51. The magnitudes of vectors $$A,$$ $$B$$ and $$C$$ are 3, 4 and 5 units respectively. If $$A + B = C,$$   the angle between $$A$$ and $$B$$ is

A $$\frac{\pi }{2}$$
B $${\cos ^{ - 1}}\left( {0.6} \right)$$
C $${\tan ^{ - 1}}\left( {\frac{7}{5}} \right)$$
D $$\frac{\pi }{4}$$
Answer :   $$\frac{\pi }{2}$$
Discuss Question

52. A ball whose kinetic energy is $$E$$, is projected at an angle of $${45^ \circ }$$  to the horizontal. The kinetic energy of the ball at the highest point of its flight will be-

A $$E$$
B $$\frac{E}{{\sqrt 2 }}$$
C $$\frac{E}{2}$$
D Zero
Answer :   $$\frac{E}{2}$$
Discuss Question

53. The distance travelled by a particle starting from rest and moving with an acceleration $$\frac{4}{3}m{s^{ - 2}},$$   in the third-second is

A $$6\,m$$
B $$4\,m$$
C $$\frac{{10}}{3}m$$
D $$\frac{{19}}{3}m$$
Answer :   $$\frac{{10}}{3}m$$
Discuss Question

54. When milk is churned, cream gets separated due to

A centripetal force
B centrifugal force
C frictional force
D gravitational force
Answer :   centrifugal force
Discuss Question

55. A man leaves his house for a cycle ride. He comes back to his house after half-an-hour after covering a distance of one $$km.$$ What is his average velocity for the ride ?

A zero
B $$2\,km\,{h^{ - 1}}$$
C $$10\,km\,{s^{ - 1}}$$
D $$\frac{1}{2}\,km\,{s^{ - 1}}$$
Answer :   zero
Discuss Question

56. A boat which has a speed of $$5\,km/hr$$   in still water crosses a river of width $$1\,km$$  along the shortest possible path in 15 minutes. The velocity of the river water in $$km/hr$$  is

A $$3$$
B $$4$$
C $$\sqrt {21} $$
D $$1$$
Answer :   $$3$$
Discuss Question

57. Two particles $$A$$ and $$B$$ separated by a distance $$2R$$ are moving counter clockwise along the same circular path of radius $$R$$ each with uniform speed $$v.$$ At time $$t = 0,$$  $$A$$ is given a tangential acceleration of magnitude $$a = \frac{{72{v^2}}}{{25\pi R}}$$   then

A the time lapse for the two bodies to collide is $$\frac{{6\pi R}}{{5v}}$$
B the angle covered by $$A$$ is $$\frac{{11\pi }}{6}$$
C angular velocity of $$A$$ is $$\frac{{11v}}{{5R}}$$
D radial acceleration of $$A$$ is $$\frac{{289{v^2}}}{{5R}}$$
Answer :   the angle covered by $$A$$ is $$\frac{{11\pi }}{6}$$
Discuss Question

58. An athlete completes one round of a circular track of radius $$R$$ in $$40\,\sec .$$   What will be his displacement at the end of $$3\,\min. \,20\sec .$$   ?

A Zero
B $$2R$$
C $$2\,\pi R$$
D $$7\,\pi R$$
Answer :   Zero
Discuss Question

59. Two cars of mass $${m_1}$$  and $${m_2}$$  are moving in circles of radii $${r_1}$$  and $${r_2}$$  respectively. Their speeds are such that they make complete circles in the same time $$t.$$  The ratio of their centripetal acceleration is:

A $${m_1}{r_1}:{m_2}{r_2}$$
B $${m_1}:{m_2}$$
C $${r_1}:{r_2}$$
D $$1:1$$
Answer :   $${r_1}:{r_2}$$
Discuss Question

60. A particle of mass $$m$$ is projected with a velocity $$\upsilon $$ making an angle of $${30^ \circ }$$ with the horizontal. The magnitude of $$\left( {{V_h} \times h} \right)$$  of the projectile when the particle is at its maximum height $$h$$

A $$\frac{{\sqrt 3 }}{2}\frac{{{\upsilon ^2}}}{g}$$
B zero
C $$\frac{{{\upsilon ^3}}}{{\sqrt 2 g}}$$
D $$\frac{{\sqrt 3 }}{{16}}\frac{{{\upsilon ^3}}}{g}$$
Answer :   $$\frac{{\sqrt 3 }}{{16}}\frac{{{\upsilon ^3}}}{g}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section