81. The nucleus $$_{48}C{d^{115}},$$  after two successive $$\beta $$-decay will give

A $$_{46}P{a^{115}}$$
B $$_{49}I{n^{114}}$$
C $$_{50}S{n^{113}}$$
D $$_{50}S{n^{115}}$$
Answer :   $$_{50}S{n^{115}}$$
Discuss Question

82. Binding energy per nucleon vs mass number curve for nuclei is shown in the Figure. $$W,X,Y$$  and $$Z$$ are four nuclei indicated on the curve. The process that would release energy is
Radioactivity mcq question image

A $$Y \to 2Z$$
B $$W \to X + Y$$
C $$W \to 2Y$$
D $$X \to Y + Z$$
Answer :   $$W \to 2Y$$
Discuss Question

83. Consider $$\alpha $$ particles, $$\beta $$ particles and $$\gamma $$ - rays, each having an energy of $$0.5\,MeV.$$  In increasing order of penetrating powers, the radiations are:

A $$\alpha ,\beta ,\gamma $$
B $$\alpha ,\gamma ,\beta $$
C $$\beta ,\gamma ,\alpha $$
D $$\gamma ,\beta ,\alpha $$
Answer :   $$\alpha ,\beta ,\gamma $$
Discuss Question

84. Beta rays emitted by a radioactive material are

A electromagnetic radiations
B the electrons orbiting around the nucleus
C charged particles emitted by the nucleus
D neutral particles
Answer :   charged particles emitted by the nucleus
Discuss Question

85. The count rate of a Geiger Muller counter for the radiation of a radioactive material of half-life $$30\,\min $$  decreases to $$5\,{s^{ - 1}}$$  after $$2\,h.$$  The initial count rate was

A $$20\,{s^{ - 1}}$$
B $$25\,{s^{ - 1}}$$
C $$80\,{s^{ - 1}}$$
D $$625\,{s^{ - 1}}$$
Answer :   $$80\,{s^{ - 1}}$$
Discuss Question

86. Two radioactive substances $$A$$ and $$B$$ have decay constants $$5\lambda $$ and $$\lambda $$ respectively. At $$t = 0$$  they have the same number of nuclei. The ratio of number of nuclei of $$A$$ to those of $$B$$ will be $${\left( {\frac{1}{e}} \right)^2}$$ after a time interval

A $$\frac{1}{{4\lambda }}$$
B $$4\lambda $$
C $$2\lambda $$
D $$\frac{1}{{2\lambda }}$$
Answer :   $$\frac{1}{{2\lambda }}$$
Discuss Question

87. In the options given below, let $$E$$ denote the rest mass energy of a nucleus and $$n$$ a neutron. The correct option is

A \[E\left( {\begin{array}{*{20}{c}} {236}\\ {92} \end{array}U} \right) > E\left( {\begin{array}{*{20}{c}} {137}\\ {53} \end{array}I} \right) + E\left( {\begin{array}{*{20}{c}} {97}\\ {39} \end{array}Y} \right) + 2E\left( n \right)\]
B \[E\left( {\begin{array}{*{20}{c}} {236}\\ {92} \end{array}U} \right) < E\left( {\begin{array}{*{20}{c}} {137}\\ {53} \end{array}I} \right) + E\left( {\begin{array}{*{20}{c}} {97}\\ {39} \end{array}Y} \right) + 2E\left( n \right)\]
C \[E\left( {\begin{array}{*{20}{c}} {236}\\ {92} \end{array}U} \right) < E\left( {\begin{array}{*{20}{c}} {140}\\ {56} \end{array}Ba} \right) + E\left( {\begin{array}{*{20}{c}} {94}\\ {36} \end{array}Kr} \right) + 2E\left( n \right)\]
D \[E\left( {\begin{array}{*{20}{c}} {236}\\ {92} \end{array}U} \right) = E\left( {\begin{array}{*{20}{c}} {140}\\ {56} \end{array}Ba} \right) + E\left( {\begin{array}{*{20}{c}} {94}\\ {36} \end{array}Kr} \right) + 2E\left( n \right)\]
Answer :   \[E\left( {\begin{array}{*{20}{c}} {236}\\ {92} \end{array}U} \right) > E\left( {\begin{array}{*{20}{c}} {137}\\ {53} \end{array}I} \right) + E\left( {\begin{array}{*{20}{c}} {97}\\ {39} \end{array}Y} \right) + 2E\left( n \right)\]
Discuss Question

88. After $$150$$ days, the activity of a radioactive sample is $$5000\,dps.$$   The activity becomes $$2500\,dps$$   after another $$75$$ days. The initial activity of the sample is

A $$20000\,dps.$$
B $$40000\,dps.$$
C $$7500\,dps.$$
D $$10000\,dps.$$
Answer :   $$20000\,dps.$$
Discuss Question

89. The wavelengths involved in the spectrum of deuterium $$\left( {_1^2D} \right)$$  are slightly different from that of hydrogen spectrum, because

A the size of the two nuclei are different
B the nuclear forces are different in the two cases
C the masses of the two nuclei are different
D the atraction between the electron and the nucleus is differernt in the two cases
Answer :   the masses of the two nuclei are different
Discuss Question

90. Half lives for $$\alpha $$ and $$\beta $$ emission of a radioactive material are 16 years and 48 years respectively. When material decays giving $$\alpha $$ and $$\beta $$ emission simultaneously, time in which $${\frac{3}{4}^{th}}$$ material decays is

A 29 years
B 24 years
C 64 years
D 12 years
Answer :   24 years
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section