131. A projectile is fired with a velocity $$v$$ at right angle to the slope which is inclined at an angle $$\theta $$ with the horizontal. The range of the projectile along the inclined plane is:
Kinematics mcq question image

A $$\frac{{2{v^2}\tan \theta }}{g}$$
B $$\frac{{{v^2}\sec \theta }}{g}$$
C $$\frac{{2{v^2}\tan \theta \sec \theta }}{g}$$
D $$\frac{{{v^2}\sin \theta }}{g}$$
Answer :   $$\frac{{2{v^2}\tan \theta \sec \theta }}{g}$$
Discuss Question

132. A boat is sent across a river with a velocity of $$8\,km\,{h^{ - 1}}.$$   If the resultant velocity of boat is $$10\,km\,{h^{ - 1}},$$   then velocity of river is

A $$12.8\,km\,{h^{ - 1}}$$
B $$6\,km\,{h^{ - 1}}$$
C $$8\,km\,{h^{ - 1}}$$
D $$10\,km\,{h^{ - 1}}$$
Answer :   $$6\,km\,{h^{ - 1}}$$
Discuss Question

133. A particle is moving along a straight line path according to the relation $${s^2} = a{t^2} + 2bt + c\,s$$     represents the distance travelled in $$t$$ seconds and $$a, b, c$$  are constants. Then the acceleration of the particle varies as

A $${s^{ - 3}}$$
B $${s^{\frac{3}{2}}}$$
C $${s^{ - \frac{2}{3}}}$$
D $${s^2}$$
Answer :   $${s^{ - 3}}$$
Discuss Question

134. If the velocity of a particle is $$v = At + B{t^2},$$    where $$A$$ and $$B$$ are constants, then the distance travelled by it between $$1\,s$$  and $$2\,s$$  is

A $$3A + 7B$$
B $$\frac{3}{2}A + \frac{7}{3}B$$
C $$\frac{A}{2} + \frac{B}{3}$$
D $$\frac{3}{2}A + 4B$$
Answer :   $$\frac{3}{2}A + \frac{7}{3}B$$
Discuss Question

135. If the angles of projection of a projectile with same initial velocity exceed or fall short of $${45^ \circ }$$ by equal amounts , then the ratio of horizontal ranges is

A $$1:2$$
B $$1:3$$
C $$1:4$$
D $$1:1$$
Answer :   $$1:1$$
Discuss Question

136. Let two vectors $$\vec A = 3\hat i + \hat j + 2\hat k$$    and $$\vec B = 2\hat i - 2\hat j + 4\hat k.$$    Consider the unit vector perpendicular to both $${\vec A}$$ and $${\vec B}$$ is

A $$\frac{{\hat i - \hat j - \hat k}}{{\sqrt 3 }}$$
B $$\frac{{\hat i - \hat j - \hat k}}{{2\sqrt 3 }}$$
C $$\frac{{ - \hat i - \hat j - \hat k}}{{\sqrt 3 }}$$
D $$\frac{{ - \hat i - \hat j - \hat k}}{{2\sqrt 3 }}$$
Answer :   $$\frac{{\hat i - \hat j - \hat k}}{{\sqrt 3 }}$$
Discuss Question

137. A ball is thrown from a point with a speed $$'{v_0}\,'$$  at an elevation angle of $$\theta .$$  From the same point and at the same instant, a person starts running with a constant speed $$\frac{{'{v_0}\,'}}{2}$$  to catch the ball. Will the person be able to catch the ball ? If yes, what should be the angle of projection $$\theta $$ ?

A $$No$$
B $$Yes,{30^ \circ }$$
C $$Yes,{60^ \circ }$$
D $$Yes,{45^ \circ }$$
Answer :   $$Yes,{60^ \circ }$$
Discuss Question

138. The velocity-time graph of a body is shown in fig. The ratio of average acceleration during the intervals $$OA$$  and $$AB$$  is
Kinematics mcq question image

A $$1$$
B $$\frac{1}{2}$$
C $$\frac{1}{3}$$
D $$3$$
Answer :   $$\frac{1}{3}$$
Discuss Question

139. A stone released with zero velocity from the top of a tower, reaches the ground in $$4\,s.$$  The height of the tower is $$\left( {g = 10\,m/{s^2}} \right)$$

A $$20\,m$$
B $$40\,m$$
C $$80\,m$$
D $$160\,m$$
Answer :   $$80\,m$$
Discuss Question

140. A car accelerates from rest with a constant acceleration $$\alpha $$ on a straight road. After gaining a velocity $${v_1}$$ the car moves with the same velocity for some-time. Then the car decelerated to rest with a retardation $$\beta .$$ If the total distance covered by the car is equal to $$S,$$ the total time taken for its motion is

A $$\frac{S}{v} + \frac{v}{2}\left( {\frac{1}{\alpha } + \frac{1}{\beta }} \right)$$
B $$\frac{S}{v} + \frac{v}{\alpha } + \frac{v}{\beta }$$
C $$\left( {\frac{v}{\alpha } + \frac{v}{\beta }} \right)$$
D $$\frac{S}{v} - \frac{v}{2}\left( {\frac{v}{\alpha } + \frac{v}{\beta }} \right)$$
Answer :   $$\frac{S}{v} + \frac{v}{2}\left( {\frac{1}{\alpha } + \frac{1}{\beta }} \right)$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section