261. If a ball is thrown vertically upwards with a velocity of $$40\,m/s,$$  then velocity of the ball after $$2\,s$$ will be $$\left( {g = 10\,\,m/{s^2}} \right)$$

A $$15\,m/s$$
B $$20\,m/s$$
C $$25\,m/s$$
D $$28\,m/s$$
Answer :   $$20\,m/s$$
Discuss Question

262. Two cars $$A$$ and $$B$$ approach each other at the same speed, then what will be the velocity of $$A$$ if velocity of $$B$$ is $$8\,m/s$$ ?

A $$16\,m/s$$
B $$8\,m/s$$
C $$-8\,m/s$$
D Can’t be determined.
Answer :   $$-8\,m/s$$
Discuss Question

263. A ball is thrown vertically upwards. It was observed, at a height $$h$$ twice with a time interval $$\Delta t.$$ The initial velocity of the ball is-

A $$\sqrt {8gh + {g^2}{{\left( {\Delta t} \right)}^2}} $$
B $$\sqrt {8gh + {{\left( {\frac{{g\Delta t}}{2}} \right)}^2}} $$
C $$\frac{1}{2}\sqrt {8gh + {g^2}{{\left( {\Delta t} \right)}^2}} $$
D $$\sqrt {8gh + 4{g^2}{{\left( {\Delta t} \right)}^2}} $$
Answer :   $$\frac{1}{2}\sqrt {8gh + {g^2}{{\left( {\Delta t} \right)}^2}} $$
Discuss Question

264. Which of the following statements is FALSE for a particle moving in a circle with a constant angular speed?

A The acceleration vector points to the centre of the circle
B The acceleration vector is tangent to the circle
C The velocity vector is tangent to the circle
D The velocity and acceleration vectors are perpendicular to each other
Answer :   The acceleration vector is tangent to the circle
Discuss Question

265. $$P$$ is the point of contact of a wheel and the ground. The radius of wheel is $$1\,m.$$  The wheel rolls on the ground without slipping. The displacement of point $$P$$ when wheel completes half rotation is

A $$2m$$
B $$\sqrt {{\pi ^2} + 4} m$$
C $$\pi m$$
D $$\sqrt {{\pi ^2} + 2} m$$
Answer :   $$\sqrt {{\pi ^2} + 4} m$$
Discuss Question

266. A train of $$150\,m$$  length is going towards North direction at a speed of $$10\,m/s.$$  A parrot flies at the speed of $$5\,m/s$$  towards South direction parallel to the railways track. The time taken by the parrot to cross the train is

A $$12\,s$$
B $$8\,s$$
C $$15\,s$$
D $$10\,s$$
Answer :   $$10\,s$$
Discuss Question

267. A goods train accelerating uniformly on a straight railway track, approaches an electric pole standing on the side of track. Its engine passes the pole with velocity $$u$$ and the guard’s room passes with velocity $$v.$$ The middle wagon of the train passes the pole with a velocity.

A $$\frac{{u + v}}{2}$$
B $$\frac{1}{2}\sqrt {{u^2} + {v^2}} $$
C $$\sqrt {uv} $$
D $$\sqrt {\left( {\frac{{{u^2} + {v^2}}}{2}} \right)} $$
Answer :   $$\sqrt {\left( {\frac{{{u^2} + {v^2}}}{2}} \right)} $$
Discuss Question

268. A $$2\,m$$  wide truck is moving with a uniform speed $${v_0} = 8\,m/s$$   along a straight horizontal road. A pedestrain starts to cross the road with a uniform speed $$v$$ when the truck is $$4m$$  away from him. The minimum value of $$v$$ so that he can cross the road safely is
Kinematics mcq question image

A $$2.62\,m/s$$
B $$4.6\,m/s$$
C $$3.57\,m/s$$
D $$1.414\,m/s$$
Answer :   $$3.57\,m/s$$
Discuss Question

269. A bus travelling the first one-third distance at a speed of $$10\,km/h,$$   the next one-third at $$20\,km/h$$   and the last one-third at $$60\,km/h.$$   The average speed of the bus is

A $$9\,km/h$$
B $$16\,km/h$$
C $$18\,km/h$$
D $$48\,km/h$$
Answer :   $$18\,km/h$$
Discuss Question

270. A car runs at a constant speed on a circular track of radius $$100\,m,$$  taking $$62.8\,s$$  for every circular lap. The average velocity and average speed for each circular lap respectively is

A $$0, 0$$
B $$0,10\,m/s$$
C $$10\,m/s,10\,m/s$$
D $$10\,m/s,0$$
Answer :   $$0,10\,m/s$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section