271. In $$1.0\,s,$$  a particle goes from point $$A$$  to point $$B,$$  moving in a semicircle of radius $$1.0 \,m$$  (see Figure). The magnitude of the average velocity-
Kinematics mcq question image

A $$3.14 \,m/s$$
B $$2.0 \,m/s$$
C $$1.0 \,m/s$$
D Zero
Answer :   $$2.0 \,m/s$$
Discuss Question

272. A particle is moving eastwards with a velocity of $$5\,m{s^{ - 1}}.$$  In 10 seconds the velocity changes to $$5\,m{s^{ - 1}}$$  northwards. The average acceleration in this time is

A $$\frac{1}{2}m{s^{ - 2}}$$   towards north
B $$\frac{1}{{\sqrt 2 }}m{s^{ - 2}}$$  towards north - east
C $$\frac{1}{{\sqrt 2 }}m{s^{ - 2}}$$  towards north - west
D zero
Answer :   $$\frac{1}{{\sqrt 2 }}m{s^{ - 2}}$$  towards north - west
Discuss Question

273. The distance travelled by a particle starting from rest and moving with an acceleration $$\frac{4}{3}m{s^{ - 2}},$$  in the third second is:

A $$6\,m$$
B $$4\,m$$
C $$\frac{{10}}{3}m$$
D $$\frac{{19}}{3}m$$
Answer :   $$\frac{{10}}{3}m$$
Discuss Question

274. Two trains, each $$40\,m$$  long are travelling in opposite direction with equal velocity $$20\,m/s.$$  The time of crossing is

A $$1s$$
B $$2s$$
C $$3s$$
D Zero
Answer :   $$2s$$
Discuss Question

275. The ball is projected up from ground with speed $$30\,m/\sec .$$   What is the average velocity for time 0 to $$4\,\sec $$ ?

A $$10\,m/\sec $$
B $$20\,m/\sec $$
C $$15\,m/\sec $$
D zero
Answer :   $$10\,m/\sec $$
Discuss Question

276. The position $$x$$ of a particle w.r.t. time $$t$$ along $$x$$-axis is given by $$x = 9{t^2} - {t^3},$$   where $$x$$ is in metre and $$t$$ in $$sec.$$  What will be the position of this particle when it achieves maximum speed along the $$+ x$$  direction?

A $$32\,m$$
B $$54\,m$$
C $$81\,m$$
D $$24\,m$$
Answer :   $$54\,m$$
Discuss Question

277. A stone is dropped into a well in which the level of water is $$h$$ below the top of the well. If $$v$$ is velocity of sound, the time $$T$$ after which the splash is heard is given by

A $$T = \frac{{2h}}{v}$$
B $$T = \sqrt {\left( {\frac{{2h}}{g}} \right)} + \frac{h}{v}$$
C $$T = \sqrt {\left( {\frac{{2h}}{v}} \right)} + \frac{h}{g}$$
D $$T = \sqrt {\left( {\frac{h}{{2g}}} \right)} + \frac{{2h}}{v}$$
Answer :   $$T = \sqrt {\left( {\frac{{2h}}{g}} \right)} + \frac{h}{v}$$
Discuss Question

278. If a particle is projected with speed $$u$$ from ground at an angle with horizontal ,then radius of curvature of a point where velocity vector is perpendicular to initial velocity vector is given by

A $$\frac{{{u^2}{{\cos }^2}\theta }}{g}$$
B $$\frac{{{u^2}{{\cot }^2}\theta }}{{g\sin \theta }}$$
C $$\frac{{{u^2}}}{g}$$
D $$\frac{{{u^2}{{\tan }^2}\theta }}{{g\cos \theta }}$$
Answer :   $$\frac{{{u^2}{{\cot }^2}\theta }}{{g\sin \theta }}$$
Discuss Question

279. If $${V_r}$$ is the velocity of rain falling vertically and $${V_m}$$ is the velocity of a man walking on a level road, and $$\theta $$ is the angle with vertical at which he should hold the umbrella to protect himself, than the relative velocity of rain w.r.t. the man is given by:

A $${V_{rm}} = \sqrt {V_r^2 + V_m^2 + 2{V_r}{V_m}\cos \theta } $$
B $${V_{rm}} = \sqrt {V_r^2 + V_m^2 - 2{V_r}{V_m}\cos \theta } $$
C $${V_{rm}} = \sqrt {V_r^2 + V_m^2} $$
D $${V_{rm}} = \sqrt {V_r^2 - V_m^2} $$
Answer :   $${V_{rm}} = \sqrt {V_r^2 + V_m^2} $$
Discuss Question

280. The graph shown below represent
Kinematics mcq question image

A $$A$$ and $$B$$ are moving with same velocity in opposite directions
B velocity of $$B$$ is more than $$A$$ in same direction
C velocity of $$A$$ is more than $$B$$ in same direction
D velocity of $$A$$ and $$B$$ is equal in same direction
Answer :   velocity of $$A$$ and $$B$$ is equal in same direction
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section