41. Preeti reached the metro station and found that the escalator was not working. She walked up the stationary escalator in time $${t_1}.$$ On other days, if she remains stationary on the moving escalator, then the escalator takes her up in time $${t_2}.$$ The time taken by her to walk up on the moving escalator will be

A $$\frac{{{t_1} + {t_2}}}{2}$$
B $$\frac{{{t_1}{t_2}}}{{{t_2} - {t_1}}}$$
C $$\frac{{{t_1}{t_2}}}{{{t_2} + {t_1}}}$$
D $${t_1} - {t_2}$$
Answer :   $$\frac{{{t_1}{t_2}}}{{{t_2} + {t_1}}}$$
Discuss Question

42. A car, moving with a speed of $$50 \,km/hr,$$  can be stopped by brakes after at least $$6 \,m.$$  If the same car is moving at a speed of $$100 \,km/hr,$$   the minimum stopping distance is-

A $$12 \,m$$
B $$18 \,m$$
C $$24 \,m$$
D $$6 \,m$$
Answer :   $$24 \,m$$
Discuss Question

43. Two balls are projected at an angle $$\theta $$ and $$\left( {{{90}^ \circ } - \theta } \right)$$   to the horizontal with the same speed. The ratio of their maximum vertical heights is

A $$1:1$$
B $$\tan \theta :1$$
C $$1:\tan \theta $$
D $${\tan ^2}\theta :1$$
Answer :   $${\tan ^2}\theta :1$$
Discuss Question

44. The resultant of $$A \times 0$$  will be equal to

A zero
B $$A$$
C zero vector
D unit vector
Answer :   zero vector
Discuss Question

45. A particle starts sliding down a frictionless inclined plane. If $${S_n}$$  is the distance travelled by it from time $$t = n - 1\,sec$$    to $$t = n\,sec,$$   the ratio $$\frac{{{S_n}}}{{{S_{n + 1}}}}$$  is-

A $$\frac{{2n - 1}}{{2n + 1}}$$
B $$\frac{{2n + 1}}{{2n}}$$
C $$\frac{{2n}}{{2n + 1}}$$
D $$\frac{{2n + 1}}{{2n - 1}}$$
Answer :   $$\frac{{2n - 1}}{{2n + 1}}$$
Discuss Question

46. If none of the vectors $$\vec A,\vec B$$  and $${\vec C}$$ are zero and if $$\vec A \times \vec B = 0$$   and $$\vec B \times \vec C = 0,$$   the value of $$\vec A \times \vec C$$  is:

A unity
B zero
C $${B^2}$$
D $$AC\cos \theta $$
Answer :   zero
Discuss Question

47. A missile is fired for maximum range with an initial velocity of $$20\,m/s.$$  If $$g = 10\,m/{s^2},$$   the range of the missile is

A $$50\,m$$
B $$60\,m$$
C $$20\,m$$
D $$40\,m$$
Answer :   $$40\,m$$
Discuss Question

48. A bullet is dropped from the same height when another bullet is fired horizontally. They will hit the ground

A one after the other
B simultaneously
C depends on the observer
D None of these
Answer :   simultaneously
Discuss Question

49. The relation between time $$t$$ and distance $$x$$ is $$t = a{x^2} + bx$$    where $$a$$ and $$b$$ are constants. The acceleration is-

A $$2b{v^3}$$
B $$ - 2ab{v^2}$$
C $$2a{v^2}$$
D $$ - 2a{v^3}$$
Answer :   $$ - 2a{v^3}$$
Discuss Question

50. What will be the ratio of the distance moved by a freely falling body from rest in 4th and 5th second of journey?

A $$4:5$$
B $$7:9$$
C $$16:25$$
D $$1:1$$
Answer :   $$7:9$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section