181. A particle of unit mass undergoes one-dimensional motion such that its velocity varies according to $$v\left( x \right) = \beta {x^{ - 2n}}$$   where, $$\beta $$ and $$n$$ are constants and $$x$$ is the position of the particle. The acceleration of the particle as a function of $$x,$$ is given by

A $$ - 2n{\beta ^2}\,{x^{ - 2n - 1}}$$
B $$ - 2n{\beta ^2}\,{x^{ - 4n - 1}}$$
C $$ - 2{\beta ^2}\,{x^{ - 2n + 1}}$$
D $$ - 2n{\beta ^2}\,{e^{ - 4n + 1}}$$
Answer :   $$ - 2n{\beta ^2}\,{x^{ - 4n - 1}}$$
Discuss Question

182. A body is projected vertically upwards with a velocity $$u,$$ after time $$t$$ another body is projected vertically upwards from the same point with a velocity $$v,$$ where $$v < u.$$  If they meet as soon as possible, then choose the correct option

A $$t = \frac{{u - v + \sqrt {{u^2} + {v^2}} }}{g}$$
B $$t = \frac{{u - v + \sqrt {{u^2} - {v^2}} }}{g}$$
C $$t = \frac{{u + v + \sqrt {{u^2} - {v^2}} }}{g}$$
D $$t = \frac{{u - v + \sqrt {{u^2} - {v^2}} }}{{2g}}$$
Answer :   $$t = \frac{{u - v + \sqrt {{u^2} - {v^2}} }}{g}$$
Discuss Question

183. A particle moves a distance $$x$$ in time $$t$$ according to the equation $$x = {\left( {t + 5} \right)^{ - 1}}.$$   The acceleration of particle is proportional to

A $${\left( {{\text{velocity}}} \right)^{\frac{3}{2}}}$$
B $${\left( {{\text{distance}}} \right)^2}$$
C $${\left( {{\text{distance}}} \right)^{ - 2}}$$
D $${\left( {{\text{velocity}}} \right)^{\frac{2}{3}}}$$
Answer :   $${\left( {{\text{velocity}}} \right)^{\frac{3}{2}}}$$
Discuss Question

184. Which of the following is not a vector quantity ?

A Speed
B Velocity
C Torque
D Displacement
Answer :   Speed
Discuss Question

185. A cricket ball thrown across a field is at heights $${h_1}$$ and $${h_2}$$ from point of projection at times $${t_1}$$ and $${t_2}$$ respectively after the throw. The ball is caught by a fielder at the same height as that of projection. The time of flight of the ball in this journey is

A $$\frac{{{h_1}t_2^2 - {h_1}t_1^2}}{{{h_1}{t_2} - {h_2}{t_1}}}$$
B $$\frac{{{h_1}t_2^2 + {h_1}t_1^2}}{{{h_1}{t_2} + {h_2}{t_1}}}$$
C $$\frac{{{h_1}{t_2}}}{{{h_2}{t_1} - {h_1}{t_2}}}$$
D None
Answer :   $$\frac{{{h_1}t_2^2 - {h_1}t_1^2}}{{{h_1}{t_2} - {h_2}{t_1}}}$$
Discuss Question

186. What will be the ratio of the distances moved by a freely falling body from rest on 4th and 5th seconds of journey ?

A $$4:5$$
B $$7:9$$
C $$16:25$$
D $$1:1$$
Answer :   $$7:9$$
Discuss Question

187. What is the linear velocity, if angular velocity vector $$\omega = 3\hat i - 4\hat j + \hat k$$    and position vector $$r = 5\hat i - 6\hat j + 6\hat k?$$

A $$6\hat i + 2\hat j - 3\hat k$$
B $$ - 18\hat i - 13\hat j + 2\hat k$$
C $$18\hat i + 13\hat j - 2\hat k$$
D $$6\hat i - 2\hat j + 8\hat k$$
Answer :   $$ - 18\hat i - 13\hat j + 2\hat k$$
Discuss Question

188. A metro train starts from rest and in $$5s$$  achieves $$108\,km/h.$$   After that it moves with constant velocity and comes to rest after travelling $$45\,m$$  with uniform retardation. If total distance travelled is $$395\,m,$$  find total time of travelling.

A $$12.2\,s$$
B $$15.3\,s$$
C $$9\,s$$
D $$17.2\,s$$
Answer :   $$17.2\,s$$
Discuss Question

189. A particle is projected from a tower as shown in figure, then the distance from the foot of the tower where it will strike the ground will be
Kinematics mcq question image

A $$\frac{{4000}}{3}m$$
B $$2000/m$$
C $$\frac{{1000}}{3}m$$
D $$\frac{{2500}}{3}m$$
Answer :   $$\frac{{4000}}{3}m$$
Discuss Question

190. If the magnitudes of vectors $$\overrightarrow A ,\overrightarrow B $$  and $$\overrightarrow C $$ are 12, 5 and 13 units respectively and $$\overrightarrow A + \overrightarrow B = \overrightarrow C ,$$   the angle between vectors $$A$$ and $$B$$ is:

A 0
B $$\pi $$
C $$\frac{\pi }{2}$$
D $$\frac{\pi }{4}$$
Answer :   $$\frac{\pi }{2}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section