101. A car moves from $$X$$ to $$Y$$ with a uniform speed $${v_u}$$ and returns to $$X$$ with a uniform speed $${v_d}.$$ The average speed for this round trip is

A $$\frac{{2{v_d}{v_u}}}{{{v_d} + {v_u}}}$$
B $$\sqrt {{v_u}{v_d}} $$
C $$\frac{{{v_d}{v_u}}}{{{v_d} + {v_u}}}$$
D $$\frac{{{v_u} + {v_d}}}{2}$$
Answer :   $$\frac{{2{v_d}{v_u}}}{{{v_d} + {v_u}}}$$
Discuss Question

102. A particle moves along a straight line $$OX.$$  At a time $$t$$ (in second) the distance $$x$$ (in metre) of the particle from $$O$$ is given by $$x = 40 + 12t - {t^3}.$$    How long would the particle travel before coming to rest?

A $$24\,m$$
B $$40\,m$$
C $$56\,m$$
D $$16\,m$$
Answer :   $$56\,m$$
Discuss Question

103. A particle moves in a circle of radius $$30\,cm.$$  Its linear speed is given by: $$V =2t,$$  where $$t$$ in second and $$v$$ in $$m/s.$$  Find out its radial and tangential acceleration at $$t = 3\,\sec$$  respectively.

A $$220\,m/{\sec ^2},50\,m/{\sec ^2}$$
B $$110\,m/{\sec ^2},5\,m/{\sec ^2}$$
C $$120\,m/{\sec ^2},2\,m/{\sec ^2}$$
D $$110\,m/{\sec ^2},10\,m/{\sec ^2}$$
Answer :   $$120\,m/{\sec ^2},2\,m/{\sec ^2}$$
Discuss Question

104. The dependence of velocity of a body with time is given by the equation $$v = 20 + 0.1{t^2}.$$   The body is in

A uniform retardation
B uniform acceleration
C non-uniform acceleration
D zero acceleration.
Answer :   non-uniform acceleration
Discuss Question

105. A body is whirled in a horizontal circle of radius $$20\,cm.$$  It has an angular velocity of $$10\,rad/s.$$   What is its linear velocity at any point on circular path?

A $$\sqrt 2 \,m/s$$
B $$2\,m/s$$
C $$10\,m/s$$
D $$20\,m/s$$
Answer :   $$2\,m/s$$
Discuss Question

106. A body dropped from top of a tower fall through $$40\,m$$  during the last two seconds of its fall. The height of tower is
$$\left( {g = 10\,m/{s^2}} \right)$$

A $$60\,m$$
B $$45\,m$$
C $$80\,m$$
D $$50\,m$$
Answer :   $$45\,m$$
Discuss Question

107. A particle moves along a straight line such that its displacement at any time $$t$$ is given by $$s = 3{t^3} + 7{t^2} + 14t + 5.$$     The acceleration of the particle at $$t = 1\,s$$  is

A $$18\,m/{s^2}$$
B $$32\,m/{s^2}$$
C $$29\,m/{s^2}$$
D $$24\,m/{s^2}$$
Answer :   $$32\,m/{s^2}$$
Discuss Question

108. The vector having magnitude equal to $$3$$ and perpendicular to the two vectors $$\vec A = 2\hat i + 2\hat j + \hat k$$    and $$\vec B = 2\hat i - 2\hat j + 3\hat k$$    is:

A $$ \pm \left( {2\hat i - \hat j - 2\hat k} \right)$$
B $$ \pm \left( {3\hat i + \hat j - 2\hat k} \right)$$
C $$ - \left( {3\hat i + \hat j - 3\hat k} \right)$$
D $$\left( {3\hat i - \hat j - 3\hat k} \right)$$
Answer :   $$ \pm \left( {2\hat i - \hat j - 2\hat k} \right)$$
Discuss Question

109. A bomb is dropped on an enemy post by an aeroplane flying horizontally with a velocity of $$60\,km\,{h^{ - 1}}$$  and at a height of $$490\,m.$$  At the time of dropping the bomb, how far the aeroplane should be from the enemy post so that the bomb may directly hit the target ?

A $$\frac{{400}}{3}m$$
B $$\frac{{500}}{3}m$$
C $$\frac{{1700}}{3}m$$
D $$498\,m.$$
Answer :   $$\frac{{500}}{3}m$$
Discuss Question

110. A particle shows distance-time curve as given in this figure. The maximum instantaneous velocity of the particle is around the point
Kinematics mcq question image

A $$B$$
B $$C$$
C $$D$$
D $$A$$
Answer :   $$C$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section