indicates that
Kinematics mcq question image

A the velocity of the particle is constant throughout
B the acceleration of the particle is constant throughout
C the particle starts with a constant velocity and is accelerated
D the motion is retarded and finally the particle stops
Answer :   the motion is retarded and finally the particle stops
Discuss Question

314. If the vectors $$\left( {\hat i + \hat j + \hat k} \right)$$   and $$3\hat i$$ form two sides of a triangle, the area of the triangle is :

A $$\sqrt 3 $$
B $$2\sqrt 3 $$
C $$\frac{3}{{\sqrt 2 }}$$
D $$3\sqrt 2 $$
Answer :   $$\frac{3}{{\sqrt 2 }}$$
Discuss Question

315. A projectile is thrown at an angle of $${40^ \circ }$$ with the horizontal and its range is $${R_1}.$$ Another projectile is thrown at an angle $${40^ \circ }$$ with the vertical and its range is $${R_2}.$$ What is the relation between $${R_1}$$ and $${R_2}$$ ?

A $${R_1} = {R_2}$$
B $${R_1} = 2{R_2}$$
C $$2{R_1} = {R_2}$$
D $${R_1} = \frac{{4{R_2}}}{5}$$
Answer :   $${R_1} = {R_2}$$
Discuss Question

316. An automobile travelling with a speed of $$60 \,km/h,$$  can brake to stop within a distance of $$20 \,m.$$  If the car is going twice as fast i.e., $$120 \,km/h,$$  the stopping distance will be-

A $$60 \,m$$
B $$40 \,m$$
C $$20 \,m$$
D $$80 \,m$$
Answer :   $$80 \,m$$
Discuss Question

317. The displacement-time graphs of two particles $$A$$ and $$B$$ are straight lines making angles of $${30^ \circ }$$ and $${60^ \circ }$$ respectively with the time axis. If the velocity of $$A$$ is $${v_A}$$ and that of $$B$$ is $${v_B},$$ the value of $$\frac{{{v_A}}}{{{v_B}}}$$ is

A $$\frac{1}{2}$$
B $$\frac{1}{{\sqrt 3 }}$$
C $$\sqrt 3 $$
D $$\frac{1}{3}$$
Answer :   $$\frac{1}{3}$$
Discuss Question

318. An object, moving with a speed of $$6.25\,m/s,$$   is decelerated at a rate given by: $$\frac{{dv}}{{dt}} = - 2.5\sqrt v $$    where $$v$$ is the instantaneous speed. The time taken by the object, to come to rest, would be

A $$2\,s$$
B $$4\,s$$
C $$8\,s$$
D $$1\,s$$
Answer :   $$2\,s$$
Discuss Question

319. Two cars $$P$$ and $$Q$$ start from a point at the same time in a straight line and their positions are represented by $${X_P}\left( t \right) = at + b{t^2}$$    and $${X_Q}\left( t \right) = ft - {t^2}.$$    At what time do the cars have the same velocity?

A $$\frac{{a - f}}{{1 + b}}$$
B $$\frac{{a + f}}{{2\left( {b - 1} \right)}}$$
C $$\frac{{a + f}}{{2\left( {1 + b} \right)}}$$
D $$\frac{{f - a}}{{2\left( {1 + b} \right)}}$$
Answer :   $$\frac{{f - a}}{{2\left( {1 + b} \right)}}$$
Discuss Question

320. Two trains are each $$50\,m$$  long moving parallel towards each other at speeds $$10\,m/s$$  and $$15\,m/s$$  respectively. After what time will they pass each other?

A $$5\sqrt {\frac{2}{3}} \sec $$
B $$4\,\sec $$
C $$2\,\sec $$
D $$6\,\sec $$
Answer :   $$4\,\sec $$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section