121. Binding energy per nucleon vs mass number curve for nuclei is shown in the Figure. $$W, X, Y$$  and $$Z$$ are four nuclei indicated on the curve. The process that would release energy is
Radioactivity mcq question image

A $$Y \to 2Z$$
B $$W \to X + Z$$
C $$W \to 2Y$$
D $$X \to Y + Z$$
Answer :   $$W \to 2Y$$
Discuss Question

122. The 'rad' is the correct unit used to report the measurement of

A the ability of a beam of gamma ray photons to produce ions in a target
B the energy delivered by radiation to a target
C the biological effect of radiation
D the rate of decay of a radioactive source
Answer :   the biological effect of radiation
Discuss Question

123. The relationship between disintegration constant $$\left( \lambda \right)$$  and half-life $$\left( T \right)$$  will be

A $$\lambda = \frac{{{{\log }_{10}}2}}{T}$$
B $$\lambda = \frac{{{{\log }_e}2}}{T}$$
C $$\lambda = \frac{T}{{{{\log }_e}2}}$$
D $$\lambda = \frac{{{{\log }_2}e}}{T}$$
Answer :   $$\lambda = \frac{{{{\log }_e}2}}{T}$$
Discuss Question

124. A nucleus at rest undergoes a decay emitting an $$\alpha $$-particle of de-Broglie wavelength $$\lambda = 5.76 \times {10^{ - 15}}m.$$    If the mass of the daughter nucleus is $$223.610\,amu$$   and that of the $$\alpha $$-particle is $$4.002\,amu,$$   determine the mass of the Parent nucleus in $$amu.$$
$$\left( {1\,amu = 931.470\,MeV/{c^2}} \right].$$

A $$227.62\,amu$$
B $$112.11\,amu$$
C $$90.3\,amu$$
D $$23.8\,amu$$
Answer :   $$227.62\,amu$$
Discuss Question

125. The mass of $$_7{N^{15}}$$  is $$15.00011\,amu,$$    mass of $$_8{O^{16}}$$  is $$15.99492\,amu$$    and $${m_P} = 1.00783\,amu.$$     Determine binding energy of last proton of $$_8{O^{16}}.$$

A $$2.13\,MeV$$
B $$0.13\,MeV$$
C $$10\,MeV$$
D $$12.13\,MeV$$
Answer :   $$12.13\,MeV$$
Discuss Question

126. $${m_p}$$ denotes the mass of a proton and $${m_n}$$ that of a neutron. A given nucleus of binding energy $$BE,$$  contains $$Z$$ protons and $$N$$ neutrons. The mass $$m\left( {N,Z} \right)$$   of the nucleus is given by

A $$m\left( {N,Z} \right) = N{m_n} + Z{M_p} - BE{c^2}$$
B $$m\left( {N,Z} \right) = N{m_n} + Z{M_p} + BE{c^2}$$
C $$m\left( {N,Z} \right) = N{m_n} + Z{M_p} - \frac{{BE}}{{{c^2}}}$$
D $$m\left( {N,Z} \right) = N{m_n} + Z{M_p} + \frac{{BE}}{{{c^2}}}$$
Answer :   $$m\left( {N,Z} \right) = N{m_n} + Z{M_p} - \frac{{BE}}{{{c^2}}}$$
Discuss Question

127. A radioactive source in the form of metal sphere of diameter $${10^{ - 3}}m$$  emits beta particle at a constant rate of $$6.25 \times {10^{10}}$$   particles per second. If the source is electrically insulated, how long will it take for its potential to rise by 1.0 volt, assuming that $$80\% $$  of the emitted beta particles escape from the source?

A $$6.95\,\mu \,\sec $$
B $$0.95\,\mu \,\sec $$
C $$1.95\,\mu \,\sec $$
D $$2.15\,\mu \,\sec $$
Answer :   $$6.95\,\mu \,\sec $$
Discuss Question

128. Which of the following radiations has the least wavelength ?

A $$\gamma $$ -rays
B $$\beta $$ -rays
C $$\alpha $$ -rays
D X- rays
Answer :   $$\gamma $$ -rays
Discuss Question

129. A sample of radioactive element has a mass of $$10\,g$$  at an instant $$t = 0.$$  The approximate mass of this element in the sample after two mean lives is

A $$3.70\,g$$
B $$6.30\,g$$
C $$1.35\,g$$
D $$2.50\,g$$
Answer :   $$1.35\,g$$
Discuss Question

130. Two radioactive materials $${X_1}$$ and $${X_2}$$ have decay constants $$5\lambda $$ and $$\lambda $$ respectively. If initially they have the same number of nuclei, then the ratio of the number of nuclei of $${X_1}$$ to that of $${X_2}$$ will be $$\frac{1}{e}$$ after a time

A $$\lambda $$
B $$\frac{1}{2}\lambda $$
C $$\frac{1}{{4\lambda }}$$
D $$\frac{e}{\lambda }$$
Answer :   $$\frac{1}{{4\lambda }}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section