111. The equation of a projectile is $$y = \sqrt 3 x - \frac{{g{x^2}}}{2}$$
The angle of projection is given by

A $$\tan \theta = \frac{1}{{\sqrt 3 }}$$
B $$\tan \theta = \sqrt 3 $$
C $$\frac{\pi }{2}$$
D zero.
Answer :   $$\tan \theta = \sqrt 3 $$
Discuss Question

112. A ball is released from the top of tower of height $$h$$ metre. It takes $$T$$ second to reach the ground. What is the position in $$\left( m \right)$$ from the ground of the ball in $$\frac{T}{3}$$ second ?

A $$\frac{h}{9}$$
B $$\frac{{7h}}{9}$$
C $$\frac{{8h}}{9}$$
D $$\frac{{17h}}{{18}}$$
Answer :   $$\frac{{8h}}{9}$$
Discuss Question

113. A particle is projected with a velocity $$v$$ such that its range on the horizontal plane is twice the greatest height attained by it. The range of the projectile is (where $$g$$ is acceleration due to gravity)

A $$\frac{{4{v^2}}}{{5g}}$$
B $$\frac{{4g}}{{5{v^2}}}$$
C $$\frac{{{v^2}}}{g}$$
D $$\frac{{4{v^2}}}{{\sqrt 5 g}}$$
Answer :   $$\frac{{4{v^2}}}{{5g}}$$
Discuss Question

114. The resultant of two vectors $$\overrightarrow A $$ and $$\overrightarrow B $$ is perpendicular to the vector $$\overrightarrow A $$ and its magnitude is equal to half the magnitude of vector $$\overrightarrow B .$$ The angle between $$\overrightarrow A $$ and $$\overrightarrow B $$ is

A $${120^ \circ }$$
B $${150^ \circ }$$
C $${135^ \circ }$$
D $${180^ \circ }$$
Answer :   $${150^ \circ }$$
Discuss Question

115. If a train travelling at $$20\,m/s$$  is to be brought to rest in a distance of $$200\,m,$$  then its retardation should be

A $$1\,m/{s^2}$$
B $$2\,m/{s^2}$$
C $$10\,m/{s^2}$$
D $$20\,m/{s^2}$$
Answer :   $$1\,m/{s^2}$$
Discuss Question

116. From a building two balls $$A$$  and $$B$$  are thrown such that $$A$$  is thrown upwards and $$B$$  downwards (both vertically with the same speed). If $${v_A}$$  and $${v_B}$$  are their respective velocities on reaching the ground, then-

A $${v_B} > {v_A}$$
B $${v_A} = {v_B}$$
C $${v_A} > {v_B}$$
D Their velocities depend on their masses.
Answer :   $${v_A} = {v_B}$$
Discuss Question

117. A car covers the first-half of the distance between two places at $$40\,km/h$$   and other half at $$60\,km/h.$$   The average speed of the car is

A $$40\,km/h$$
B $$48\,km/h$$
C $$50\,km/h$$
D $$60\,km/h$$
Answer :   $$48\,km/h$$
Discuss Question

118. A particle moves from $$\left( {2,3} \right)m$$  to $$\left( {4,1} \right)m.$$  The magnitude of displacement is

A $$2\,m$$
B $$2\sqrt 3 \,m$$
C $$2\sqrt 2 \,m$$
D $$3\sqrt 2 \,m$$
Answer :   $$2\sqrt 2 \,m$$
Discuss Question

119. A particle has initial velocity $$\left( {3\hat i + 4\hat j} \right)$$  and has acceleration $$\left( {0.4\hat i + 0.3\hat j} \right).$$   Its speed after $$10\,s$$  is

A $$7\,unit$$
B $$7\sqrt 2\,unit$$
C $$8.5\,unit$$
D $$10\,unit$$
Answer :   $$7\sqrt 2\,unit$$
Discuss Question

120. The displacement-time graph of moving particle is shown below.
Kinematics mcq question image
The instantaneous velocity of the particle is negative at the point

A $$D$$
B $$F$$
C $$C$$
D $$E$$
Answer :   $$E$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section