251. A cricket ball is hit with a velocity $$25\,m{s^{ - 1}},{60^ \circ }$$   above the horizontal. How far above the ground, ball passes over a fielder $$50\,m$$  from the bat (consider the ball is struck very close to the ground)?
Take $$\sqrt 3 = 1.7$$   and $$g = 10\,m{s^{ - 2}}$$

A $$6.8\,m$$
B $$7\,m$$
C $$5\,m$$
D $$10\,m$$
Answer :   $$5\,m$$
Discuss Question

252. A body is thrown with a velocity of $$9.8\,m{s^{ - 1}}$$  making an angle of $${30^ \circ }$$ with the horizontal. It will hit the ground after a time

A $$3.0\,s$$
B $$2.0\,s$$
C $$1.5\,s$$
D $$1\,s$$
Answer :   $$1\,s$$
Discuss Question

253. A body is thrown vertically upwards. If air resistance is to be taken into account, then the time during which the body rises is [assume no air resistance close to earth]

A equal to the time of fall
B less than the time of fall
C greater than the time of fall
D twice the time of fall
Answer :   less than the time of fall
Discuss Question

254. The position of particle is given by $$\vec r = 2{t^2}\hat i + 3t\hat j + 4\hat k,$$     where $$t$$ is in second and the coefficients have proper units for $${\vec r}$$ to be in metre. The $$\vec a\left( t \right)$$  of the particle at $$t = 1\,s$$   is

A $$4\,m{s^{ - 2}}$$  along $$y$$-direction
B $$3\,m{s^{ - 2}}$$  along $$x$$-direction
C $$4\,m{s^{ - 2}}$$  along $$x$$-direction
D $$2\,m{s^{ - 2}}$$  along $$z$$-direction
Answer :   $$4\,m{s^{ - 2}}$$  along $$x$$-direction
Discuss Question

255. Two stones of masses $$m$$ and $$2\,m$$  are whirled in horizontal circles, the heavier one in a radius $$\frac{r}{2}$$ and the lighter one in radius $$r.$$ The tangential speed of lighter stone is $$n$$ times that of the value of heavier stone when they experience same centripetal forces. The value of $$n$$ is

A 2
B 3
C 4
D 1
Answer :   2
Discuss Question

256. A body is projected from the ground with a velocity $$50\,m/s$$  at an angle of $${30^ \circ }.$$  It crosses a wall after $$3\,\sec .$$  How far beyond the wall the stone will strike the ground?
[take $$g = 10\,m/{s^2}$$  ]

A $$50\sqrt 3 $$
B $$70\sqrt 2 $$
C $$15\sqrt 3 $$
D $$16\sqrt 2 $$
Answer :   $$50\sqrt 3 $$
Discuss Question

257. A train of $$150\,m$$  length is going towards north direction at a speed of $$10\,m{s^{ - 1}}.$$   A parrot flies at a speed of $$5\,m{s^{ - 1}}$$  towards south direction parallel to the railway track. The time taken by the parrot to cross the train is equal to

A $$12\,s$$
B $$8\,s$$
C $$15\,s$$
D $$10\,s$$
Answer :   $$10\,s$$
Discuss Question

258. A bus is moving with a speed of $$10\,m{s^{ - 1}}$$  on a straight road. A scooterist wishes to overtake the bus in $$100\,s.$$  If the bus is at a distance of $$1\,km$$  from the scooterist, with what speed should the scooterist chase the bus?

A $$20\,m{s^{ - 1}}$$
B $$40\,m{s^{ - 1}}$$
C $$25\,m{s^{ - 1}}$$
D $$10\,m{s^{ - 1}}$$
Answer :   $$20\,m{s^{ - 1}}$$
Discuss Question

259. A car moving with a speed of $$40\,km/h$$   can be stopped after $$2\,m$$  by applying brakes. If the same car is moving with a speed of $$80\,km/h,$$   what is the minimum stopping distance?

A $$8\,m$$
B $$2\,m$$
C $$4\,m$$
D $$6\,m$$
Answer :   $$8\,m$$
Discuss Question

260. A particle is projected at angle $${37^ \circ }$$ with the incline plane in upward direction with speed $$10\,m/s.$$  The angle of incline plane is given $${53^ \circ }.$$ Then the maximum height attained by the particle from the incline plane will be

A $$3\,m$$
B $$4\,m$$
C $$5\,m$$
D zero
Answer :   $$3\,m$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section