61. A heavy nucleus having mass number 200 gets disintegrated into two small fragments of mass number 80 and 120. If binding energy per nucleon for parent atom is $$6.5\,MeV$$  and for daughter nuclei is $$7\,MeV$$  and $$8\,MeV$$  respectively, then the energy released in the decay will be -

A $$200\,MeV$$
B $$ - 200\,MeV$$
C $$220\,MeV$$
D $$180\,MeV$$
Answer :   $$220\,MeV$$
Discuss Question

62. An archaeologist analyses the wood in a prehistoric structure and finds that $${C^{14}}$$ (Half life = 5700 years) to $${C^{12}}$$ is only one-fourth of that found in the cells of buried plants. The age of the wood is about

A 5700 years
B 2850 years
C 11,400 years
D 22,800 years
Answer :   11,400 years
Discuss Question

63. Half-lives of two radioactive substances $$A$$ and $$B$$ are respectively $$20\,min$$  and $$40\,min.$$  Initially, the samples of $$A$$ and $$B$$ have equal number of nuclei. After $$80\,min$$  the ratio of remaining number of $$A$$ and $$B$$ nuclei is

A $$1:16$$
B $$4:1$$
C $$1:4$$
D $$1:1$$
Answer :   $$1:4$$
Discuss Question

64. A nucleus $$_n{X^m}$$  emits one $$\alpha $$ and two $$\beta $$-particles. The resulting nucleus is

A $$_n{X^{m - 4}}$$
B $$_{n - 2}{Y^{m - 4}}$$
C $$_{n - 4}{Z^{m - 4}}$$
D None of these
Answer :   $$_n{X^{m - 4}}$$
Discuss Question

65. The half life of a radioactive substance is 20 minutes. The approximate time interval $$\left( {{t_2} - {t_1}} \right)$$  between the time $${t_2}$$ when $$\frac{2}{3}$$ of it had decayed and time $${t_1}$$ when $$\frac{1}{3}$$ of it had decayed is :

A $$14\,min$$
B $$20\,min$$
C $$28\,min$$
D $$7\,min$$
Answer :   $$20\,min$$
Discuss Question

66. In gamma ray emission from a nucleus

A only the proton number changes
B both the neutron number and the proton number change
C there is no change in the proton number and the neutron number
D only the neutron number changes
Answer :   there is no change in the proton number and the neutron number
Discuss Question

67. The number of beta particles emitted by a radioactive substance is twice the number of alpha particles emitted by it. The resulting daughter is an

A isobar of parent
B isomer of parent
C isotone of parent
D isotope of parent
Answer :   isotope of parent
Discuss Question

68. A radioactive material decays by simultaneous emission of two particles with respective half-lives 1620 and 810 years. The time, in years, after which one-fourth of the material remains is

A 1080
B 2430
C 3240
D 4860
Answer :   1080
Discuss Question

69. The activity of a radioactive sample is measured as $${N_0}$$ counts per minute at $$t = 0$$  and $$\frac{{{N_0}}}{e}$$ counts per minute at $$t = 5\,min.$$   The time (in minute) at which the activity reduces to half its value is

A $${\log _e}\frac{2}{5}$$
B $$\frac{5}{{{{\log }_e}2}}$$
C $$5{\log _{10}}2$$
D $$5{\log _e}2$$
Answer :   $$5{\log _e}2$$
Discuss Question

70. A radioactive nucleus of mass $$M$$ emits a photon of frequency $$\nu $$ and the nucleus recoils. The recoil energy will be

A $$\frac{{{h^2}{\nu ^2}}}{{2M{c^2}}}$$
B zero
C $$h\nu $$
D $$M{c^2} - h\nu $$
Answer :   $$\frac{{{h^2}{\nu ^2}}}{{2M{c^2}}}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section