241. A projectile is fired from the surface of the earth with a velocity of $$5\,m{s^{ - 1}}$$  at angle $$\theta $$ with the horizontal. Another projectile fired from another planet with a velocity of $$3\,m{s^{ - 1}}$$  at the same angle follows a trajectory which is identical with the trajectory of the projectile fired from the earth. The value of the acceleration due to gravity on the planet is (in $$m{s^{ - 2}}$$ ) is (given, $$g = 9.8\,m{s^{ - 2}}$$  )

A $$3.5$$
B $$5.9$$
C $$16.3$$
D $$110.8$$
Answer :   $$3.5$$
Discuss Question

242. A car, starting from rest, accelerates at the rate $$f$$ through a distance $$S,$$ then continues at constant speed for time $$t$$ and then decelerates at the rate $$\frac{f}{2}$$ to come to rest. If the total distance traversed is $$15\,S,$$  then

A $$S = \frac{1}{6}f{t^2}$$
B $$S = ft$$
C $$S = \frac{1}{4}f{t^2}$$
D $$S = \frac{1}{{72}}f{t^2}$$
Answer :   $$S = \frac{1}{{72}}f{t^2}$$
Discuss Question

243. A body is projected vertically upwards. If $${t_1}$$ and $${t_2}$$ be the times at which it is at height $$h$$ above the projection while ascending and descending respectively, then $$h$$ is

A $$\frac{1}{2}g{t_1}{t_2}$$
B $$g{t_1}{t_2}$$
C $$2g{t_1}{t_2}$$
D $$2hg$$
Answer :   $$\frac{1}{2}g{t_1}{t_2}$$
Discuss Question

244. The displacement $$x$$ of a particle along a straight line at time $$t$$ is given by : $$x = {a_0} + \frac{{{a_1}t}}{2} + \frac{{{a_2}}}{3}{t^2}.$$    The acceleration of the particle is

A $$\frac{{{a_2}}}{3}$$
B $$\frac{{2{a_2}}}{3}$$
C $$\frac{{{a_1}}}{2}$$
D $${a_0} + \frac{{{a_2}}}{3}$$
Answer :   $$\frac{{2{a_2}}}{3}$$
Discuss Question

245. A large number of bullets are fired in all directions with the same speed $$v.$$ What is the maximum area on the ground on which these bullets will spread?

A $$\frac{{\pi {v^2}}}{g}$$
B $$\frac{{\pi {v^4}}}{{{g^2}}}$$
C $${\pi ^2}\frac{{{v^2}}}{{{g^2}}}$$
D $$\frac{{{\pi ^2}{v^4}}}{{{g^2}}}$$
Answer :   $$\frac{{\pi {v^4}}}{{{g^2}}}$$
Discuss Question

246. A bird flies with a speed of $$10\,km/h$$   and a car moves with uniform speed of $$8\,km/h.$$   Both start from $$B$$ towards $$A\left( {BA = 40\,km} \right)$$    at the same instant. The bird having reached $$A,$$ flies back immediately to meet the approaching car. As soon as it reaches the car, it flies back to $$A.$$ The bird repeats this till both the car and the bird reach $$A$$ simultaneously. The total distance flown by the bird is

A $$80\,km$$
B $$40\,km$$
C $$50\,km$$
D $$30\,km$$
Answer :   $$50\,km$$
Discuss Question

247. The velocity of an object moving rectilinearly is given as a function of time by $$v = 4{t^2} - 3{t^2},$$   where $$v$$ is in $$m/s$$  and $$t$$ is in seconds. The average velocity of particle between $$t = 0$$  to $$t = 2$$  seconds is

A $$0$$
B $$- 2m/s$$
C $$- 4m/s$$
D $$8m/s$$
Answer :   $$0$$
Discuss Question

248. A body starts from rest and is uniformly accelerated for $$30\,s.$$  The distance travelled in the first $$10s$$  is $${x_1},$$ next $$10\,s$$  is $${x_2}$$ and the last $$10\,s$$  is $${x_3}.$$ Then $${x_1}:{x_2}:{x_3}$$   is the same as:

A $$1:2:4$$
B $$1:2:5$$
C $$1:3:5$$
D $$1:3:9$$
Answer :   $$1:3:5$$
Discuss Question

249. A projectile is given an initial velocity of $$\left( {\hat i + 2\hat j} \right)m/s$$    where $${\hat i}$$ is along the ground and $${\hat j}$$ is along the vertical. If $$g = 10\,m/{s^2},$$   the equation of its trajectory is :

A $$y = x - 5{x^2}$$
B $$y = 2x - 5{x^2}$$
C $$4y = 2x - 5{x^2}$$
D $$4y = 2x - 25{x^2}$$
Answer :   $$y = 2x - 5{x^2}$$
Discuss Question

250. In $$1.0\,s,$$  a particle goes from point $$A$$ to point $$B,$$ moving in a semicircle of radius $$1.0\,m$$  (See Figure). The magnitude of the average velocity is
Kinematics mcq question image

A $$3.14\,m/s$$
B $$2.0\,m/s$$
C $$1.0\,m/s$$
D Zero
Answer :   $$2.0\,m/s$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section