81. A projectile is thrown in the upward direction making an angle of $${60^ \circ }$$ with the horizontal direction with a velocity of $$147\,m{s^{ - 1}}.$$  Then the time after which its inclination with the horizontal is $${45^ \circ },$$  is

A $$15\left( {\sqrt 3 - 1} \right)s$$
B $$15\left( {\sqrt 3 + 1} \right)s$$
C $$7.5\left( {\sqrt 3 - 1} \right)s$$
D $$7.5\left( {\sqrt 3 + 1} \right)s$$
Answer :   $$7.5\left( {\sqrt 3 - 1} \right)s$$
Discuss Question

82. The angle which the velocity vector of a projectile thrown with a velocity $$v$$ at an angle $$\theta $$ to the horizontal will make with the horizontal after time $$t$$ of its being thrown up is:

A $$\theta $$
B $${\tan ^{ - 1}}\left( {\frac{\theta }{t}} \right)$$
C $${\tan ^{ - 1}}\left( {\frac{{v\cos \theta }}{{v\sin \theta - gt}}} \right)$$
D $${\tan ^{ - 1}}\left( {\frac{{v\sin \theta - gt}}{{v\cos \theta }}} \right)$$
Answer :   $${\tan ^{ - 1}}\left( {\frac{{v\sin \theta - gt}}{{v\cos \theta }}} \right)$$
Discuss Question

83. The angle between $$A$$ and $$B$$ is $$\theta .$$ The value of the triple product $$A \cdot \left( {B \times A} \right)$$   is

A $${A^2}B$$
B zero
C $${A^2}B\sin \theta $$
D $${A^2}B\cos \theta $$
Answer :   zero
Discuss Question

84. A man travelling in a car with a maximum constant speed of $$20\,m/s$$  watches the friend start off at a distance $$100\,m$$  ahead on a motor cycle with constant acceleration $$'a'.$$ The maximum value of $$'a'$$ for which the man in the car can reach his friend is
Kinematics mcq question image

A $$2\,m/{s^2}$$
B $$1\,m/{s^2}$$
C $$4\,m/{s^2}$$
D $$8\,m{s^{ - 2}}$$
Answer :   $$2\,m/{s^2}$$
Discuss Question

85. The circular motion of a particle with constant speed is

A simple harmonic but not periodic
B periodic and simple harmonic
C neither periodic nor simple harmonic
D periodic but not simple harmonic
Answer :   periodic but not simple harmonic
Discuss Question

86. The resultant of vectors $${\vec P}$$ and $${\vec Q}$$ is $${\vec R}.$$ On reversing the direction of $${\vec Q},$$ the resultant vector becomes $${\vec S}.$$ Then, correct relation is

A $${R^2} + {S^2} = 2\left( {{P^2} + {Q^2}} \right).$$
B $${R^2} + {S^2} = {P^2} + {Q^2}$$
C $${R^2} + {P^2} = {S^2} + {Q^2}$$
D $${P^2} + {S^2} = 2\left( {{Q^2} + {R^2}} \right)$$
Answer :   $${R^2} + {S^2} = 2\left( {{P^2} + {Q^2}} \right).$$
Discuss Question

87. If a ball is thrown vertically upwards with speed $$u,$$ the distance covered during the last $$t$$ $$\sec$$  of its ascent is

A $$ut - \frac{1}{2}g{t^2}$$
B $$\left( {u + gt} \right)t$$
C $$ut$$
D $$\frac{1}{2}g{t^2}$$
Answer :   $$\frac{1}{2}g{t^2}$$
Discuss Question

88. The position of a projectile launched from the origin at $$t = 0$$  is given by $$\vec r = \left( {40\hat i + 50\hat j} \right)m$$    at $$t = 2s.$$  If the projectile was launched at an angle $$\theta $$ from the horizontal, then $$\theta $$ is
(take $$g = 10\,m{s^{ - 2}}$$  )

A $${\tan ^{ - 1}}\frac{2}{3}$$
B $${\tan ^{ - 1}}\frac{3}{2}$$
C $${\tan ^{ - 1}}\frac{7}{4}$$
D $${\tan ^{ - 1}}\frac{4}{5}$$
Answer :   $${\tan ^{ - 1}}\frac{7}{4}$$
Discuss Question

89. Two particles $$P$$ and $$Q$$ simultaneously start moving from point $$A$$ with velocities $$15\,m/s$$  and $$20\,m/s$$  respectively. The two particles move with acceleration equal in magnitude but opposite in direction. When $$P$$ overtakes $$Q$$ at $$B$$ then its velocity is $$30\,m/s$$  The velocity of $$Q$$ at point $$B$$ will be

A $$30\,m/s$$
B $$5\,m/s$$
C $$20\,m/s$$
D $$15\,m/s$$
Answer :   $$5\,m/s$$
Discuss Question

90. Two boats $$A$$ and $$B,$$ move away from a buoy anchored at the middle of a river along the mutually perpendicular straight lines : the boat $$A$$ along the river and the boat $$B$$ across the river. Having moved off an equal distance from the buoy the boat returned. What is the ratio of times of motion of boats $$\frac{{{\tau _A}}}{{{\tau _B}}},$$  if the velocity of each boat with respect to water is 1.2 times greater than the stream velocity.`

A 2.3
B 1.8
C 0.5
D 0.2
Answer :   1.8
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section