291. A particle located at $$x=0$$  at time $$t=0,$$  starts moving along with the positive $$x$$-direction with a velocity $$'v\,'$$ that varies as $$v = \alpha \sqrt x .$$   The displacement of the particle varies with time as-

A $${t^2}$$
B $$t$$
C $${t^{\frac{1}{2}}}$$
D $${t^3}$$
Answer :   $${t^2}$$
Discuss Question

292. A bullet is fired from a gun with a speed of $$1000\,m/s$$   in order to hit a target $$100\,m$$  away. At what height above the target should the gun be aimed? (The resistance of air is negligible and $$g = 10\,m/{s^2}$$  )

A $$5\,cm$$
B $$10\,cm$$
C $$15\,cm$$
D $$20\,cm$$
Answer :   $$5\,cm$$
Discuss Question

293. The vector sum of two forces is perpendicular to their vector differences. In that case, the forces

A are not equal to each other in magnitude
B cannot be predicted
C are equal to each other
D are equal to each other in magnitude
Answer :   are equal to each other in magnitude
Discuss Question

294. The angle between the two vectors $$A = 3\hat i + 4\hat j + 5\hat k$$     and $$B = 3\hat i + 4\hat j - 5\hat k$$     will be

A $${0^ \circ }$$
B $${45^ \circ }$$
C $${90^ \circ }$$
D $${180^ \circ }$$
Answer :   $${90^ \circ }$$
Discuss Question

295. An object is projected with a velocity of $$20\,m/s$$  making an angle of $${45^ \circ }$$ with horizontal. The equation for the trajectory is $$h = Ax - B{x^2}$$    where $$h$$ is height, $$x$$ is horizontal distance, $$A$$ and $$B$$ are constants. The ratio $$A:B$$  is
$$\left( {g = 10\,m{s^{ - 2}}} \right)$$

A $$1:5$$
B $$5:1$$
C $$1:40$$
D $$40:1$$
Answer :   $$40:1$$
Discuss Question

296. The coordinates of a particle moving in $$x-y$$  plane at any instant of time $$t$$ are $$x = 4{t^2};y = 3{t^2}.$$    The speed of the particle at that instant is

A $$10\,t$$
B $$5\,t$$
C $$3\,t$$
D $$2\,t$$
Answer :   $$10\,t$$
Discuss Question

297. If a unit vector is represented by $$0.5\hat i + 0.8\hat j + c\hat k,$$    then the value of $$c$$ is

A $$1$$
B $$\sqrt {0.11} $$
C $$\sqrt {0.01} $$
D $$0.39$$
Answer :   $$\sqrt {0.11} $$
Discuss Question

298. A car moves with a speed of $$60\,km/hr$$   from point $$A$$ to point $$B$$ and then with the speed of $$40\,km/hr$$   from point $$B$$ to point $$C.$$ Further it moves to a point $$D$$ with a speed equal to its average speed between $$A$$ and $$C.$$ Points $$A,B,C$$  and $$D$$ are collinear and equidistant. The average speed of the car between $$A$$ and $$D$$ is

A $$30\,km/hr$$
B $$50\,km/hr$$
C $$48\,km/hr$$
D $$60\,km/hr$$
Answer :   $$48\,km/hr$$
Discuss Question

299. The $$x$$ and $$y$$ coordinates of the particle at any time are $$x = 5t - 2{t^2}$$  and $$y = 10t$$  respectively, where $$x$$ and $$y$$ are in metres and $$t$$ in seconds. The acceleration of the particle at $$t = 2\,s$$  is

A 0
B $$5\,m/{s^2}$$
C $$ - 4\,m/{s^2}$$
D $$ - 8\,m/{s^2}$$
Answer :   $$ - 4\,m/{s^2}$$
Discuss Question

300. If retardation produced by air resistance of projectile is one-tenth of acceleration due to gravity, the time to reach maximum height

A decreases by 11 percent
B increases by 11 percent
C decreases by 9 percent
D increases by 9 percent
Answer :   decreases by 9 percent
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section