71. Which of the following is a correct statement?

A Beta rays are same as cathode rays
B Gamma rays are high energy neutrons
C Alpha particles are singly ionised helium atoms
D Protons and neutrons have exactly the same mass
Answer :   Beta rays are same as cathode rays
Discuss Question

72. A radioactive nucleus $$A$$ with a half life $$T,$$ decays into a nucleus $$B.$$ At $$t = 0,$$  there is no nucleus $$B.$$ At sometime $$t,$$ the ratio of the number of $$B$$ to that of $$A$$ is $$0.3.$$ Then, $$t$$ is given by

A $$t = T\log \left( {1.3} \right)$$
B $$t = \frac{T}{{\log \left( {1.3} \right)}}$$
C $$t = T\frac{{\log 2}}{{\log 1.3}}$$
D $$t = \frac{{\log 1.3}}{{\log 2}}T$$
Answer :   $$t = \frac{{\log 1.3}}{{\log 2}}T$$
Discuss Question

73. The binding energy of deuteron $$\left( {_1^2H} \right)$$  is $$1.15\ MeV$$  per nucleon and an alpha particle $$\left( {_2^4He} \right)$$  has a binding energy of $$7.1\,MeV$$  per nucleon. Then in the reaction
$$_1^2H + _1^2H \to _2^2He + Q$$
the energy released $$Q$$ is :

A $$5.95\,MeV$$
B $$26.1\,MeV$$
C $$23.8\,MeV$$
D $$289.4\,MeV$$
Answer :   $$23.8\,MeV$$
Discuss Question

74. In the nuclear decay given below
$$_Z^AX \to _{Z + 1}^AY \to _{Z - 1}^{A - 4}{B^ * } \to _{Z - 1}^{A - 4}B,$$
the particles emitted in the sequence are

A $$\beta ,\alpha ,\gamma $$
B $$\gamma ,\beta ,\alpha $$
C $$\beta ,\gamma ,\alpha $$
D $$\alpha ,\beta ,\gamma $$
Answer :   $$\beta ,\alpha ,\gamma $$
Discuss Question

75. A gamma ray creates an electron-positron pair. If the rest mass energy of an electron is $$0.5\,MeV$$  and the total kinetic energy of the electron-positron pair is $$0.78\,MeV,$$   then the energy of the gamma ray must be

A $$0.78\,MeV$$
B $$1.78\,MeV$$
C $$1.28\,MeV$$
D $$0.28\,MeV$$
Answer :   $$1.78\,MeV$$
Discuss Question

76. In a sample of rock, the ratio of $$^{206}Pb$$  to $$^{238}U$$  nuclei is found to be 0.5. The age in year of the rock is (given half - life of $${U^{238}}$$  is $$4.5 \times {10^9}$$  years)

A $$2.25 \times {10^9}$$
B $$4.5 \times {10^9}\ln 3$$
C $$4.5 \times {10^9}\frac{{\ln \left( {\frac{3}{2}} \right)}}{{\ln 2}}$$
D $$2.25 \times {10^9}\ln \left( {\frac{3}{2}} \right)$$
Answer :   $$4.5 \times {10^9}\frac{{\ln \left( {\frac{3}{2}} \right)}}{{\ln 2}}$$
Discuss Question

77. Two radioactive materials $$A$$ and $$B$$ have decay constant $$\frac{{13}}{7}$$ units and $$\frac{{19}}{14}$$ units respectively, Directally both have the same number of nuclei. The time (in same system of units), after which the ratio of their remaining nuclei will be $$\frac{1}{e}$$ is

A 2
B 3
C 4
D 5
Answer :   2
Discuss Question

78. The binding energies per nucleon for a deuteron and an $$\alpha $$-particle are $${x_1}$$ and $${x_2}$$ respectively. What will be the energy $$Q$$ released in the reaction
$$_1{H^2}{ + _1}{H^2}{ \to _2}H{e^4} + Q$$

A $$4\left( {{x_1} + {x_2}} \right)$$
B $$4\left( {{x_2} - {x_1}} \right)$$
C $$2\left( {{x_1} + {x_2}} \right)$$
D $$2\left( {{x_2} - {x_1}} \right)$$
Answer :   $$4\left( {{x_2} - {x_1}} \right)$$
Discuss Question

79. If a radioactive material contains $$0.1\,mg$$  of $$T{h^{234}}$$  how much of it will remain unchanged after $$120$$ days. Given Half life is $$24$$ days

A $$1.12\,\mu g$$
B $$0.1\,\mu g$$
C $$3.125\,\mu g$$
D $$125\,\mu g$$
Answer :   $$3.125\,\mu g$$
Discuss Question

80. In a radioactive material the activity at time $${t_1}$$ is $${R_1}$$ and at a later time $${t_2}$$ it is $${R_2}.$$ If the decay constant of the material is $$\lambda ,$$ then

A $${R_1} = {R_2}{e^{ - \lambda \left( {{t_1} - {t_2}} \right)}}$$
B $${R_1} = {R_2}{e^{\lambda \left( {{t_1} - {t_2}} \right)}}$$
C $${R_1} = {R_2}\left( {\frac{{{t_2}}}{{{t_1}}}} \right)$$
D $${R_1} = {R_2}$$
Answer :   $${R_1} = {R_2}{e^{ - \lambda \left( {{t_1} - {t_2}} \right)}}$$
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Physics Section